Протести, недоволство... А цените се определят по пазарен механизъм!

Ще се промени ли нещо в цените на горивата с текущите протести?
12 ное 2018 09:30,
583

Недоволни граждани от повече от 30 града на страната излязоха на шумни протести по улици и булеварди вчера, за да изразят несъгласието си с новите, по-високи цени на горивата, планираното поскъпване на "Гражданска отговорност" и раздутата държавна администрация.

Протестните шествия на някои места създадоха напрежение. В столицата за кратко бе блокирано движението в централната градска част.

Затворени бяха и едни от най-важните пътни артерии - АМ "Тракия" и международен път Е-79 на изхода на Благоевград, където се стигна и до леки пътни инциденти.

Още по темата

"Това, което се случва е нормално, хората с право протестират. Не очаквам да постигнат нещо по отношение на исканията, които имат, но до политически трусове е много вероятно да се стигне", коментира в студиото на "България сутрин" Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

По отношение на цените на горивата бившият служебен премиер Стефан Софиянски подчерта, че протестите на гражданите трудно могат да променят нещо, тъй като става въпрос за пазарни механизми.

"Това недоволство обаче показва, че сред обществото има голямо напрежение, което идва от несигурността на управляващите. Налице е едно нестабилно правителство", каза Софиянски.

Пред Bulgaria ON AIR той допълни още, че имайки предвид непрекъснатото покачване на цените у нас може да се смята, че в държавата ни е пред прага на икономическа криза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


583
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
501
1
 
7
 
! Отговори
Цирк ГЕРБ преди 5 години
На цирк, като на цирк.
500
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЛУКОЙЛ ПРОДАВА НАЙ СКЪПИЯ ДИЗЕЛ В ЕВРОПА- НА ПРОТЕСТ ПРОТИВ ЧЕРВЕНАТА ОЛИГАРХИЯ КОЯТО УНИЩОЖАВА БГ ИКОНОМИКА.
499
1
 
7
 
! Отговори
Друг преди 5 години
Писах преди време,че цената на горивата трябва и може да е таблична величинаКак се определя цената. Задължителни плащания( стойност) акциз 1.05 на лтр с ддс) преработка( вкл печалба на раф 25 ст на лтр) транспорт логиститика печ на бенз още 20 ст лтр.Стана 1.50 лв.Така цена тук е вкл цена на петрол 20 $ на барел.Оттук нагоре + 7 -8ст на лтр за всяко увелич на петр с 10 $!! Елементарно. Винаги ще се знае колко е горивото според петрола.Нагоре ли е цената някой мн яко краде
498
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При акцизите, държавата слага данък върху данък. Акцизът е вид данък, но върхи акциза, държавата начислява ДДС, т.е. друг данък. Затова като плащаме литър бензин, сега 85,2 ст. са акциз и данък върху акциза, а останалата част от цената на бензина се дели на 17% ДДС и 83% цена на краен доставчик/производител. При нулеви разходи и печалби по цялата верига, вкл. и нула разходи за покупка на нефт, цената не може да е под 85,2 ст за литър, което го прави държавата.
497
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДА ПРОТЕСТИРАМЕ ПРОТИВ НЕЗАКОННО БОГАТИТЕ, ФАЛИРАЛИ 13 БАНКИ- ВЗЕМЕТЕ ИМ НЕЗАКОННИТЕ МИЛИОНИ И ГИ РАЗДАВАТЕ НА БЕДНИТЕ.
496
3
 
