2 млн. българи стегнали куфарите за 30 г., над милион – обмислят!

Рецептата според Илияна Йотова: Развитие на икономиката
Обновена: 8 ное 2018 15:07 | 8 ное 2018 13:15, Веселина Йорданова
378
2 млн. българи стегнали куфарите за 30 г., над милион – обмислят!
Снимка: flickr

Над два милиона българи са напуснали страната през последните 30 години в търсене на друга възможност за себе си.

Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на форум на тема "Отражение на външната трудова миграция върху българската икономика" в София.

По думите на Йотова много от хората обмислят да напуснат България и да намерят своята реализация навън.

"Резултатите са ясни - остра демографска криза, влошаващи се тенденции, неразвита и отчасти блокирана икономика", заяви вицепрезидентът.

Тя отбеляза още, че данните от изследването, което ще бъде представено днес, показват, че над един милион българи на възраст от 18 до 64 години имат нагласата да емигрират, за да търсят своето работно място и препитание навън, предаде БТА.

По думите на Йотова причините са различни - от търсене на по-добро заплащане, професионална реализация и кариера до по-добри социални условия, повече правила, сигурност.

Според вицепрезидента няма как да се справим с проблемите без истинско реално развитие на българската икономика.

Тя смята, че липсва многогодишна икономическа и финансова рамка за развитие на България, която да даде перспектива какво ще правим в страната в следващите 10, 20, 50 години.

По думите на Йотова има сходство в приоритетите за развитието на икономиката в програмите на всички партии. Този необявен консенсус не ражда никаква конкретика и не дава реални решения, коментира вицепрезидентът.

"Приходите в българската икономика от работещи извън страната са по-големи от реалните инвестиции", каза още Йотова и допълни, че за развитието си цели 80% от българските общини чакат на европейското финансиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


378
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
317
0
 
14
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Бягайтееее, спасявайте се който както можееееее!
316
4
 
2
 
! Отговори
Стига с тези емигран преди 5 години
Стига с тази емиграция. Престанете с този рев. Разберете и се примирете, че такъв е съвременният свят. Хората пътуват към по-привлекателни дестинации, който може остава за по-дълго. Много ще се върнат, след като разберат, че не са конкурентни за по-дълъг период на останалите нации. В България ако имаме късмет ще се заселят други народи с бит близък до нашия. Миграция винаги е имало и ще има. Италия е била много по-отвратително място в началото на века и 1/5 от населението и емигрира в Америка.
315
1
 
1
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До шовинист 315 Хем ***,хем зъл-що е то?-шовинист от БГ.
314
2
 
12
 
! Отговори
Прага преди 5 години
Къде си Левски Ти,дал си душата си,и Себе си!Ние Всички сме чеда на Левски- извън пределите.За да помогнем на Тази стара Бабичка с паричка!!! Ще дойде време, ще се върнеми горко ви!!!Защото всички Ние сме Левски. С различна етника и вяра и една ович-свята наша България...
313
2
 
14
 
! Отговори
Прага преди 5 години
Заминете,Братя и Сестри към щастливи бъднини! Никакво добро Вас не чака в тази страна!Макар и Наша красива-майчина България. Пълни със страсти угоени мафиоти... -копнеещи за повече пари.Народът в калта а цените на връх Мусала.За хората в тази страна бъдеще няма.Те не искат Вашите пари а Вашите души!Откраднаха си и имат много евро и долари.На тях им трябват Вашите душиЕврофондове изчезват в обятията им.Стара Бабичка протяга пръстис мизерна пенсийка в длани, за лекарства лиза хлебец ли?!?!Тази стара Бабичка- е Твойта- Мама, Твойта-Баба!Къде си Левски Ти,дал си
312
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Kakva ikonimka, be?!?! Luda, chervena krava!!!! Az ne sym se mahnal ot bezparichie, a ot komunistièski parcali kato tebe! Ot skapanoto, mrasno, vrazkarsko obshtestvo! Chudno e kak sam cenen zaradi znaniata i truda si BEZ da poznavam nikogo tuk! I bez da sum profesor. Da, imam visshe obrazovanie ot staroto vreme kogato se ucheshe. Nauchen sym na trud. Govoria niakolko ezika. Da, ne sym nachalnik, no i ne iskam da sym veche nachalnik. Da si nachalnik e nakazanie, a nachalnik na balgari-prokliatie!
311
2
 
