Бизнесът vs. майките: В спор за натрупания отпуск при майчинство

Коментар от БСК и КНСБ пред Bulgaria ON AIR
8 ное 2018 10:30, Анисия Иванова
315

Бизнес и работодателски организации продължават да търсят решение за това колко дълго трябва да бъде майчинството.

Всичко това отваря и темите за загубата на трудови навици, за недостига на детски заведения и гъвкаво работно време за майките, които искат да се върнат към работния процес.

Според Жасмина Саръиванова от Българската стопанска камара този въпрос има много аспекти - демографски, законодателен и чисто човешки.

Още по темата

"Позицията на БСК не е свързана с отнемането на правата на майките. Ние целим да се използва годишният отпуск по предназначение - а именно за психическа и физическа почивка от работата. Не става въпрос за продължителността на майчинството. Става дума, че докато тече майчинството, да не се натрупва платен годишен отпуск", отбеляза Саръиванова в "България сутрин".

По думите ѝ ролята на държавата е да осигурява детски градини и ясли за децата.

Чавдар Христов от КНСБ обаче е сигурен, че никой експерт не е питал майките и техните организации за това какво мислят те по този въпрос.

"Сегашното законодателство дава възможност на майката през втората година да прекъсне своето майчинство и да тръгне на работа. Майките губят квалификация - но това е тяхно решение. Законодателството дава гъвкавост", твърди Христов пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че нищо не пречи на бизнеса да вземе проблема в свои ръце и да започне да прави масово детски градини и ясли, за да улесни до голяма степен своите служители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Предприемач и другите работодателиБрей какво самочувствие! Ти сериозно ли си мислиш, че някой му пука за твоя бизнес?! По-скоро се забавляваме с късогледството ви, ама то трябва малко сиво вещество в главата за да схванеш за какво иде реч.
238
2
 
6
 
! Отговори
Работеща майка преди 5 години
До АнонименСъгласна съм с Вас за това, че е човешко да се помага и трябва да ти идва отвътре, но четейки коментарите днес, само по тази дискусия, не съм обнадеждена, че на много хора им идва отвътре. Факта, че се обсъждат суми, които не се дават на една жена да си гледа кефа, а да отгледа Човек е недвусмислено доказателство, че голяма част от хората в нашата мила родина не са особено добромислещи. И в тази връзка би следвало някой да те задължи да помислиш за другия, дори и лицемерно.
237
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз предлагам, съчетано с премахването на платеният отпуск по време на майчинството, да въведем английският модел на данъчно облагане 0%- 20%-40%-45%,при укриване на доходи ефективни присъди и тотални глоби. Така добре ли е уважаеми работодатели!
236
1
 
6
 
! Отговори
Работеща майка преди 5 години
До АнонименА когато служител е в болничен - обикновен болничен? Нали пак му се плаща от събраните суми за осигуровки от другите. Представете си, че имам блестящо здраве, но всеки месец ми се удържат пари за другите, които се разболяват през месец. Същото е и при отпуската по време и след майчинството. Само дето второто ще се случи средно около 2 пъти за целия трудов стаж на една жена, а другото многократно!
235
15
 
6
 
! Отговори
Предприемач преди 5 години
Пък дет много знаете тука, а направете по 1 фирма да ва питам лесно ли е. Малко подхождайте с уваженир към хората дет ви храним. Щот ако на няма, ша трябва сичките да ходите портокали да берете я в гърция я в италия. Малко уважение...и повече отдаденост на работата.
234
11
 
5
 
! Отговори
Предприемач преди 5 години
Ква граматика да уча. Тя граматиката няма да ми усигури сносен живот. Ако много ми затрябва ша зема една учитела по литература и ша и фърлям заплата. А това как аз расаждавам си е моя работа, щот аз давам работа на 45 човека в момента, и те доволни и аз доволен. Ама тая работа с майките сам я играл и напарил. В един момент имах 8 жени по майчинство. Направо ми разказаха играта. И сега съм нащрек като земам хора. Доволен съм от жените работнички, даже праят по голяма норма от мажете
233
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Големи грижи за работодателите, всички се загрижили за работодателите, че ще останат без работници, брейй, какви грижи към работодателите от целокупния български народ.
232
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма какво да си говорим. Прочетете съседната новина, че 2 млн. емигрирали и още 1 са готови да го направят, пък тогава скачайте на майките. То и без това да родиш дете тук си е направо геройство. Ама нищо, работодателите да почнат да учат ромски, че с тая скорост на емиграция скоро само роми ще им работят.
231
2
 
5
 
! Отговори
272 преди 5 години
Какъвто си "предприемач" такъв си и "задоволител" с две думи ***!
230
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво да ти кажа такива "предпримачи" като теб в ранното си детство съм ги завръщал по поляните! Това Удовлетворявалите.
229
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз предлагам всички онези мъже които изразяват негативно мнение те да излизат по бащинство. Да видят как се гледа едно дете. Не ви ли, е срам та това са били ваще баби, майки , и бъдещи майки на вашите деца. После раждайте, че населението намалява. Ами драги управници Вие унищожавате това население с всевъзможни умни решения.
228
1
 
9
 
! Отговори
До "предприемач преди 5 години
Научи първо граматиката! "предприемачо"
227
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 263'Изработени от други хора'.Скрий се, моля те. Няма да ги дадат на теб и на леля ти, колкото и да се натягаш.
226
15
 
4
 
! Отговори
Предприемач преди 5 години
Аз кат ми идват да питат за работа, първо ги питам женските колко деца имат. Ако е до 33 годишна и няма още дете хич не я земам да ми работи. Щот ша поседи 5 месеца и ша ми забременей...сетила са. И аз ша и плащам 2 години усигуровките нали. Аи мерси. Земам жени сдеца над 3 годишна вазрас.
225
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗА БЪЛГАРСКИТЕ РАБОТЕЩИ МАЙКИ , Е ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ, ЧЕ ГИ НЯМА НА РАБОТА 2 / 3 ГОДИНИ. А ОНЕЗИ КОИТО НЯМАТ , И ЕДИН РАБОТЕН ДЕН ЦЯЛ ЖИВОТ СА НА ИЗДРЪЖКА НА ДЪРЖАВАТА. ТОЕСТ НА ВСИЧКИ НАС, И НИКОЙ НЯМА НИЩО ПРОТИВ.
224
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 259Говорим кой поема майчинството, не кой плаща отпуската. Тия 25 годинки явно не са ти стигнали, за да почнеш да схващаш това, което четеш. :)
223
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 259Да, този отпуск се равнява на заплата и половина, това ли ти е драмата? Че някаква жена, която не ти е никва ще вземе с едни 1000 лева еднократно. Смешничко и тъжно едновременно.
222
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 258Абе ти да не си на 12?
221
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСмях - много силен аргумент извади . Със сигурност ще успееш с тези дълбоки знания , а пък ако нещо не знаеш ще го компенсираш с отраканост . Азбучната истина е ,че за времето прекарано в отпуск по майчинство се начислява годишен отпуск който се ползва след края на майчинството , казва ти го счетоводител с 25 г стаж . Не смятам ,че е редно да се начислява отпуск върху отпуск , но такъв е закона . Просто майчинството е по дълго от колкото се обявява /и то за сметка на работодат
220
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 256Само че не е и в закона пише съвсем друго. :)