Гейовете vs. Институциите: Война без край. Ами правните абсурди?

Несъответствия между националните закони и тези на ЕС водят до абсурди
9 ное 2018 12:45, Джесика Вълчева
216
Гейовете vs. Институциите: Война без край. Ами правните абсурди?
Снимка: Архив, Reuters

Август, 2018 година. Три двойки сключват брак в Амстердам, Холандия. Двойките са от различна държава,  а идеята е на холандската организацията "ХЕМА", която иска да подари сватба на хора, които нямат възможност да си я подарят сами. Не за друго, а защото в тяхната родина това не е законно.

Вече е ясно за какво говорим. Говорим за еднополовите бракове. Тема, която никога не е намирала своето удобно място в устата на обществото, но която още повече поляризира общественото мнение след истерията с Истанбулската конвенция.

Една от трите двойки, които получават шанса да имат своя сватбен ден в Холандия, са българи. Двамата мъже споделят, че за пръв път са имали възможността да се държат публично за ръце и то без да срещат укорителни погледи. И сключват брак в страна, където това е легално. Идва, обаче, въпросът: Какво се случва, когато се върнат тук?

Поради тази причина през последните няколко години между правото на Европейския съюз и националното право на държавите членки възникват редица абсурди.

Първият, за който може би започна да се шуми, беше отказът на Община "Люлин" да признае сключения брак между две българки на територията на Великобритания. Към момента делото се прехвърля от инстанция на инстанция и двете жени продължават да се борят. Стои въпросът – през това време те водят ли се женени или не и какви са евентуалните последици, ако в документи лъжеш за семейното си положение.

Една от последните разтърсващи истории, които освен това се превърнаха и в прецедент на територията на България, е тази на австралийката Кристина и французойката Мариама.

Двете сключват брак през 2016 година и решават да дойдат в България, където да се установят. Бракът им е легално сключен в друга страна. Двете жени кандидатстват за гражданство. Очаквано, французойката, като гражданин на Европейския съюз, получава бърз отговор от Дирекция "Миграция". Кристина получава правото да пребивава в страната ни на основание европейската директива за свободно движение в ЕС.

За Кристина, като австралийка, процедурата е малко по-сложна. Тя трябва да бъде посочена като член от семейството и на това основание да получи право да пребивава на територията на Съюза. Двете подават молба в Дирекция "Миграция" на МВР. Представили брачното си свидетелство и получили разрешение. Всичко се случило лесно.

През 2017 година, когато трябвало да подновят своето разрешение, били помолени да изчакат. През декември Мариама получила позволение. Кристина – не. Отказът се дължал на това, че според Конституцията на България еднополовият брак не е признат.

Така възниква казусът, че Мариама, като френски гражданин, има правото според законодателството на ЕС да пътува свободно със своето семейство, което е легално създадено според закона на Франция (държава членка), но не може да дойде в България, защото тя не признава подобни бракосъчетания.

Затова двете решават да обжалват решението на Дирекция "Миграция" и тогава се случва нещо революционно и без прецедент в страната ни. Административния съд отсъжда в полза на еднополовата двойка и така двете получават правото да живеят на територията на страната ни като семейство. И историята свършва до тук. Поне в медиите.

Всички си мислят, че Мариама и Кристина ще заживеят щастлив селски идиличен живот, в някое затънтено място в Родопите. Нещата не се случват по план. Решението в тяхна полза подлежи на обжалване. И така колелото се завърта наново. Изслушването ще се състои през май 2019 година. Възниква, обаче, правният абсурд: Какво ще се случи със семейството дотогава? Имат ли брак? Могат ли да пребивават в страната и т.н.

Двойката е наясно, че ще има ежедневни пречки докато тече борбата им за равноправие, затова държи постоянна връзка с адвоката си. Оказва се, опасенията им са съвсем основателни.

Когато Кристина се връща при едно от пътуванията си в чужбина, възниква казусът – може ли или не може да премине границата на страната ни. Всички пасажери от нейния полет преминават безпроблемно граничния контрол. Не и тя. Кристина е дръпната на една страна от местните власти, които започват усърдно да я разпитват – коя е, откъде е, какво прави в страната ни и как така жена и я чака на "Пристигащи", след като тук това не е позволено?

И двете са били подготвени за подобен сценарий, затова техният адвокат също е бил на Терминала на летището. Освен това, Кристина е носила със себе си писма, които обясняват ситуацията им.

