Икономиката по времето на Живков – непазарна, с огромен дълг

Създаваш производство, но някой трябва да плати, казват учени
Обновена: 11 ное 2018 15:04 | 11 ное 2018 11:25, Петя Славова
649
Икономиката по времето на  Живков – непазарна, с огромен дълг
Снимка: БТА

Икономиката на България по време на социалистическото управление на Тодор Живков е била изградена на непазарни принципи със субсидиран износ на български стоки, което е довело до натрупване на голям държавен дълг.

Още по темата

До тези изводи стигнаха участници в научната конференция "Проекции на комунистическия тоталитаризъм в България в периода 1944-1989 година".

През 1989 година, когато бе свалено управлението на Тодор Живков, натрупаният държавен дълг е 10 милиарда долара, съобщи доц. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания при БАН.

"Създаваш производство, за да има работа на хората, без да си даваш сметка, че ще дойде ден това да се плати. Ако ти създаваш едно производство, което не генерира печалба, а генерира загуба, то временно ти решава някакъв проблем, събира хора, те работят нещо, някакви механизми правят, но като тези механизми не носят печалба - един ден това ще трябва някой да го плати.

Не трябва да казваме, че щом днес има дефекти, значи трябва да се върнем към онази система. Това не е решение. Да се върнеш към онази система, значи да се върнеш в условията на предстоящ фалит", каза още доц. Вачков, цитиран от БНР.

Политологът и депутат от ГЕРБ Тома Биков представи различни етапи на комунистическото управление: Държавата започва да функционира като една типично авторитарна държава и постепенно да нараства националистическата идеология, като през 70-те години се появява и либерално крило в рамките на Комунистическата партия, което е в кръга около Людмила Живкова", каза Биков.


649
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
600
0
 
0
 
! Отговори
Никола преди 6 месеца
Добре че КОСТОВ направи приватизация, добра или лоша , но сега когато фирми не могат да си продадат стоката ФАЛИРАТ или се продават и не за сметка на държавата, преди продаваш или не продаваш си взимаш заплатата, мораториумът на Луканов показа че нямаме пари, а имаме индустрия, Виденов плати голяма част от борча, но оголи хазната и остави 300 милиона долара, следва инфлация в хиляди процента и загубени пари в левове, а лицето Тодор Вълчев раздаваше лицензи на 92 банки и финансови къщи.
599
4
 
4
 
! Отговори
Инсайдер преди 6 месеца
Да не забравим най-важното.Капитализъм -това е строй на капитала ...бедните да го духат...милиони го правят всеки ден.Демокрация - нещо като "свободно отглеждани кокошки"...те си мислят едно но фермера друго...крайния резултат е един и същ...супермаркета.
598
3
 
5
 
! Отговори
Инсайдер преди 6 месеца
Чакаш 10 години за Лада,ако не ти се чака презаписваш за Москвич и взимаш веднага,НОВА!!!За Лада около 8000-9000 лв,при средна заплата 250-300лв.Сметни при сегашната средна заплата колко ти трябват и колко могат да си го позволят.а тогава 90 процента.Като запишат детето 1-ви клас му записват и Лада...като завърши колата излиза и паричките са събрани...абе не всичко е само бяло и само черно.
597
8
 
10
 
! Отговори
Дидо преди 6 месеца
Няма как да си живял достойно при положение,че не можеш да излезеш извън държавата си. Дори и на почивка да видим малко свят. Та нали едно от най-хубавите неща е да пътувал? Те можеха ние не! Та и до ден днешен е така за тях може за нас не! Да не говорим,че се чакаше по 20 години да си купиш една руска кола.
596
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За 45 години 10 милярда долара е добре, Бат Бойко за 10 години е взел 51 милярда евро
595
2
 
16
 
! Отговори
Мухаха преди 6 месеца
Както изглежда тук спорят такива които са живели по това време и са виждали всичко със собствените си очи и такива които по това време са били на бащите си в "торбичките" ама пък много ама много искат да се покажат осведомени и компетентни по темата .
594
4
 
15
 
! Отговори
Инсайдер преди 6 месеца
Ако не взимаш заеми от международната банкерска юдо-масонска мафия и държавата е независима,ще ни спретнат една "балканска пролет".!!!Нали затова са реализирани проектите "Борисов","Кобург-Кохари" и всички.други...да взимат заеми и да подарят държавните активи. Ако не искаш..справка: Либия,Сирия,Ирак,Ливан,следват Иран и др.
593
1
 
11
 
! Отговори
Бат Стан преди 6 месеца
Къде сега е пазарната икономика?Ще бъда максимално кратък:купуваш парцела знаете как ,не плащаш на доставчици ,не плащаш и на работници и каква себестойност ще има за квадрат площ?Това е не само в строителния сектор.
592
2
 
12
 
! Отговори
майорски преди 6 месеца
До Анонимен

на 43 съм ...до пенсия според капитализъма трябва да работя до 67 ....демек съм в средата на работоспособния си живот ....

а ти по добре прочети малко история ...какво е била българич 1945 и какво е била 1989 .... сега какво сам виждаш .... и явно ти харесва ....
591
1
 
17
 
! Отговори
джо преди 6 месеца
До Анонимен омръзнало ми е от подобни коментари на псевдо" разбирачи" . Пенсионерите не са виновни за нищо хората са живели достойно и човек, който не е предубеден ,ще види навсякъде следи от тяхната младост. По това време държавата строи диги, вълноломи, язовири, пътища, мостове. Удвоява се ЖП линиите и се електрифицира цялата мрежа.По селата имаше работа и огромни стада, кипеше живот. Сега е пълно мъртвило а да не говорим , че повечето "бизнесмени" са като Баневи СКАКАЛЦИ от където минат нищо
590
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До майорски

Пълни глупости си наговорил! Писна ми от пенсионери дето бъркат комунизма с младостта. Нито пътища са изградени като хората, нито армията е била въоръжена като хората. Флота и БДЖ и тогава и сега са под всякаква критика, АЕЦ се изграден основно за да ни държи в зависимост от доставките на горива от Русия, а в спорта и сега сме толкова сила колкото и през комунизма.
589
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Старите комуняги бяха по-умерени в кражбите ...
588
0
 
6
 
! Отговори
ААА преди 6 месеца
Пълно с оптимизъм, няма що.
587
5
 
17
 
! Отговори
майорски преди 6 месеца
10 милярда дълг за 40 години социялизъм .... за това време:
- изградена инфраструктура - пърища , мостове...
- изградена електропреносна мрежа ....
- направен един АЕЦ и започнат втори ....
- да не говорим за морски/речен флот и ЖП мрежа...
- 100 000 армия въоръжена до зъби.
- във спорта бяхме сила !

за 10 милярда .... е па добре се е справил .... а то май България и репараций плаща до 1974...

Сегашните капиталисти за 10 милярда правят *** ...и народа гладува!
586
0
 
5
 
! Отговори
ОХ преди 6 месеца
А след време как ще се оправдавате пред децата СИ???
585
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ТАЯ пасмина си заслужава съдбата....
584
0
 
3
 
! Отговори
стандарти на мислене преди 6 месеца
До ЛАРИ

Или липса на каквото и да е мислене в тълпата. Жалко.
583
0
 
2
 
! Отговори
ЛАРИ преди 6 месеца
ОХ, АМА НАИСТИНА СТЕ ЗАСПАЛИИИИ.
582
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А БЕ ЗАСПАЛИ КАЛУДКИ ...?
ЩЕ ВИ ГО КАЖА ТАКА:
КАКВО РАБОТИ ЖАН КЛОД ЮНКЕР?
АМИ ВНУШАВА НА ПОДЧИНЕНИТЕ СИ, ЧЕ ВЗИМАТ ПРАВИЛНИТЕ РЕШЕНИЯ.
И ЗА ТОВА ПОЛУЧАВА 20 000 ЕВРО.
КАКВО ПРАВИ БЪЛГАРСКИЯТ УЧИТЕЛ?
АМИ ВНУШАВА НА ПОДЧИНЕНИТЕ СИ, ЧЕ МОГАТ ПОВЕЧЕ.
И ЗА ТОВА ПОЛУЧАВА 320 ЕВРО.
581
2
 
16
 
! Отговори
бб преди 6 месеца
Аз ви предлагам да влезете в гугъл "държавен дълг на България 1989-2015" и прочетеш по данни на Световната банка и БНБ съвсем различни цифри по години и министър председатели.Например в периода от Андрей Луканов до края на мандата на Иван Костов външният дълг/държавен и частен/ е бил около 10 милиарда долара,а в периода на царя тръгва нагоре,като след влизане в ЕС направо хвърчи към 30 милиарда долара,какъвто приблизително е такъв и сега.По-добре тези специалисти да се скрият за малко.