Няма да глобяват джипита за небрежните им пациенти

Едва 40% ходят на задължителните профилактични прегледи
12

Личните лекари няма да бъдат глобявани, ако техни пациенти не се явят на задължителните профилактични прегледи. Това се посочва в позиция на Здравната каса, след като по-рано се заговори, че контролът ще бъде затегнат, а санкциите – завишени.

Пред кабинета на д-р Захаринка Гочева е пълно с пациенти от рано сутринта. Нито един обаче не чака за профилактичен преглед, какъвто по закон се полага веднъж годишно. По данни на Здравната каса по-малко от 40% от българите се възползват от възможността да се прегледат безплатно.

Справка на Bulgaria ON AIR пък показа, че в повечето случаи до тях прибягват предимно българи, които имат притеснения за здравето си.

Въпреки че пред кабинета на д-р Гочева на видно място е закачена информация за прегледите, листът остава незабелязан и днес. Лекарката призна, че трудно кара пациентите си да се прегледат.

Именно профилактиката обаче помага много от болестите да се "хващат" още в ранен стадии, допълват медиците. За да ги стимулират пък, здравните власти обявиха, че стартират информационна кампания за повишаване на знанията на здравноосигурените за пакета от дейности, които се полагат в профилактичния пакет. Това ще стане възможно благодарение и на по-високия бюджет за здраве, уточниха още от Касата.

По закон пациентите, които не се явят на задължителен профилактичен преглед, трябва да бъдат глобени между 50 и 100 лева. Освен това осигуреният пациент губи осигурителни права за срок от един месец.

Тази норма обаче досега не е прилагана у нас нито веднъж, обясняват от ръководството на Касата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължение.Разбира се, при въпросните специалисти вече съм на свободен прием и си плащам, но това изобщо не ми спестява чакането, размотаването, губенето на време, че понякога доста непрофесионалното отношение от страна на лекарите. И цялото това нещо заради един доста формален преглед, защото "това се включва" в профилактичния преглед и ако искаш сериозен такъв трябва да ми дойдеш в частния кабинет... Е, благодаря! Ама нито нервите нито парите си струват.
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Теоретично да решим, че все пак ще ходя на такъв преглед. Какво следва.Ставам в ранни зори и още в 7 часа съм пред кабинета. Пред мен обаче вече има поне няколко старци. Някъде около 9 и половина идва и моя ред и аз бодро обяснявам за какво съм. Направления обаче няма "ми свършиха, ела пак след 1-ви". Обаче това не пречи да ми поискат потребителската такса. Аз обаче решавам, че нямам още 2 дни за губене и на собствен риск и за своя сметка се пробвам при специалистите...
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Kato iskash doktor, otivash i si kupuvash doktror...kakto kiseloto zele na pazara....kato niamash pari, niama da iadesh kiselo zele....umiraneto ti e predvaritelno programirano....
8
3
 
5
 
! Отговори
До 9 Ей преди 5 години
Аз на зеленчукопроизводителите от пазара не плащам осигуровки, за да искам касови бележки от тях...
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо "безплатния" преглед хич не е безплатен, второ, че трябва поне 2 дни да отсъстваш от работа и да си скъсаш нервите висейки часове наред пред поредния кабинет. Е, не мерси!
6
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То па един преглед-пази Боже ! кръв и урина за 5лв.-3 показателя.направления няма , не знае къде да те прати, па като идеш с направление те гледат на кръв -лечение 0 ! па и като им плащаш на частно пак 0 ! В Бг се лекуват само политиците,олигарсите и техните близки
5
3
 
17
 
! Отговори
АЗЗЗЗЗЗЗЗЗ преди 5 години
Какъв профилактичен преглед-Смешници.Мерене на кръвно и електрокардиограма.Това ми прави мойта-ЛИЧНА.От този преглед какво ще разбере?!Каза ми-кръв и урина един път на 4 години-СРАМОТА!
4
1
 
4
 
! Отговори
Kaktusa преди 5 години
Bg narod spira da plasta zadaljitelni zdravni zastrahovki za zlatnite pokrivi na ortodoksite....niama zdravna bankova debit bg karta i zdraven e-banking, niama zdravni zastrahovki....zdravnata kasa i bez drugo e bez dano....samo steni i zlaten pokriv....
3
3
 
6
 
! Отговори
Ей, преди 5 години
До Анонименпобъркахте се с тези бележки, дето не ги издавали! Първо - като ви е толкоз наболяло, искайте си бележка след прегледа. Ама мълчите кат' партизани на разпит. Колкото си искате бележки на пазара за две зелки (иначе и за там ревете).Второ - не е като джипито да не ви издава отчетен документ след прегледа. Викат му амбулаторен лист и даже се подписвате на него.
2
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джи-питата знаят ли какво е истински профилактичен преглед или само отиграват топката ,отчитат дейност и прибират парите?
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те гледам и нап не ги глобява тез дохторя задето не издават биляшки.