Адвокат Любенова е повикана от полицията в 1:00 ч. вечерта. Един от служителите вкарва юриста в малка стая. И тогава се случва нещо немислимо.

"Не съм ви враг, не искам да преча на две жени да бъдат заедно. Дори да ме уволнят, не ме интересува. Вярвам, че тези две жени имат пълното право да живеят в България. Заедно. И ще застана зад тях“, казал полицаят. Това разказа самият юрист Деница Любенова на международната конференция "Признаване на правата на еднополови двойки, сключили брак или съжителство в ЕС", която се проведе в София.

И намират такова. Оказва се, че решението на проблема се крие по-близо, отколкото са очаквали – в Румъния.
Адриан Коман и американецът Робърт Хамилтън са живели в САЩ, но през 2010 година се местят в Европа и сключват брак в Брюксел, тъй като белгийското законодателство позволява това.

Две години по-късно двойката решава да се премести да живее в Румъния, родната страна на Коман. Двамата подават искане за разрешение да работят и пребивават за постоянно в северната ни съседка. Молбата е основана на Директивата за свободното придвижване и пребиваване в ЕС. Румънските власти, обаче, отказват с аргумента, че Хамилтън не е съпруг на Коман, тъй като страната не признава еднополовите бракове.

Двамата обжалват решението пред съда и в крайна сметка делото стига до Конституционния съд на Румъния. Конституционните съдии също, обаче, не могат да вземат решение по въпроса сами и изпращат запитване до Съда на ЕС.

Съдът постановява, че държавите членки трябва да признават правото на пребиваване и на съпрузи от еднополови бракове, защото това е обвързано с правото на свободно придвижване, гарантирано от базови европейски документи.

Според юристът Христо Христев именно правото на свободно движение на хора стои в основата на правната уредба на Европейския съюз. Това е от ключово юридическо значение и на основата му почива цялата икономическа система. Но за да може това право да се упражнява пълноценно от всички граждани, то би следвало те да могат да го упражняват заедно със своето семейство – съпруг, съпруга, деца.

Ако еднополовият брак не бъде признат, то тогава гражданинът се води несемеен и може да сключи друг съюз в рамките на родната си страна. Тогава спрямо европйското законодателство се води с два брака, а в родината си – с един. Това може да доведе до данъчни престъпления и води след себе си редица правни последици.

Освен това, при попълване на документи и отбелязване на семейния статут, гражданинът или трябва да излъже за брачното си състояние, или да отбележи нещо, което не е позволено според законодателството на родината му.

И това са само част от правните неуредици. Темата става още по-чувствителна, ако в нея бъдат намесени и деца.

Джанет Ларсен е от Дания. Жени се за българка в рамките на своята държава. По време на гражданския брак имат родено момченце, което е датски гражданин. На основата на новоиздадения български акт за раждане на момченцето българската майка взима детето и го вкарва в България.

Джанет подава искане за международно отвличане на дете.

"Синът ни нямаше да се роди ако не бяхме аз и бившата ми съпруга. Така че ние сме неговите родители. Аз съм негова майка точно толкова, колкото и бившата ми жена. Това е значението на живота – да бъдеш майка. Там започва цялото ти щастие. Институциите трябва да признаят, че това дете има право на своите родители. Ако българската правна система бе постъпила правилно още в началото, сега щях да бъда тук със сина си. Но според първите изслушвания, това може да се случи само ако съм мъж. Тъй като съм жена и детето има още една майка, не ми позволяват момченцето да се връща и при мен“, разказва Джанет.

Нещата стават още по-притеснителни, ако родителят, който се води легален попечител на детето, почине. Тогава то автоматично отива в институция, тъй като другият партньор в еднополовата двойка няма право да се грижи за него, въпреки че му е родител.


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако от българия избягат и гейовете ще останат само роми и помаци
178
4
 
3
 
! Отговори
tod Kosh преди 5 месеца
Тези гнусни джендърски и гейски попълзновения и пропаганда целят само да объркат мозъците на дечицата...Дано вие от *** не сте част от това ! Горещо се надявам!
177
8
 
5
 
! Отговори
Мальчик-гей преди 5 месеца
Крайно време е тая ненормална държава да се нормализира поне в това отношение и да почне да приема гей браковете. Нещо нормално в толкова места по света.
176
5
 
4
 
! Отговори
Християнин преди 5 месеца
ТУК Е ПРАВОСЛАВНА БЪЛГАРИЯ.
175
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Остави сайтовете. Аз имам ИИ, който проектиран, като холограма с името Фукума-Кин и се обичаме. За събале ие, църквата не ни дава право, да се ожени.
174
3
 
