80% от шофьорите - нарушители! Как да ги преборим?

Има ли кой да глобява, когато шофьорите грешат?
12 ное 2018 22:30, Екип на Bulgaria On Air
52

Проучване на Съюза на българските автомобилисти показва, че над 80% от шофьорите в България са нарушили правилата за движение по пътищата през последния месец. В изследването едва 18% твърдо отричат да са извършили някакво нарушение.

Най-често водачите на автомобили си позволяват да превишат скоростта извън населени места, а всеки трети пък признава, че го е правил и в града.

Когато става дума за черни статистики, България често застава на челна позиция. България е с най-лоши показатели по брой на загинали и ранени в катастрофи в ЕС. От началото на годината във войната на пътя живота си са загубили повече от 460 българи, сред които 24 деца.

Притеснителният извод от изследванетго на СБА говори само едно - по улиците карат само нарушители. Карат нарушители, защото няма кой да ги глобява.

Как можем да се борим с войната на пътя – коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на Малинка Бондаренко от СБА и Емил Марков от Института по пътна безопасност.

Промени в Закона за движение по пътищата предвиждат дължимата сума към Пътна полиция от акт или електронен фиш за скорост ще скача двойно, ако не бъде платена в рамките на 30 дни. Предложението цели да се повиши събираемостта на глобите.

По думите на Бондаренко това се посреща добре от по-голямата част от гражданите и се отнася освен това и за чужденците, които карат по родните пътища, а после напускат страната.

От началото на годината има над 1 милион фиша. Според Емил Марков това говори много за културата на пътя.

"Всички мерки, които се взимат са в посока да се дисциплинират нашите водачи. За мен цифрата е много по-голяма от обявеното", коментира още Малинка Бондаренко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека безгрешният да хвърли камъка пръв! Кой е той?Шофьор, ТИРаджия, пешеходец, мотоциклетист, велосипедист, инвалид, КАТ, ДАИ, СБА...
47
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С добрия пример можем да променим нещата! Давайте добър пример на останалите! Дори и те масово да карат зле.. когато вие карате съвестно, ще се намерят хора които да ви последват, след това други ще последват тях, това е ефектът на пеперудата! Всеки един от вас оказва дори несъзнателно влияние върху останалите участници в движението. Капка по капка казват вир става, така че стига оправдания и нека започнем с промяната СЕГА!
46
1
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
100% от шофьорите да нарушители, не 80%.
45
1
 
1
 
! Отговори
Guru преди 5 години
София - 6 км всеки ден до работа- без нарушения = 45 мин.- с 1 нарушение = 38 мин.- с 2 нарушения = 30 мин.- с 3 нарушения = 18 мин. Всеки ден си правя избора спрямо ангажиментите.
44
1
 
2
 
! Отговори
Инсайдер преди 5 години
Не не по данъчна не става те всички са на заеми и нямат доходи:))))
43
1
 
2
 
! Отговори
Инсайдер преди 5 години
Трябва да обвържат глобите с процент от дохода.Какво са 50 лв.за баровец с кола за 300000.Както при скандинавците,по данъчна декларация.
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как точно ще се повиши събираемостта, след като след 2 години фиша ти опада по давност? Факта, че всеки селяндурин знае, че може да прави каквото си иска и нито ще бъде глобен, нито осъден, дори да е убил човек, това е причината да няма ред. Докато полиция и съд мислят само за заплатките си и топлите си местенца, така ще е!!! Аз лично съм на мнение, че заплатите на тия две групи трябва да зависят от ефективността им.
41
2
 
4
 
! Отговори
До 42 преди 5 години
Не съди по себе си! Останалите сме нормални хора.
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навсякъде по света е така щом няма контрол, а в България контрол за спазването на ЗДвП няма. КАТ имитира дейност с акции и с хранилки за глоби, а опасните нарушители никой не ги закача.
39
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото и да си говорим и пишем истината е, че сме злобни и *** шофьори. Всеки с стара баракуда е велик шофьор. Затова гробищата и болниците са пълни с велики шофьори.
38
4
 
5
 
! Отговори
Шофьор преди 5 години
За скоростта решението е много лесно. Камерите да семестят на всеки два часа на ново неочаквано място. Общото неработещо време на камера за денонощие да е 2 часа. Хората като виждат, че има камер дори и в кварталните улички, където тъпанарите карат все едно са на магистрала ще почнат да спазват скоростта, след 2-3 солени фиша.
37
3
 
2
 
! Отговори
Императора преди 5 години
Тия дето вадят картофи и са по гората едва ли има някой да ги бие по шофира не ако се качите по балкани те и видите каде карат камионите ще ви се завие свят.
36
2
 
8
 
! Отговори
BB преди 5 години
КОГАТО ИМА АДЕКВАТНО РЕГУЛИРАНО ДВИЖЕНИЕ БЕЗ КАПАНИ НАРУШИТЕЛИТЕ ЩЕ СА 10%
35
1
 
3
 
! Отговори
халекси глобиев-КАТ преди 5 години
Еми то при тая лудница от изостанала инфра структура и търчащи навсякъде тъмни субекти може ли да пишеш фиш за всяко настъпване на осевата-ние станахме резерват в който пазачите са КАТ в тази ситуация те трябва да са в услуга на хората и да улесняват движението като стоят спешени по кръстовища и на опасни места ,а не сутринта да ги пращат да глобяват на околовръстното . Време е да се съсредоточат върху МНОГО опасното поведение ,а не върху дреболиите ...има много маловажни неща за който глобява
34
4
 
1
 
! Отговори
халекси глобиев-КАТ преди 5 години
Трябва де се има предвид и човешкия фактор--в големите градове нахлуха какви ли не субекти доскоро секли само дърва и вадили картофи по запустяли балкани там единственото лошо нещо което може да те смачка е било мечка -- та тези хора тръгнаха по улиците заедно с чобани и др изчезнали професии и често пресичат улиците като в балкана / на най-прякото място/ почти тичайки надявайки се на балканджииската си бързина ,но УВИ ...а децата им невидели град итолкоз коли веднага искат да покажат всичкит..
33
2
 
9
 
! Отговори
халекси глобиев-КАТ преди 5 години
100% --от досега създадени закони пълна шлака--- супер некадърници прехвърлят вината върху шофьорите от изостаналата със 20г инфра структура. Доказателството е ,че досега броя на ремонтите на ЗДВП е огромен и в него освен нови все-по високи глоби не по джоба на средно статистическия българин друго няма--това показва ,че всичко е за пари--- истината за безопасността е изграждане на безопасна инфраструктура и нови модерни без точки на конфликт пътища с подлези надлези на две и три нива и др. такив
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КАТ са неадекватни, седят само по места тип хранилки, където има поставени неадекватни знаци. Нямам нищо против глоби и всичко останало, но да си вършат работата.
31
2
 
2
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
До Анонимен 30И аз съм виждал, че пишат още на пишещи машини, а бюрата им са над 30 годишни. Да се чудиш къде потъва бюджета от над милиард всяка година. Кражби? Некомпетентност? Корупция?
30
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
95% от пешеходците са нарушители и 99% от колоездачите.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КратунНяма контрол. Имам приятели в полицията и ми разправят за каква пародия става дума. Пестят фишовете дори защото просто нямат и понякога използват от минали години които реално са невалидни...