(Не)Случилият се Преход и носталгия по соца

10 ноември ще остане завинаги в историята на България
28

10 ноември 1989 г. завинаги ще остане в историята на България като деня, в който беше свален от власт Тодор Живков. Денят, в който започнаха политическите промени в страната, в който започна Преходът към демокрация и пазарна икономика. Датата, която даде много надежди, но и разби много очаквания.

На тази дата на пленум в Централния комитет на БКП Тодор Живков е освободен от поста генерален секретар на партията, след като еднолично е управлявал в продължение на 33 години.

С какво помним този ден и оправдаха ли се надеждите на хората? Има ли носталгия по соца – коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на журналиста Екатерина Банчева и историка Боян Жеков.

"Самият живот е преходи и всеки който обявява край, обявява край и на самия живот. Можем да кажем дали промяната такава, каквато я мислихме, се случи по начина, по който се случи. Промяна се случи безспорно, но никъде в никакво изследване не е била описана тази смяна на системата – от тоталитарна към демократична. Всички тогава бяхме много наивни – политици и граждани“, смятат гостите в студиото.

Какво се знае и какво остана скрито?

Според историка Боян Жеков един от главните проблеми в изследването на този период е, че документалното наследство не е разкрито. Много тайни остават в тези документи, ако въобще ги е имало. Голяма част от уговорките са били на едно устно и скрито ниво, коментира още той.

"Въпросът не е дали има документи или не. Не може всичко да е документирано. Устните свидетелства, хората, които помнят, които са преживяли тези неща, също са важни", смята Банчева.

Срамуваме ли се от миналото и има ли носталгия по соца? Вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
25
 
11
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
живяхме 45 год.с диктатура и много плиткомозъчни хора бързо забравиха колко зле бешенека поживеем 45 год.с истинска демокрация и тогава да слагаме на кантара да решаваме кое е по добре за сега сме едва от 10 год(от постъпването ни в ЕС) държава опитваща се да приеме демокрацията имаме още 35 да се усъвършенстваме