17
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Кой допусна БЪЛГАРИЯ да се превърне в потъващ кораб? Наготово лесно се спуска всеки, но говорим за БЪЛГАРИЯ. Европа отдавна ни чака...
310
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Mariec 307Тесногръдият винаги се дави в ореола на собствената си глупост и се опитва да парадира с неадекватно чувство за многоценост. На готово в едно западно общество получава всеки който е изпаднал в някаква нужда защото може да се случи на всекиму. По добре си задай въпроса какво им е коствало на западняците да изградят такъв тип социализъм който съвсем успешно се подържа и до днес. Всеки бяга от потъващия кораб защото е нещо съвсем нормално! Не бягат само страхливците и слабите!!!
309
1
 
21
 
! Отговори
Мушмул преди 5 години
Кой бяга от хубавото ?
308
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а не може ли ние да си останем в България, а да изпратим политиците ни некадърни и крадливи, да ходят да си търсят щастието по света, аз не искам една шайка мафиоти да ме гонят от родината!
307
1
 
31
 
! Отговори
Сива гъска преди 5 години
Сега и да разтягам локуми..и да защитавам и да обвинявам,нищо няма да се промени с моето мнение или пък с някое ваше.На света има много прости хора,така и в България.Благодарен съм.По един или друг начин Управляващите са ми помогнали да се развия,а и не само те а и сумите хора в България и сивото ежедневие.Благодарение на това безаконние,безхаберие,омраза,завист, самодоволство..Аз реших да рискувам.Събрах си багажа преди 12 години и заминах за Кипър.Сега съм 4 година в Германия.Благодаря ви
306
3
 
33
 
! Отговори
Прага преди 5 години
За хората в тази страна бъдеще няма.Искат старите Ви коли защо ли? В металургията материал няма. Облагат Ви с нови данъци-за нови лизингови коли. Паркингите на производителите на коли- пълни и претъпкани.Банките чакат за нови овни! Една месечна вноска не изплатена и хоп колата на паркинга за нов мющерия. А ти сега: -ни кола -ни пара!Ах , ах мафия....
305
4
 
42
 
! Отговори
голата истина преди 5 години
ГОЛАТА ИСТИНА - БЪЛГАРИЯ СЕ ТОПИ ПРОГРЕСИВНО......БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЕДНА ШЕПА ЗАМОЗАБРАВИЛИ СЕ...
304
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До шовинистВие, щото много оправихте родината си, г-н Шовинист.Така я оправихте, че в Бг останаха 5-6 млн. жители.
303
0
 
9
 
! Отговори
До 324 преди 5 години
Аз съм и 305 и може нещо да не съм се изразил добре.Исках да кажа, че всеки българин носи България в себе си.Ако в Бг изпреварва и се бие и навън туй ще прави. Нищо, че говори за ред и законност не се брои.А тук тез неща не се толерират и ще бъде нещастен.
302
2
 
29
 
! Отговори
Пгага преди 5 години
Заминете, Братя и Сестри към щастливи бъднини! Никакво добро Вас не чака в тази страна! Макар и Наша красива-майчина България. Пълни със страсти угоени мафиоти... -копнеещи за повече пари.Народът в калта а цените на връх Мусала.
301
0
 
23
 
! Отговори
Сива гъска преди 5 години
Виш сега...200 Депотати по 1,5 Дете средно.Направете проучване колко от тези 300 деца работят,учат,живеят в България?После си кажете....А аз какво правя тук!
300
0
 
32
 
! Отговори
До 322 преди 5 години
АБСОЛЮТНО!!!Да ги стягат и да не поглеждат назад.Патриотизмът не ти плаща сметките и не ти храни децата.Патриотизмът е Лукс който държавата ТРЯБВА да заслужи! Нищо повече от това.
299
1
 
11
 
! Отговори
323 преди 5 години
Говориш за изключения като теб самия,а хората говорят за масата...не онази на която се храниш,а масата от хора.Тя определя !Огледай се малко,отвори си поне едното око,запознай се с фактите и чак тогава сядай да ръсиш мозък.Защото при положение,че детето ти го блъска полиц.кола на пешохадна пътека или жена ти могат да я заколят в 13:00 на обяд и след това убиеца държавата ти да го крие в Германия до последно,тогава да те питам парите ти колко точно ще ти помогнат.
298
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами вие все за бягане говорите, а на мен си ми харесваше и в България, харесва ми и тук, май повече.Голям въпрос е къде обществото те цени повече.Щото кои имат пари в България и са на почит знаете.Тук като работиш можеш да живееш спокойно, без финансов стрес, да харчиш разумно и ще натрупаш парици за старини, а и на децата ще останат.