Социолози: Бюджетът - социален, протестите - глупави!

Има ли основание недоволството и кой се възползва от него?
12 ное 2018 22:25, Екип на Bulgaria On Air
94

Протестите през 2013 година бяха много по-яростни и гневни от сегашните. Тогава имаше участие и на агитки, имаше сериозни сблъсъци. Вчерашните протести не приличаха на това. Протестите вчера бяха доста разпръснати - нямаше повече от 1000-2000 хора на места.

Така политологът Димитър Димитров коментира вчерашните и днешни протести, които се проведоха в по-големите градове срещу високите цени на горивата и ниските доходи на българина.

Според него, ако сега правителството подаде оставка, ще спрат всички конкурси за магистрали, ще се спре въвеждането на ТОЛ системата, държавата като цяло ще спре да функционира.

"Сегашният бюджет е един от най-социалните. Ако евроизборите потвърдят сегашното статукво, ще се гледа далечната перспектива за избори. При едни предсрочни избори "патриотите" ще го отнесат. Те прекалено се опияниха от властта и се взеха на сериозно. Те започнаха да вредят на управлението", категоричен е политологът в "Денят ON AIR".

Социологът Юлий Павлов пък е още по-твърд в своето мнение - "подобни спонтанни протести са абсолютно глупави".

"Цените на горивата не зависят от правителството. Ако говорим аз бедността - трябва да излезем от темата за протестите. През 2007 г. БВП на глава от населението беше 28% от средното за ЕС, в момента е 52%. Средният доход на ЕС расте, а на българите също. Хората нямат право да протестират за цените на горивата. Държавата може да се намеси, но се надявам да не прави такава щуротия", уточни пред Bulgaria ON AIR социологът.

Той смята, че спонтанните протести се използват от партиите, които са в опозиция или от тези, които въобще не са в парламента. Павлов твърди, че протестите са напълно неубедителни и необосновани.

"С протести, когато не са ужасно масови, правителство не се сваля. Нито Борисов падна заради протестите, нито Орешарски. Ако сега ДПС оттегли неявната си подкрепа от правителството, то на правителството ще бъде трудно да си изкара мандата", завърши експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари