Ако "Гражданската" не поскъпне, ще има фалити!

Менда Стоянова: Застраховката у нас е от най-евтините в ЕС
370
Ако "Гражданската" не поскъпне, ще има фалити!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Ако не се увеличи "Гражданска отговорност", неминуемо ще се стигне до фалити на застрахователи". Това заяви председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова по време на заседание на две парламентарни комисии - по бюджет и финанси и по правни въпроси.

Още по темата
Стоянова уточни, че предложенията не са написани от нея, а от работна група и допълни, че в България премията по задължителната застраховка е една от най-евтините в ЕС - тя е 200 лв., а средно в Европа - 227 евро.

У нас броят на жертвите от ПТП пък е почти два пъти по-голям в сравнение с Европейския съюз. В общността се изплащат повече застраховки за имуществени вреди, докато у нас - предимно за неимуществени. По данни на КФН за миналата година са изплатени 118 хил. лв. за неимуществени вреди, каза Стоянова, цитирана от "24 часа".

"На този фон през юли се появи тълкувателното решение на ВКС, което разшири кръга от роднините, които могат да предявят претенции за обезщетение. За периода от юли до момента са заведени над 300 нови дела за претенции по стари инциденти", посочи Стоянова.

Затова застрахователите ще трябва да разполагат с по-сериозен ресурс, който ще се увеличава всяка година. Решението на ВКС щяло да засегне над 3 млн. шофьори, заяви Менда Стоянова.

Според нея фалитите по веригата биха се отразили на Гаранционния фонд, който не е ясно дали ще може да поеме тази лавина от искове. "По предварителни данни ще са необходими нови 200-300 млн. лева в бюджета на Фонда“, предупреди тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


370
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
338
0
 
5
 
! Отговори
Лаком г.з преди 5 години
Да ти го сложа в човката, нагла муцуно! Цената на ГО се образува пазарно, какво им пречи на застрахователите да я повишат, щом сега не издържат?
337
0
 
4
 
! Отговори
безпартиен преди 5 години
За 2017-та година има загинали 682 загинали.Да преположим,че за всеки загинал са изплатили на роднините по 100 хиляди.Това са 68 200 000 лева.В България има 4 милиона автомобилаТака ,че за събирането на тези пари са достатъчни по 17 лева.В момента плащаме 10 пъти повече.Тези пари трябва да им стигнат.Всичко друго е лакомия!
336
0
 
13
 
! Отговори
шматка преди 5 години
МИнда като адвокат на ЗД ли се изказва.Изплатени били 118хил лв.Горките живи да ги оплачеш.От миналата година (2017 платих 170лв застр.а за 2018-230лв) застраховките се вдигнаха тихомълком 30-40%.МИнда колко иска още.Щели да фалират.Някой.Свободен пазар.Който знае да работи продължава.Който не знае умира.И без това са много за Бг.
335
0
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Ами да си фалират. Да останат двама, ама читави. Застраховката е задължителна и не е предназначена за изхранване на застрахователите. Трябва да е държавен монопол
334
0
 
15
 
! Отговори
Сериозно преди 5 години
А колко са "средно" заплатите в ЕС и България бе, другарко Менда.... Що тях не сравняваш, а ГО-то! И далече не е 200 лв. застараховката, другарко Менда!
333
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Мента" много се е загрижила за застрахователите,и тук ще се прибира %М..ицата ви ненаситна!
332
0
 
10
 
! Отговори
Прага преди 5 години
А за пътищата...друга одисея
331
1
 
15
 
! Отговори
Прага преди 5 години
За хората в тази страна бъдеще няма.Искат старите Ви коли защо ли? В металургията материал няма. Облагат Ви с нови данъци-за нови лизингови коли. Паркингите на производителите на коли- пълни и претъпкани.Банките чакат за нови овни! Една месечна вноска не изплатена и хоп колата на паркинга за нов мющерия. А ти сега: -ни кола -ни пара!Ах , ах мафия....
330
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Събота в 11 на МС и НС е протеста
329
0
 
12
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
Материала никога няма да се събуди,а територията наречена държавата България вече е потънала в блатото.
328
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По времето на Горанов+Менда много финансови злоупотреби и налинации се случиха! Гинансовият надзор е под всякаква критика. Яка корупция! Не е ли време тези хорица да посетят СЦЗ за по 20 години престой?!
327
0
 
21
 
! Отговори
данъкоплатец преди 5 години
Изсмукаха парите на хората! Първо вдигнха винетката, за да караме по тия чукари-уж пътища. Една маркировка няма, караш на магия вечер после ПТП имало. 2-ро плащаш си данъка, щото няма преглед иначе. И за капак задължителна гражданска! Ай сектир. Данъка трябва да е включен в горивото...колкото повече караш, толкова повече гориво, повече замърсяваш, повече чупиш тия пътища! Защо да плащам наравно данък с някой, който навърта 2 пъти повече километри!
326
26
 
9
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
Нека да поскъпват. Това е един начин да се поразчисти пътя от неандерталци с трошки. Тръгнали ми с изтъркани гуми и трошки за по 2000 лв. от Италия. Нямаш ли 2000 лв. за данък, гражданска и каско- даваш колата у Надин. Само ГЕРБ. Въвеждането на ред боли, ама после ша ний хубаво.
325
1
 
22
 
! Отговори
Перушан преди 5 години
Ти да видиш българино какви хора ни управляват. Председателят на бюджетната комисия да лобира в полза на застрахователите. Е да, предложенията не са написани от г-жа Стоянова. Тя само ги оповестява, като ни спестява имената на "творците". И как грамотно ни убеждава че у нас е най-евтината застраховка-200 лв. срещу 227 евро. Дааа цифрите говорят. 200 лв. при средна брутна заплата от 1000 лв и 227 евро при средно 2000 че и отгоре в Европата. Браво Менда. Остава и да ти вярвам. Ама друг път.
324
0
 
18
 
! Отговори
фалирал от 1989 г. преди 5 години
ама аз няма какво да ям ти си ми загрижал за маститите застрахователи
323
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искахте демокрация и пазарна икономика, а сега държавата да помага за да обирате хорат и искате регулация в полза на пълния джоб. Я една статистика за разходите на застрахователните дружества, какви и колко скъпи коли и на колко пари за мероприятия са изпили. Вместо еС класи започнете да си купувате дачии и фордове и няма да поскъпва гражданската. Видов ден идва и шуми Марица кървава ще е убождане с карфица!
322
0
 
20
 
! Отговори
extremist преди 5 години
МИ ДА ФАЛИРАТ - КОЙ ГИ Е КАРАЛ ДАСЕ ХВАЩАТ СЪС ЗАСТРАХОВАНЕ ?? ОТГОВОР: ЗАКОНИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИ ОТ ТАКИВА КАТО МЕНТАТА
321
1
 
23
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
Еми да фалират,това е нещо нормално! Застрахователите са много нагли,нямат наяждане! Трябва стриктно регулиране цените на гражданска,понеже си длъжен да я направиш,нямаш избор ако искаш. Време е и да фалират предприятията без кадри! Държавата се е загрижила само за бизнеса,ами хората къде са в тая схема!
320
0
 
13
 
! Отговори
extremist преди 5 години
МЕНТАТА ДА ХВАЩА ПЪТЯ С ГЕРБ
319
0
 
13
 
! Отговори
АЙ, СИКТИР преди 5 години
НАЙ-ГОЛЯМА ИЗМАМНИЦА, А КАТО КАПАК И НЕКАДЪРНИЦА, КОЯТО КОВЕ ЗАКОНИ! МНДА ЛИ Е, МЕНТА ЛИ Е, ЩО НЕ СИ ГЛЕДА ТРЗ, БОКО ПОЖАРНАТА, ЦЕЦО ФИЗКУЛТУРАТА, ЦЕЦКА - К'ВОТО ИСКА, МЛАДЕН- МЕТО И ПР. И ДА ОСТАВЯТ, ТЕЗИ КОИТО МОГАТ ДА ОПРАВЯТ НЕЩАТА