Ако "Гражданската" не поскъпне, ще има фалити!

Менда Стоянова: Застраховката у нас е от най-евтините в ЕС
370
Ако "Гражданската" не поскъпне, ще има фалити!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Ако не се увеличи "Гражданска отговорност", неминуемо ще се стигне до фалити на застрахователи". Това заяви председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова по време на заседание на две парламентарни комисии - по бюджет и финанси и по правни въпроси.

Още по темата
Стоянова уточни, че предложенията не са написани от нея, а от работна група и допълни, че в България премията по задължителната застраховка е една от най-евтините в ЕС - тя е 200 лв., а средно в Европа - 227 евро.

У нас броят на жертвите от ПТП пък е почти два пъти по-голям в сравнение с Европейския съюз. В общността се изплащат повече застраховки за имуществени вреди, докато у нас - предимно за неимуществени. По данни на КФН за миналата година са изплатени 118 хил. лв. за неимуществени вреди, каза Стоянова, цитирана от "24 часа".

"На този фон през юли се появи тълкувателното решение на ВКС, което разшири кръга от роднините, които могат да предявят претенции за обезщетение. За периода от юли до момента са заведени над 300 нови дела за претенции по стари инциденти", посочи Стоянова.

Затова застрахователите ще трябва да разполагат с по-сериозен ресурс, който ще се увеличава всяка година. Решението на ВКС щяло да засегне над 3 млн. шофьори, заяви Менда Стоянова.

Според нея фалитите по веригата биха се отразили на Гаранционния фонд, който не е ясно дали ще може да поеме тази лавина от искове. "По предварителни данни ще са необходими нови 200-300 млн. лева в бюджета на Фонда“, предупреди тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


370
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
298
0
 
21
 
! Отговори
месара преди 5 години
Искахте герб - на ви герб
297
0
 
7
 
! Отговори
Брат Вурст преди 5 години
Ако баба ми беше мъжка, щеше да има дръжка.
296
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДА ФАЛИРАТ! НАЛИ СЕ БОРИМ ЗА СВОБОДЕН ПАЗАР!
295
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютно равностойна цена, че даже е висока. При положение, че минималната заплата в БГ е няма и 300 евро, а на "запад" 800 за ниско-квалифициран труд, разбирайте метач на улиците по 6 часа на ден, каква иска да е цената?! Да не споменавам, цените на хранителните продукти и консумативи.
294
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добрите шофьори трябва да се стимулират а джигитите - дискриминират!
293
1
 
14
 
! Отговори
Zohan преди 5 години
Фалити имаше и сега. За частниците ли се интересувате? Дайте им някоя държавна поръчка и толко.
292
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гражданската би трябвало да се вдига според заслугите! За джигитите - до стратосферата!
291
0
 
11
 
! Отговори
Folinfik преди 5 години
Ooohaaaa, spirame da plastame grajdanski bg zastrahovki i zdravni vnoski v zdravnata kasa...
290
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 301Почти съм се отказал от автомобил. Зарязах горива, монтьори и т.н. Сега както е тръгнало ще спра да плащам и ГО.-Много взе да се плаща в тая държавица. Абе чакай ве, никой не е получил шанса от майката природа да се появи на този свят ... и изведнъж да се окаже, че трябва за да живее - да плаща ?! А! Кво става тука бе? НяКОЙ е решил, че има право да претендира за твоят живот! Нещо генерално сбъркано има тук, щом и Животът става Стока ! Чудя се изобщо хора ли живеят вече или Рептили?!
289
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герб е изключително яко попадение баш за това племе! Аферим!
288
0
 
25
 
! Отговори
Така е преди 5 години
ГЕРБ и патриотите мразят собсвения си народ. Няма друго обяснение голямото увеличение на данъци, застраховки, електроенергия, парно и др.
287
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще си карам без го! Спре ли ме ченгето - пеесе кинта и въпросът спи!
286
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЗастрахователМи добре, откажи се от автомобила и не плащай. И без теб ще минем. А и за теб е по-здравословно да ходиш пеш.-голЕм го вадиш (също като лихварите), ама 10% от сегашните като се откажат (10% като тръгнат да закриват влоговете) и ше ти увисне *** в носа ... не си пожелавай нещо, дето няма да може да го поемеш, като се случи !
285
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
302, ми нали товя ти казвам? Кое не успя да асимилираш?
284
10
 
3
 
! Отговори
Застраховател преди 5 години
До АнонименПочти съм се отказал от автомобил. Зарязах горива, монтьори и т.н. Сега както е тръгнало ще спра да плащам и ГО. Ми добре, откажи се от автомобила и не плащай. И без теб ще минем. А и за теб е по-здравословно да ходиш пеш.
283
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Почти съм се отказал от автомобил. Зарязах горива, монтьори и т.н. Сега както е тръгнало ще спра да плащам и ГО.
282
0
 
21
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам всички да си изкараме ловен билет, да си купиме по едно чифте, и с чифтетата целокупно да излезем пред парламента и да ги почваме с едри сачми!
281
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може да си сигурен на 100%. Отказа "от консумация на автомобил" води до фалит на всички по веригата - лихвари, застрахователи, бензиностранции, автомонтьори, катаджиите стават излишни, търговците на автомобили и т.н. и т.н... ...Ми хубаво, откажете се от автомобилите, нека фалират застрахователи, депутати, лихвари, бензинджии - защо ги жалите?
280
0
 
9
 
! Отговори
Анатема,Ай Ду Ци! преди 5 години
Време е за....павета и за...чифтета.На там вървят работите.Господ да "поживи"Драгалевския Ай дук!
279
0
 
12
 
! Отговори
българин преди 5 години
И не само застрахпватели ще фалират,а и депутати.