Социолози: Бюджетът - социален, протестите - глупави!

Има ли основание недоволството и кой се възползва от него?
12 ное 2018 22:25, Екип на Bulgaria On Air
94

Протестите през 2013 година бяха много по-яростни и гневни от сегашните. Тогава имаше участие и на агитки, имаше сериозни сблъсъци. Вчерашните протести не приличаха на това. Протестите вчера бяха доста разпръснати - нямаше повече от 1000-2000 хора на места.

Така политологът Димитър Димитров коментира вчерашните и днешни протести, които се проведоха в по-големите градове срещу високите цени на горивата и ниските доходи на българина.

Според него, ако сега правителството подаде оставка, ще спрат всички конкурси за магистрали, ще се спре въвеждането на ТОЛ системата, държавата като цяло ще спре да функционира.

"Сегашният бюджет е един от най-социалните. Ако евроизборите потвърдят сегашното статукво, ще се гледа далечната перспектива за избори. При едни предсрочни избори "патриотите" ще го отнесат. Те прекалено се опияниха от властта и се взеха на сериозно. Те започнаха да вредят на управлението", категоричен е политологът в "Денят ON AIR".

Социологът Юлий Павлов пък е още по-твърд в своето мнение - "подобни спонтанни протести са абсолютно глупави".

"Цените на горивата не зависят от правителството. Ако говорим аз бедността - трябва да излезем от темата за протестите. През 2007 г. БВП на глава от населението беше 28% от средното за ЕС, в момента е 52%. Средният доход на ЕС расте, а на българите също. Хората нямат право да протестират за цените на горивата. Държавата може да се намеси, но се надявам да не прави такава щуротия", уточни пред Bulgaria ON AIR социологът.

Той смята, че спонтанните протести се използват от партиите, които са в опозиция или от тези, които въобще не са в парламента. Павлов твърди, че протестите са напълно неубедителни и необосновани.

"С протести, когато не са ужасно масови, правителство не се сваля. Нито Борисов падна заради протестите, нито Орешарски. Ако сега ДПС оттегли неявната си подкрепа от правителството, то на правителството ще бъде трудно да си изкара мандата", завърши експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
10
 
29
 
! Отговори
boyko.uzunov преди 5 години
Тези социолози лапат от трапезата на Борисов и Цветанов- всичко е рози и цветя?
59
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не "Масква",. а "Ландън" командва сега и "Уошингтън"
58
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цайко Павлов нема такъв *** като тебе!мбухаха
57
7
 
6
 
! Отговори
до 60 преди 5 години
пак ли почна да се изживяваш като партиен секретар ? :)
56
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** си получава шифрограмите от масква и чака само да ми връчи пак москвича
55
7
 
19
 
! Отговори
Глупави ли? преди 5 години
Хич не са глупави тези, които планират и спонсорират протестите. Те си знаят какво целят - властта и цоцане от европейските фондове.
54
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аре червените *** изпълзяха вече готвят се да посрещат за 3-ти път руската окупационна армийка е цветя и изплезени езици
53
6
 
38
 
! Отговори
А преди 5 години
Хората всъщност протестират защото заплатите са им малки!!!! Не толкова че на това или онова му се вдига цената !!! Държавата за държавните служители и частниците за своите служители трябва поне двойно да вдигнат заплатите!И е абсолютна ЛЪЖА че доходите се увеличават !
52
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бай¡ бНяма глупави протести.
51
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде нема нужда тия старци да ми обясняват кое било глупаво и кое не. И не съм слабоумен, та да ми повтарят все кое зависело от правителството и кое не. А тези "социолози" вместо да правят PR на правителството, ако имат и грам мозък ще разберат, че протеста не е заради това или онова, а за всичката простотия на самозбравили се "управляващи" , които мислят, че могат да правят каквото поискат и са незаменими,защото са свикнали при всяка сътворена глупост, никой да не им обръща внимание.
50
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя *** и до днес мисли по комунистически. Така са го учили в пожарната. Така и неможа да се научи да мисли като хората.Не напразно залата в Хезинки се изпразни само сато го видяха, че се кани да лъготи простотиите си.
49
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В коя партия членува Нинова питай майка си. За шефа ти е световно известно къде е членувал цял живот и през 90 е отказал да си върне членската книжка. Щото много си обичал БКП-то и не можел да диша без вея.
48
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Събраха се около Мутрата все комунистически парцали, дето не се накарадоха достатъчно през соца и сега гледат да наваксат.
47
0
 
7
 
! Отговори
Мария преди 5 години
До АнонименДа, ама там няма БСП, ДПС, Радан Кънев, Лозан Панов, ДС, червени олигарси, ДПС-арски обръчи, БОЯДЖИИ ПРЕХВЪРЧАЩИ ОТПАРТИЯ В ПАРТИЯ, крадливи комунистически отрочета, като еленка, крадливи приватизаторки като Курнила, и най-важното НАПРАВИХА МОМЕНТАЛНА ЛУСТРАЦИЯ, ОЩЕ 1990 Г....
46
3
 
6
 
! Отговори
до 50 преди 5 години
че в коя партия членува *** ?в републиканската на сащ ли ?
45
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В истински развитите икономики няма такова нещо като Минимална работна заплата. Равнището на заплатите се определя от търсенето и предлагането на труд и никой не е беден.Тук сме се хванали за МРЗ като за свещения граал на просперитета. Нищо не ни пречи още утре да си я гласуваме да стане 3000лв и рязко да минем и Норвегия. Лошото е, че на другия ден половината държава ще е без работа, защото просто в икономиката няма толкова пари. Ама върви обяснявай
44
4
 
7
 
! Отговори
до 46 преди 5 години
:) москвичите , червените паспорти до москва , салама кучешка радост , режима на тока и тнт комунистически хубавини - не са пропаганда . Това е бъдещето с курнелийка и путинчо
43
2
 
8
 
! Отговори
Горанов преди 5 години
Като нямат пари за гориво да пътуват с такси.
42
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Верно глупави протести - вместо да си вземат заплатата и да отидат на карибите да изкарат на топло две седмици, те щъкат по улиците и протестират.
41
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
43, не ти се получава герберската пропаганда. Само клатиш клоните. Айде у лево и не ни занимавай с идиотизмите си.