(Не)Случилият се Преход и носталгия по соца

10 ноември ще остане завинаги в историята на България
28

10 ноември 1989 г. завинаги ще остане в историята на България като деня, в който беше свален от власт Тодор Живков. Денят, в който започнаха политическите промени в страната, в който започна Преходът към демокрация и пазарна икономика. Датата, която даде много надежди, но и разби много очаквания.

На тази дата на пленум в Централния комитет на БКП Тодор Живков е освободен от поста генерален секретар на партията, след като еднолично е управлявал в продължение на 33 години.

С какво помним този ден и оправдаха ли се надеждите на хората? Има ли носталгия по соца – коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на журналиста Екатерина Банчева и историка Боян Жеков.

"Самият живот е преходи и всеки който обявява край, обявява край и на самия живот. Можем да кажем дали промяната такава, каквато я мислихме, се случи по начина, по който се случи. Промяна се случи безспорно, но никъде в никакво изследване не е била описана тази смяна на системата – от тоталитарна към демократична. Всички тогава бяхме много наивни – политици и граждани“, смятат гостите в студиото.

Какво се знае и какво остана скрито?

Според историка Боян Жеков един от главните проблеми в изследването на този период е, че документалното наследство не е разкрито. Много тайни остават в тези документи, ако въобще ги е имало. Голяма част от уговорките са били на едно устно и скрито ниво, коментира още той.

"Въпросът не е дали има документи или не. Не може всичко да е документирано. Устните свидетелства, хората, които помнят, които са преживяли тези неща, също са важни", смята Банчева.

Срамуваме ли се от миналото и има ли носталгия по соца? Вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
6
 
2
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Демократите създадоха мафията след 1989 година и почти веднага се обединиха с нея. СДС бяха заети да си реституират имоти и да грабят общата собственост, а в СДС бяха тези, които бяха най-големите некадърници преди 1989-та, но който не става за нищо, става политик.
20
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Случи се една режисирана подмяна. Другарите комунисти станаха алчни и жестоки капиталисти.За отдушник бе създадена контролираната опозиция СДС, водена от човека на Луканов Желю Жeлев.29 г. по-късно обърканото общество си има новия Тодор Живков, този пък не от Правец, а от Банкя. И всичко се решава от него, а демокрация е фасадна и уродлива! И каква може да бъде демокрацията създадена от ченгета, партийни икомсомолски секретари?
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преход реално нямаше, не беше и започнат.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преходът беше извършен много бързо за има-няма една година, но официално бе завършен с приемането на новата Конституция. Това, че народът очакваше друго от прехода, не изначава, че преходът още продължава, както си мислят наивниците. Въпросът беше във властта и мафията успешно я завзе - политическата и икономическата власт.
17
10
 
4
 
! Отговори
Таню преди 5 години
Преходът за някои завърши и ви гледат сеира хората. Цели сектори се развиват както трябва и носят на плещите си редица икономически и социални реалности. Но да, партийни гугудки, нереализирани инджинери, литературни критички, неграмотни даскалици и сякаква хуманитарна дипломка без покритие, ми ревете си. На всеки нови избори ви виждаме нивото, рaя си бехте, рaя си оставате. Май, под османския и социалистическия гнет ви е било чок гюзел рахат. Ем сех, ем йок отговорности. Хак, при празни площади.
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На пладнешкия грабеж и разгром на народ и държава му казват преход!!! Това ли е новият тълковен речник?
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е преход а геноцид и подмяна на населението. Кой както позволява, така се държат с него. Явно населението има мазохистка жилка
14
9
 
4
 
! Отговори
OSMAN AGA преди 5 години
NA GYAVURINA SEMUE KRIVO 500g, KLANETA 45g, BEZ BANANI 30g, DEMOKRASIA xay siktir.....AX ZABRAVIX I GOTVERENA FRDINAT...
13
2
 
8
 
! Отговори
V преди 5 години
*** бяха жадни за власт .Защото се знаеше че който вземе властта са облагодетелства от нея .Специално за тях беше измислен ,,поста президент,, Който нямаше никаква власт ,но трябваше да дадат нещо на сдс то .Така беше измислена съвременната държавна система .Цента не беше благото на народа ,а да се загуби минимум власт .Затова трябва да се промени системата ,ако няма промяна с бг е свършено
12
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 20 години надали ще ни има,станахме чергари като ония хубавци където си ги отглеждаме безплатно.
11
3
 
9
 
! Отговори
kukla преди 5 години
Какво е било преди по-старите може да сравняват. За по -младите сега ще кажа, че в момента положението е като през 1988 г. Хората имаше много. Тогава масово съзнавахме че нещо не върви и чусвствахме че нещо ще се промени. Какво нямаше, това беше че нямаше основни стоки. Сега е същото, но с обратен знак. Пълно е със стоки, китайско производство. Но няма хора. И тая липса ще доведе до нова революция. В цяла Европа и може би САЩ.
10
4
 
20
 
! Отговори
До 8 преди 5 години
Демокрация има само където има лесни пари. демокрация има в държавите които могат да експлоатират другите такива.... Западна Европа и САЩ паразитират върху целият останал свят и затова се тулат в гърдите че били демокрация. Нашата нищета прави тяхнта демокрация ......ЗАПАДА ще унищожи България.....
9
5
 
22
 
! Отговори
Бай Тошо преди 5 години
България е окупирана от запада колония без никаква независимост. Хората които ни управялват се нзаначават от западни посолства. лита ни назначен отвън изпълнява поръчки който са основно да държат хората в мизерия и да не дават шанс да бъде Бъгария конкуренция на Запада.Ако при нас е добре техните социални системи ще се рападнат .Защото няма да има кой да бърше задницте на техните баби за дредни пари
8
6
 
24
 
! Отговори
Бай Тошо преди 5 години
Носталгия по соца няма :) Само дето все повече хора смятат периода от 1944-1989 за последният златен век на България и помнете ми думата . Скоро Бай Тошо ще бъде обявен за най-големият политик на България. Просто няма място за сравнение разрухата сега и това което имаше преди 30 г.
7
4
 
17
 
! Отговори
дърт преди 5 години
По (не)известни причини, обаче няма нито демокрация, нито пазарна икономика.
6
4
 
23
 
! Отговори
Чичо Сам преди 5 години
До бай ганюАбе ти на тази анархия демокрация ли и казваш???
5
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 3За какво да заминава за С. Корея? Тук е същото.
4
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
10 ноември не е хубав ден за Бг.
3
3
 
32
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Излъгаха хората, че почва демокрация, изкараха ги по площади и улици, подскачаха наивниците,смениха си гаргите местата по клона, но дървото си остана същото! Отвориха границите, и съответно много напуснаха страната по мирен път, а не като преди десети- да бъдат разстреляни на границата,ако са решили да си търсят щастието извън БГ. Бившите комунисти си направиха фирми, сивата икономика е в разцвета си, приватизираха много заводи и т.н и т.н., а народът пак страда!
2
19
 
10
 
! Отговори
До 2 преди 5 години
Нямаш никакъв проблем.Още утре можеш да заминеш за Северна Корея.