Новородените преминават през мини-пубертет?

Това оказва влияние върху сексуалното поведение в бъдеще
7 ное 2018 22:30,
2
Новородените преминават през мини-пубертет?
Снимка: Getty Images

Скоро след раждането бебетата преминават през физиологичен процес, наречен мини-пубертет, пише здравният сайт Puls.bg. По време на него се активира оста хипоталамус-хипофиза-полови жлези и в кръвообращението на новороденото започват да се откриват полови хормони, каквито има при подрастващите и възрастните. Това е установено още през 1970 г., но точният механизъм на активация и инактивация на оста е все още обект на изследвания и научен интерес.

Продължителността на мини-пубертета е няколко месеца, след което нивото на половите хормони спада и половите жлези спират да функционират до началото на истинския пубертет. Кога точно настъпва пикът на нивото на половите хормони и защо оста хипоталамус-хипофиза-полови жлези се инактивира остават ненапълно изяснени.

Според някои от проучванията това оказва влияние върху половото развитие в бъдеще, сексуалното поведение, половите предпочитания и други.

Мини-пубертетът настъпва и при двата пола. При момчетата се отчита нарастване на нивото на тестостерона, а при момичетата – на естрадиола и тестостерона, като нивото на последния е с около 30% по-ниско от това при момчетата.

Като резултат от действието на половите хормони при момчетата се наблюдава отпускане на скротума, нарастване на тестисите, пениса и простатата, а при момичетата – увеличаване размера на матката, нарастване на гръдните жлези. При двата пола могат да се наблюдават активиране на мастните жлези и развитие на акне.

Ефектът на тази ранна активация на оста хипоталамус-хипофиза-полови жлези не се ограничава само върху половите органи. Според някои специалисти това оказва влияние върху сексуалното поведение в бъдеще.

Какви са проявите?

Нарастване на гръдните жлези. Това се дължи на действието на по-високото ниво на естрогена по време на бременността, което оказва ефект и върху плода. Увеличаването на гърдите настъпва постепенно, от двете страни, като размерът може да достигне до 3 см. То не е съпроводено със зачервяване на кожата и не създава дискомфорт у детето. Междувременно то спи добре, храни се, наддава на тегло, няма признаци на заболяване.
Секреция от гърдите. Секретът може да бъде белезникав или прозрачен. Това не насочва към заболяване, а също е част от т. нар. хормонална криза. Процесът обикновено не продължава повече от 2 седмици, така че до навършване на 1 месечна възраст постепенно тези симптоми са отзвучали.
Милиуми. Представляват белезникави точки по лицето, най-често в областта на челото и бузите. Те не нарушават общото състояние на детето, не го дразнят, не сърбят. Причината за появата им отново е действието на половите хормони, които активират мастните жлези. В резултат от натрупването на секрет те се запушват и се образуват описаните милиуми. Не е необходимо предприемане на лечение, те отшумяват спонтанно.
Нарастване на гениталиите и вагинално течение. При момичетата може да се наблюдава белезникаво течение от влагалището. Дължи се на повишеното ниво на половите хормони и изчезва спонтанно. При момчетата се наблюдава отпускане на скротума и нарастване на тестисите. Постепенно описаните прояви търпят обратно развитие в рамките на няколко седмици.

Периодът на „мини-пубертета” е свързан и с увеличаване скоростта на растеж. Според някои проучвания действието на тестостерона при момчетата в този период оказва влияние върху окончателния ръст. Счита се, че това е причината окончателният ръст на момчетата да е по-голям от този на момичетата.

Впоследствие оста хипоталамус-хипофиза-полови жлези се инактивира и това води до спадане нивото на половите хормони до нормалните предпубертетни стойности. Те се задържат такива до началото на същинския пубертет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
7
 
0
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 5 години
следваща новина:бременно двумесечно бебе: решило е да ражда!бащата май е осемнайсе годишния му дядо.(Напълно в стила на днесаджиите)
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е прекалено!нещата са мноооого зле.Ненормалници