Пияният шофьор у нас: Сравнително млад, но опитен зад волана

Не одобряваме шофирането след алкохол, но какво показва практиката?
21
Пияният шофьор у нас: Сравнително млад, но опитен зад волана
Снимка: Reuters

Все още българи сядат зад волана след употреба на алкохол, преценявайки, че консумираното количество е в рамките на допустимото, сочат резултатите от национално проучване, част от кампанията "Алкохолът е лош шофьор".

Близо 95% от българите не смятат за допустимо шофирането след употреба на алкохол, но въпреки това цели 59% от хората, които са отговорили така, признават, че са шофирали след консумация на алкохол.

Данните от проучването сочат, че като цяло жените са по-отговорни и по-малко склонни да рискуват да се качат зад волана, ако са употребили алкохол. Същото важи и за по-възрастните хора.

Най-склонни да седнат зад волана след консумация на алкохол за опитни, но сравнително млади шофьори. Важно да се отбележи е, че по-неопитните и млади шофьори (с книжка от по-малко от 2 години) проявяват значително по-малка склонност да шофират след употреба на алкохол в сравнение с другите групи - 70% спрямо 51%.

Над една трета от всички отговорили в проучването на "Каменица" АД споделят, че шофьорите не карат пили най-вече поради страх за живота им или този на околните. Сравнително висок е обаче и процентът на хора (15%), които приемат, че нищо не може да окаже влияние на шофьорите да не карат пили. Положителна тенденция е, че спрямо миналата година, делът на тези хора е намалял с 8%.

Интересен факт е, че над 68% от всички участвали не приемат за безопасно шофирането на следващия ден след вечер на консумация на алкохол.

Другата група хора (41.5%) посочват като най-честа причина да го приемат за безопасно това, че количеството алкохол е в рамките на допустимото.

Данните от проучването сочат още, че около 90% от всички респонденти не биха се качили при шофьор, който е пил.

Близо 60% от запитаните дори смятат, че трябва да има наказание и за пътниците в кола, управлявана от шофьор, консумирал алкохол.

Продължава обаче да съществува убеждението, че опитите да бъде спрян човек, който е употребил алкохол, не са успешни почти никога - 43% от всички отговорили смятат така. Според тях обаче, ролята на пътниците може да бъде увеличена, ако се наблегне повече на евентуалните последици след шофиране в нетрезво състояние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По цял свят пиенето пречи на карането, само у нас е обратно. Наздраве!
12
6
 
3
 
! Отговори
Сатаната Клаус преди 5 години
До Осман И това го кажува унукът на потомствения пияндурец Андрешко, горд мембър оф дъ вечно полупияното племе буггарско?! Хоооооооо-хо-хо-хо-хо-хо! Мери кристмъс, саааан! Хо-хо-хо-хо-хо-хоооооооой!!
11
5
 
6
 
! Отговори
Шефеор на куруца преди 5 години
ас карам се на осам мастике и катажите нивгаш не са ми земале книшката
10
1
 
5
 
! Отговори
Бай Хюй преди 5 години
Не карам пил от 2009 г. с 1-2 изключения. Преди карах, изпреварвал съм патрулката със 130 км. на 6 облака /100гр. мастика/50гр. мента/ :)))))))))))))))))))))))))))))))
9
9
 
2
 
! Отговори
Гас до дупка преди 5 години
3 пъти ми е взимана книжката за алкохол в рамките на 10 години!1я път през 2009г ми отчете - 0,59; 2я път - 0,60 - през 2016 година, 3я път - 0,80 през 2018г. Март месец 2019 година ще си взема книжката обратно. Казвам на всеки да не пие и да кара, ама аз типично по български си карам както си искам. Добре, че не са ме спирали, когато съм бил по зле. На бутилка ракия съм карал с по 150 градско, ама пияния ми късмет... Очаквам към 2020 година да ми я вземат за маx 1 промил хахах
8
0
 
23
 
! Отговори
Верно преди 5 години
До Анонимен"Пияниците определено са по възрастни закърмени с това от татовото време."Правилно!А децата на демокрацията залагат повече на наркотиците.И здраво залагат!
7
1
 
9
 
! Отговори
Пийнал шофьор преди 5 години
Има кола - има шофьор,няма кола - няма шофьор!
6
4
 
3
 
! Отговори
Skunka преди 5 години
Не карайте пиши, нямате школовката.Познавам двамс -теима богати люде, но те не карат над 40 км/ч докато сенприбефат до тях, до днес не мога да им обясня да си викнат такси.Не бъдете ***, не карайте пиши или дрогирани, не е за всеки...... а не и за никой.
5
1
 
9
 
! Отговори
Норка69 преди 5 години
Строги наказания за пияниците зад волана, че гражданската скоро ще стигне 1000лв.
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аха,много са опитни!Затова събират коловете по пътя!За жалост,заедно с хората!!
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пътни терористи, но липсва КАТ и съдът ги пуска.
2
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1Пияниците определено са по възрастни, закърмени с това от татовото време. По селата си карат перманентно така, заедно с куките
1
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пияният шофьор у нас: Сравнително млад, но опитен зад волана и се казва ***.