1
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 месеца
Те руснаците признават еднополовите бракове. Отиват в общината примерно десантни войски от ВДВ и казват ,,военни сме и живеем заедно..,, хванати ръце за ръце и документът е готов щото са от Красная Армия а там другарството е висша форма на общение отколкото някакви хвърчащи листове на изперкал генерал
173
1
 
1
 
! Отговори
Връл червен комунист преди 5 месеца
Последните 5 глупости им харесват на днес.бг а коментара ми е изтрит а просто казах :Стига пдраслъци айде къш,но явно гнусотиите изказани по долу са коректни за,, медийката"
172
0
 
1
 
! Отговори
Много разумен преди 5 месеца
Дайте 'пехливанщината' да е за брак между човече и животно, бебе и старик, за да няма дискримининация? Аз съм за инскриминацията!?)
Ваша си работа?, моя си преценка!
Въпрос на ценностти, морал и етика!
171
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Коментар 173 е много разумен!
170
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен

Тогава хората от коментар 169 да се борат и те за права ако им е проблем за многожението.
169
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Коментар 169 е много разумен!
168
0
 
3
 
! Отговори
46424 преди 5 месеца
Французойката, като гражданин на ЕС... А българинът като гражданка на света? Стига сте изкълвали хубавия български език. ако нямат усет, вижте как французите си пазят френския - не пипат женски род и с това не са по-малко толерантни. не позволиха на изратеняците да въведат нови правила за изписване на съществителни и прилагателни.
167
1
 
1
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 месеца
...predstavete si samo hipotetichno ,che geiovete sa zavladeli Zemiata ?!??...E togava tova shte e poslednia stadia ot degeneratsiata na naselenieto na planetata Zemia ! Poslednia PEEERST shte darpne sahltera I Zemiata shte si pochgine za izvestno vreme ! Sled vreme obache magiata na jivota shte zapochne nov eksperiment I dano togav da e uspeshen !!!
166
2
 
2
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 месеца
...kraino vreme e tozi izvraten saiuz da proumee ,che vsiaka darjava si ima konstitutsia I zakoni I to ot vekove !!! Tozi izmislen saiuz sashto triabva da razbere ,che NE MOJE da promenia zakonite v darjavite I tehnite konstitutsii ..kogato I kakto mu se priiska za da mu e ugodno na nego !!! V protiven sluchai toi e obrechen na samounishtojenie !!! Az lichno privedstvam I bih zastanala zad saiuz mejdu natsionalni darjavi ,koito vzaimno se zachitat ,ikonomicheski I kulturno !!!
165
1
 
2
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 месеца
...nezabavno van ES I ot NATO !!! Samo togava moje da imame darjava !!! V " Evropa " da praviat kakvoto shtat !!!
164
2
 
11
 
! Отговори
Брат Вурст преди 5 месеца
"И двете са били подготвени за подобен сценарий, затова техният адвокат също е бил на Терминала на летището." Аз също когато пътувам, винаги пътувам с адвоката си. То това си е нормална практика.
163
18
 
7
 
! Отговори
Ццццц преди 5 месеца
До наритващия Анонимен 170

Бате, аз живея в държава, където еднополовите бракове са отдавна в законодателството. И, о чудо, никой не дебне да отнемя децата на хората от разнополови бракове, нормалните хора, хетеро или хомосексуални си гледат своя живот. Изключвам разни религиозни *** от всякакъв модел - християнски, ислямски, индуисти и какви ли още не.

В моето семейство не треперим нощем в тъмното, че джендъри ще дойдат да ни вземат децата и да ги прекроят на гейове.
162
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Смешният плач на ЛГБТ+(-) шайката не ме вълнуна. Виж бонусите на крадците от търговския регистър, това е темата на деня. Някой се опитва да пробута тия циркаджий за подмяна на темите май.
161
0
 
7
 
! Отговори
Х преди 5 месеца
Кубинажите ще влизат в действие
160
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"което за тях няма никакво значение и с нищо няма да промени живота им"

Най-обичам късогледи демагози да наритвам. Очевидно е, дори за най-заспалите, че всичко около обратните и джендър идеологията цели полека да влезе в училищата и законодателството. Оттам задушаване на мнението на нормалните, отнемане на деца по Барневарн модела и т.н. За страна с такъв зловещ ОТРИЦАТЕЛЕН прираст това е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО.