Габриел: Предстои трансформация на работните места

Еврокомисарят в предаването "Брюксел 1" с Милена Милотинова
10 ное 2018 21:52, Екип на Bulgaria On Air
95

"Изкуственият интелект има много влияние вече в много сфери. Но трябва да поставим в центъра правилните етични въпроси, включително този, свързан с личните данни. През декември експертна група по изкуствен интелект ще публикува първа версия на Насоки за действие по т. нар. етичните въпроси, свързани с изкуствен интелект," каза в разговор с Милена Милотинова еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел.

"Важно е да идентифицираме кои сектори ще бъдат най-краткосрочно засегнати, в които най-краткосрочно трябва да вземем мерки. Засега нямаме отговор на този въпрос. Едни изследвания казват, че 60% от работните места ще изчезнат, други - 9 %. Но е ясно, че трансформация на работните места ще има," каза още Габриел.

"Искаме като ЕК през януари да дадем на бизнеса и гражданите нова платформа на изкуствен интелект, в която всеки един ще има достъп, така че да съумее да тества своя софтуер", обяви еврокомисарят пред Bulgaria ON AIR.

Продължава работата на Европейската комисия по въпроса за фалшиви новини.

"Проблемът е многоаспектен, няма рецепта-чудо," каза Мария Габриел.

4 големи компании - Twitter, Facebook, Google и Mozilla, са дали индивидуални пътни карти с мерки, които ще приложат за справяне с проблема.

"Те поеха ангажимент да направят конкретни стъпки за намаляване на видимостта на фалшивите новини. Ако до края на декември това не се случи, ще предложа друго решение, в това число и с регулаторен характер. Не могат да ме убедят, че фалшивите акаунти не могат да бъдат махнати," заяви Мария Габриел.

Като пример за кампания фалшиви новини от фалшиви адреси тя даде ситуацията преди месеци в ЕП, когато евродепутати са получавали 6000 имейла на ден със съдържание, защитаващо една от тезите в големия дебат за авторските права. В съдържанието на имейлите бил ясно доловим интересът на големите компании. В началото получателите на тези имейли са мислили, че те са изпратени от реални субекти.

Вижте целия разговор на Милена Милотинова с Мария Габриел във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая първо да си трансформира визията, че дразни.
42
1
 
23
 
! Отговори
Механикът преди 5 години
Габриел ли е,Гавраил ли си.Кой ти сменя батериите вечер?
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ох, при липсата на интелект на високо ниво какво правим?
40
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А изкуствените гърди и устни трансформираха света ни до пълно объркване. Сега вече никой не помни как изглеждат истинските хора.
39
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И в тази статийка няма нищо конкретно. Щяло да има промяна, ама не знаят точно каква и не знаят дори в кои сектори. Щяло да има платформа, ама не знаят дали ще може да се използва. Поне работата на Европейската комисия по въпроса за фалшиви новини продължава. Изпратили са по един имейл на 4 компании, те пък са им отговорили, че правят пътни карти. Е браво!
38
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има позиции при които индивида съсредоточено си бърка в носа и за това му плащат.С какъв интелект спешно ще се замени? С интелект от сушоар?
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Габриел, Майдел..Продажни женици!
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Киборг говори за ИИ? Луда работа
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Габриелова, правителството има спешна нужда от какъвто и да е интелект. Побързайте!
34
0
 
14
 
! Отговори
A.I. преди 5 години
В началото получателите на тези имейли са мислили, че те са изпратени от реални субекти.Значи изкуствeния ителект дето иска гая неграмотница да го внедри разпространява фалшивите новини.
33
0
 
6
 
! Отговори
Petar, NY преди 5 години
До EmoИИ не е базиран на гениални алгоритми а на възможността да се обработва много данни и компютрите да се обучават от тях. ИИ алгоритмите ги има от 50те години, сега само ги стандартизираха. Цялата идея е че компютърат вече не работи по зададен алгоритъм а по нови алгоритми на базата да данните. И там е проблема, че става непредвидим.
32
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисля, никак не е ***. Само изглежда пластмасова. Вероятно е обучавана как да се държи от твърде консервативни обучаващи. Вероятно е минала и няколко курса на службите за сигурност. От там идва глупавото пластмасово излъчване. Твърде модулирано пластмасово излъчване има. Ако беше само политик нямаше да е така.
31
0
 
34
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Тази Габриел , твори Глупости по световните сцени също като Захариева . Но как върви - до Нова Година ГЕРБ ще станат История на Прехода .
30
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чувате ли го това нещо бе?! Предстояла "трансформация"...Много филми гледаш с трансформъри, жираф скaпан!
29
1
 
21
 
! Отговори
Емо преди 5 години
Изкуственият интелект е някаква химера, всички говорят за него, но никой не е виждал такъв! :-) Това, че има написани някакви гениални алгоритми от способни програмисти, разпознаващи снимки, побеждаващи хора в древни игри или шофирайки(и убивайки) не означава ИИ. Може би квантовият компютър ще промени нещата, но е доста рано да се афишират такива твърдения, още повече от хора, които идея си нямат какви ги блещят.Поредният кьор фишек за привличане на инвестиции е това в момента, нищо повече.
28
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Maйко мила... Нищо не разбрах от статията.
27
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като няма естествен интелект ще ползваме изкуствен.
26
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В този живот всичко изкуствено стана. Докога бе хора.
25
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като почне да говори с тоя жирафски врат, все едно гледам няква от клиентите на психодиспанcера. Само дето изглежда, че все едно тя самата се старае да изглежда ***. Зорлeм сам самичък да искаш да се превръщаш в изпържен мозък и да говориш "турулюлюлюлюлюлуухууу"... Страшно е!
24
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия инфaнтилни кyxи лeйки кой въобще ги пуска във властта? От коя дупка изпълзя тая гняc, от кое село излезна, кой я изпрати там да посрамва България? Не вижда ли, че никой не я иска, не е избрана от народа, ами е поредната наредачка на ГЕРБ-аджиите, която се хили и се зъби докато си взима тлъстата заплатка, говори някакви неща, на които всеки инженер се присмива, но тя си вярва!