Бизнесът vs. майките: В спор за натрупания отпуск при майчинство

Коментар от БСК и КНСБ пред Bulgaria ON AIR
8 ное 2018 10:30, Анисия Иванова
315

Бизнес и работодателски организации продължават да търсят решение за това колко дълго трябва да бъде майчинството.

Всичко това отваря и темите за загубата на трудови навици, за недостига на детски заведения и гъвкаво работно време за майките, които искат да се върнат към работния процес.

Според Жасмина Саръиванова от Българската стопанска камара този въпрос има много аспекти - демографски, законодателен и чисто човешки.

Още по темата

"Позицията на БСК не е свързана с отнемането на правата на майките. Ние целим да се използва годишният отпуск по предназначение - а именно за психическа и физическа почивка от работата. Не става въпрос за продължителността на майчинството. Става дума, че докато тече майчинството, да не се натрупва платен годишен отпуск", отбеляза Саръиванова в "България сутрин".

По думите ѝ ролята на държавата е да осигурява детски градини и ясли за децата.

Чавдар Христов от КНСБ обаче е сигурен, че никой експерт не е питал майките и техните организации за това какво мислят те по този въпрос.

"Сегашното законодателство дава възможност на майката през втората година да прекъсне своето майчинство и да тръгне на работа. Майките губят квалификация - но това е тяхно решение. Законодателството дава гъвкавост", твърди Христов пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че нищо не пречи на бизнеса да вземе проблема в свои ръце и да започне да прави масово детски градини и ясли, за да улесни до голяма степен своите служители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моето предложение: бременоста дa се съкрати на 3 месеца и отглеждането на детето до 1-2 месеца максимално!Какво правят по цял ден тези учени специлно биолози? Що няма генно решение на въпроса?
258
0
 
4
 
! Отговори
мутри робовладелци преди 5 години
Ако работодателите настояват да не се плаща майчинство,не само ще сме единствената държава по света ,в която третират жените като робини,а и никоя жена няма да ражда занапред в България. В Германия майчинството е 2 години,детски вземат всички деца, а по-бедните деца получават и допълнителни помощи.Франция също помага със социални помощи. И не си мислете,че ще си намерите непълнолетни момичета дето да ви работят както преди да влезем в ЕС като си вземахте сервитьорки на 14-15г.Всички бягат от вас
257
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демокрациядагоева. Икапутализъмоидиотизъма .Дагоеваусистематафалшивадагоева.
256
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спокойно! Автоматизацията ще елиминира нуждата от повечто работи.
255
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 290Да, ама в България е 120 лева на седмица. Почти 500 лева на месец. Леко не е по джоба на 90% от населението.
254
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 296Не! Отгледаха ме в сиропиталище.
253
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАми регистрирай си фирма ,изплащай отпуски ,давай мнсого големи заплати . Нали теб за разлика от бизнесмените майка те е раждала. Още повече сега за регистраци я се иска капитал само 2/два/лв
252
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бизнесът?!? (няколко кресливи бай ***)Винаги против хората...и какъв бизнес - група самозабравили се робовладелци, които си мислят, че тях майка не ги е раждала, понеже са богове.Абе твари нагли, майка ви ползва ли отпуска да ви отгледа такива ***?
251
19
 
5
 
! Отговори
Митьо бизнесмен преди 5 години
Нямам нищо против, ако тази забременялата е много работна и кадърна и не пуши цигари о цял ден и ми е работила преди да забременее 10 години и ми е докарала 100 бона печалба. Тогава ще и дам и 50 двна отпуска за майчинството. Но всички са скатавки и мрънкачи. Гледат по тънката лайсна, а моята коса побелява.
250
15
 
8
 
! Отговори
шеф Тони. преди 5 години
Не стига, че имат 2 години майчинство, а и отпуск им се полага за това време. Това никъде го няма. Ако ми забременее една служителка, за 2 години и 4 месеца със болничния и отпуската ще набухам 5 бона осигуровки. Кой ще ги изработи тези питам аз. Или другите ми трябва да режа, че да избия от майката загубата.
249
3
 
15
 
! Отговори
Работеща майка преди 5 години
Честно ли? Повечето жени в България нито го ползват, нито им го изплащат. Но това е големия проблем, че им се полага по закон. Децата ходят болни по ясли и градини, защото и болничен не им дават да си вземат и ги заплашват с уволнение. А както стана ясно трудно после ще си намери работа, тъй като повечето не желаят да вземат жена, която не е родила броя деца, който желае. НО, проблема е, че видиш ли държавата им дава едни 40 дни бонус!
248
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължение на 290В България е перфектно с 2 години майчинство и след това да се даде на ясла. Но годишен отпуск от майчинство, айде стига бе.Жена ми почна работа когато малкия стана на 1 г и 8 месеца. Побъркваше ни. Връчихме го на чайлдмайндър, сега е спокойствие в къщи.
247
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПредприемачПо принцип си прав, ама с това "закрилник и патрон" малко пресоли манджата, и работникът и предприемачът имат интерес един от друг и всеки трябва да дава най-доброто от себе си и нито работодателят да е алчен нито работникът да гледа канчето на работодателя, няма патрони и закрилници, освен ако някой не иска така да си мисли за работодателя.
246
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Англия майчинството е към 3 месеца. Какво прави майката след това? Или отива на работа и плаща към 200 паунда на седмица на частен чайлдмайндър или си седи в къщи. До към 6 месеца получава някакви кинти от държавата, след шестия месец - 80 паунда на месец на дете. Т.е. ако си седи в къщи и го гледа дохода пада значително. На третата година двама работещи родители имат право на 30 часа на седмица безплатно гледане. Тогава нещата финансово почват да се оправят.
245
2
 
2
 
! Отговори
До 288 преди 5 години
О "патроне" наш с два келяви Шприца, какви са ако не е тайна
244
10
 
6
 
! Отговори
Предприемач преди 5 години
Дайте да се научим да работим одадено и малко повече дисциплина. И ще станем добре. Българите са работливи хора и можем много. Само малко доброта трябва и работодателя ша ви даде повече. Не става да ходиш ба работа с нежелание и после пари да ми чакаш. Трябва работата да се приема като чест и дълг, а работодатела като закрилник и патрон, щот ако него го няма ша ядеш жълади
243
5
 
12
 
! Отговори
Предприемач преди 5 години
до 286Приятелю, държа 2 цеха за пласмасови опаковки и капачки. Бачкам яко, спя малко, на работниците им давам на заработка, кат не падат под 1200 лв чиста пара, при десет часов ден и почивна събота и неделя. Осигуровка им плащам и 20 дена отпуска в годината и банкет на Коледа. На великден съм дал по 200 лева за агне на глава. Всичко това в един 50 хиляден град с голяма безработица. Знайш ли как ми се молят и колко човека чакат за място при мен. Аз не съм алчен г..з...имам ли аз ша има и работн
242
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предприемач като слънце, бе! Не може да пише, ама мноо му знае устата... Горките му роби...
241
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не му се връзвай на "предпиемача"това е наш пациент (Св.Иван Рилски-Курило) в домашен отпуск!
240
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Работеща майкае недвусмислено доказателство, че голяма част от хората в нашата мила родина не са особено добромислещи. И в тази връзка би следвало някой да те задължи да помислиш за другия, дори и лицемерно. Насила хубост не става. По лошо става - хората стават още по-зли вместо добромислещи. А човекът е най-ценното, и няма да остане ненаказан този който прави човекът по-зъл.