Бизнесът vs. майките: В спор за натрупания отпуск при майчинство

Коментар от БСК и КНСБ пред Bulgaria ON AIR
8 ное 2018 10:30, Анисия Иванова
315

Бизнес и работодателски организации продължават да търсят решение за това колко дълго трябва да бъде майчинството.

Всичко това отваря и темите за загубата на трудови навици, за недостига на детски заведения и гъвкаво работно време за майките, които искат да се върнат към работния процес.

Според Жасмина Саръиванова от Българската стопанска камара този въпрос има много аспекти - демографски, законодателен и чисто човешки.

Още по темата

"Позицията на БСК не е свързана с отнемането на правата на майките. Ние целим да се използва годишният отпуск по предназначение - а именно за психическа и физическа почивка от работата. Не става въпрос за продължителността на майчинството. Става дума, че докато тече майчинството, да не се натрупва платен годишен отпуск", отбеляза Саръиванова в "България сутрин".

По думите ѝ ролята на държавата е да осигурява детски градини и ясли за децата.

Чавдар Христов от КНСБ обаче е сигурен, че никой експерт не е питал майките и техните организации за това какво мислят те по този въпрос.

"Сегашното законодателство дава възможност на майката през втората година да прекъсне своето майчинство и да тръгне на работа. Майките губят квалификация - но това е тяхно решение. Законодателството дава гъвкавост", твърди Христов пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че нищо не пречи на бизнеса да вземе проблема в свои ръце и да започне да прави масово детски градини и ясли, за да улесни до голяма степен своите служители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До преднияРаботя в маркетингови отдел на една ко па ия. Целият ни офис има общо 7 жени, за които бе орежене о, че няма да имат деца. Останалото сме 45 мъже. И взеха жените, защото се съгласи ха на по ниски заплати.
178
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 211Всъщност навсякъде наемат жени, вие къде работите, ако изобщо работите
177
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
После, защо никой не наема жени.
176
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 200Честито, официално печелите приз за най-абсурдно изказване правено някога. Що не питате майка си за тия теми, сигурно е по-веща от вас жената, ми сте седнали да се излагате.
175
0
 
10
 
! Отговори
НОИ преди 5 години
До Анонимен 200И какво бе, ще фалираш ли? Нали минават за разход. Ако не ги платиш на майките, ще ги платиш на държавата под формата на данъци. Или в сивата икономика и 90% от приходите на ги отчиташ? Значи до сега четях 30 коментара от "бизнесмени" че ако не ни харесва да хващаме пътя. Ами, АКО НЕ ВИ ХАРЕСВА ДА ПЛАЩАТЕ - ХВАЩАЙТЕ ПЪТЯ КЪМ ЛАТИНСКА АМЕРИКА ДА РАЗВИВАТЕ БИЗНЕС БЕЗ ДА ПЛАЩАТЕ МАЙЧИНСКИ. Барем се оправим като за изнесете всички измислени "бизнесмени"
174
0
 
1
 
! Отговори
За 80-те процента преди 5 години
В pravatami си пише всичко, но трябва да можем да четем първо, хи хи.
173
0
 
19
 
! Отговори
:))) преди 5 години
Смешни сте! Дали има 200 К работещи майки в България (другите са от "онзи" етнос, без 1 ден трудов стаж). Наистина ли допряхте до парите, точно на тези жени?! Ако е така, значи толкова сте и бизнесмени! А отпуската е, за да се ползва в процеса на адаптиране на детето в ясла/ детска, защото тук не може 4-5 ч. работен ден за майка с дете. Хубаво, всички реват как било в белите държави, колко кратко е майчинството, НО защо не се погледнат и преференциите за майките там! Много едностранно се гледа!
172
2
 
8
 
! Отговори
За 80-те процента преди 5 години
Отпускът ми по майчинство е платен отпуск. Имам право на парично обезщетение за бременноста си в размер на 90 % от средното дневно брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски.Тези средства се изплащат не от работодателя ми, а от Националния осигурителен институт.
171
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 203Ами... то така се случва в момента, глупи?
170
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо не плаща работодателя, вие на работа не ходите ли, с жени не общувате ли, не знаете ли кое как се получава?
169
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като работодателят редовно си е плащал осигуровките е редно след това държавата изцяло да поеме своята отговорност.Тогава няма да има проблеми.
168
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 200АхАХХАХАхАхА, пълни глупости. Точно 2 минути четене по темата са достатъчни, *** то трябва да можем да четем първо.
167
0
 
6
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам всички да се преместим да работим в държавната администрация, тама го няма този проблем. Или да национализираме фирмите и тогава проблемът ще изчезне!
166
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НОИНарича се платен отпуск и се плаща от работодателят, тоест другите работници във фирмата трябва да работят повече да изкарат за "платеният отпуск" на майката която да си гледа личния живот. Майчински се плащат от държавата отделно, но те са смешни суми, трябва да направиш няколко деца за да може да живееш само от майчински.
165
0
 
4
 
! Отговори
ВНИМАНИЕ ДО БЪЛГАРИ преди 5 години
Защо в Държавната Администрация няма този Проблем ?
164
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според набедените работодатели майката не върши нищо. Отглеждането на деца не е нищо друго , освен загуба на трудови навици. Майчинството е тумор, беда за обществото! Крайно време е учените да работят за конструирането на инкубатори, в които да се въдят бъдещите работници.Глупостта е безкрайна, човешкото и човекът в това болно и смръдливо време нямат значение. Да принизите човека до вещ, до ресурс и да не бъдете наказани за това престъпление - няма начин!
163
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименИ 192
162
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 191Работодателя плаща първи ТРИ ДНИ болничен, останалото пак плаща НОИ. *** вие и на работа май е сте ходили досега...
161
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 193Простия си ти, драги. Първо създай семейство, после се ограмоти и накрая философствай
160
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ето пример за простотия 190 и 180 . Не са прочели закона ,ама мнения дават.