4
 
! Отговори
До 493 преди 5 години
И като тази петролна държавна компания, за година две генерира няколко милиарда загуби, кой ще ги плати - ти ли? Аман от простотия, държавата няма място в икономиката, пазара е естествен и най-добър регулатор, изкуствените намеси винаги водят до тежки изкривявания и икономически кризи. Типичен пример за това което предлагаш е Венесуела, евтини държавни регулирани горива, тотален икономически срив, мизерия и глад.
495
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НА ПРОТЕСТ БРАТЯ- ДА СЕ ОТНЕМАТ МИЛИОНИТЕ НА ЧЕРВЕНАТА ОЛИГАРХИЯ- ДАЧЕВЦИ, ИМПЕКСОВЦИ- ИЗПИХА КРЪВТА НА БЕДНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД- ГАДИНИ- В ЗАТВОРА ВСИЧКИ С НЕЯСЕН ПРОИЗХОД НА МИЛИОНИ, НЕЗАКОННИТЕ МИЛИОНИ ОТНЕТИ И РАЗДАДЕНИ НА БЕДНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД.
494
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВЗЕМЕТЕ НА ЧЕРВЕНАТА ОЛИГАРХИЯ МИЛИОНИТЕ ОБРАНИ ОТ НАРОДА И ОСТАВЕТЕ ИДЕИТЕ.
493
0
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 5 години
Какъв пазарен механизъм при горивата?! Там има картелно споразумение и огромно оскъпяване на горивата заради акциз и ДДС.Тук един смяташе, че ако спрем да купуваме горива, цените ще паднат до под 1.50 лева, но дали е възможно? При цена на бензина от 1,50 лева, акциза и ДДС са 96 ст., а останалите 54 ст. са разходите за производство, доставка и продажба плюс печалбата им, което няма как да стане. При цена на бензина 1,20 лева, 91 ст. са ДДС и акциз и ДДС и 29 ст. са арзходи и печалба....
492
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото тук акциза е висок, за това тук горивата са по-скъпи. Следователно има как да бъдат намалени. Да падне акциза, не зависи от международните цени на петрола а от правителството. Ако пари в хазната няма, да спрат да крадат и да се понижи корупционният индекс. Тогава ще има работеща икономика и хазната няма да чака само на ДДС и акцизи!
491
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МАХАМЕ ПОЛИЦИЯ И ОРГАНИЗИРАМЕ МУТРЕНСКИТЕ БРИГАДИ И ЧЕРВЕНИЯ ОЛИГАРХИЧЕН СОЦИАЛИЗЪМ СЕ ВРЪЩА- ДА СИ ВЗЕМЕМ НЕЗАКОННОТО ОТ ЧЕРВЕНИЕ ОЛИГАРСИ- ВСИЧКИ ПРОТИВ ЧЕРВЕНАТА ОЛИГАРХИЯ- ОБЕЗКОСТИЛА НАРОДА.
490
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реветеееееееееееееее ,вий сте българи,такава ви е водата ,да ревете и друг да ви спасява, а на вас 5 пари за нищо не ви се дава и искате държавата да е добре.
489
1
 
3
 
! Отговори
Мафо преди 5 години
Докато разни промити мозъчета и тук и там повтарят съкрални клетви или за ЧЕРВЕНИТЕ или за ГЕРБЕВИТЕ така ще сме, омръзнам ми да чета все едно и също под всяка новина, колко са крали едните или колко сега другите. Т*П*ЦИ от такава псевдоЕнтелегенция като вас фислосфчета такива си замина една камара народ или по чуждите сукаци или в земята , засрамете се скрийте мнението си този път и оставете младите да изберат бъдещето си, спрете медиите, телевизиите, не маниполирайте просто седнете и гледайте!
488
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре де, постоянно се оправдават с международните цени и че не добиваме собствен петрол. Турция и Сърбия също са на Земята а не на Марс и също не произвеждат петрол. Защо там дизела е 1.60лв.?!
487
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
най-добре е да се започне от червените цецка, бойко, и всички останали от алчна гербепраска дружинка
486
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ХА ТАКА- СВЕТОВНИ БОРСИ И ПАДАЩИ ПАЗАРИ- ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ КОЯТО ПОВТАРЯ СЦЕНАРИЯ ОТ 2013 Г ДА СЕ ОБЕЗКОСТИ- ВЗИМАТЕ ПАРИТЕ И ОСТАВЯТ ИДЕИТЕ В СВЕТЛИЯ СОЦИАЛИЗЪМ А НЕЗАКОННИТЕ ПАРИ НА БЕДНИТЕ ЗА ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ.
485
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТАЯ ОПОРНА ТОЧКА ЦЯЛ ДЕН ПО ВСИЧКИ МЕДИИ Я КОПНАХА ГЕРБАВИТЕ - ПАЗАРЕН МЕХАНИЗЪМ, БЛА БЛА, ГРАЖДАНСКАТА НЯМА ДА Е 1 000, А САМО 900 ЛВ... ИЗКАРАХТЕ ХОРАТА НА УЛИЦАТА, ТОЙ БЪЛГАРИНА ТРУДНО ИЗЛИЗА, *** КАТО ИЗЛЕЗЕ ТРУДНО СЕ ПРИБИРА... ЗОР ЩЕ ВИДИТЕ ДА НИ ПРИБЕРЕТЕ. А САМО НЯКОЙ ПОЛИЦАЙ ДА УДАРИ ПРОТЕСТИРАЩ... МАЛЕЕЕ... НЯМА ДА РАЗБЕРЕТЕ ОТКЪДЕ ВИ Е ДОШЛО!
484
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
долу грабливия червен олигарх и второ поколение комунист от банкя
483
1
 
8
 
! Отговори
аз преди 5 години
Европейски цени на горивата само когато доходите станат европейски. Ако ли не, депутатите да си взимат чантата, капата, гащите и да се махат.
482
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мафията на демократите 29 години граби народа, а някакви !@$%?* все говорят за червените.