Агресията сред учениците: Растат ли бъдещи насилници?

Какво отключва насилието при подрастващите?
Обновена: 14 ное 2018 21:56 | 14 ное 2018 21:52,
27

Случаите на агресия в училище не спират, а изглежда Министерството на образованието и науката не може да намери решение да се справи с проблема. Само преди седмица 11-годишно момче нападна учителя си по физическо възпитание и спорт, а след това набеди преподавателя в побой. В края на октомври пък 16-годишен заби химикалка в скута на свой съученик. И това са случаите само в рамките на по-малко от месец.

Проучване на УНИЦЕФ сочи, че повече от половината ученици на възраст между 13 и 15 години са били жертва на насилие в България, а в страната ни са регистрирани 8000 случая на агресия в родните учебни заведения.

Защо са агресивни подрастващите и каква е ролята на институциите в случая? Има ли решение на наболелия проблем – коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на психолога Юлия Крайчева и педагога Полина Коцева.

"Тези цифри с нищо не ни помагат да решим проблема. Трябва да помислим, че днешните деца, които днес разполагат с кукли, колички... ще имат право на шьофьорска книжка, право да притежават оръжие и, ако не предприемем мерки, днешните деца ще станат следващите насилници утре", заяви в студиото Полина Коцева.

Според нея има категорично механизъм, който да стопира това и единствената причина да не работят е нежеланието да се работи по тях. По думите на педагога има достатъчно програми за борба с насилието и повечето педагози, които прекарват голяма част от времето си с децата, се стремят да работят по тези проблеми.

Какво прави децата агресивни?

"Правило е, че ако детето расте в проблемна семейна среда - наблюдава се физическо и психическо насилие и това е норма, то е нормално това да се превърне в норма на поведение и за детето на по-късен етап", коментира психологът Юлия Крайчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
учителката преди 5 години
До old ShamarhendПРАВИЛНО!!! Трябва да се изкорени чувството за безнаказаност!
24
0
 
4
 
! Отговори
Всичко е ясно преди 5 години
Мразя рушветници. Това трябва да се забрани с закон. Подмазване , рушветничество забрана с закон и то строг. И всичко си дойде на мястото. Тези които ги мързи правят това и се им се разминава. То такива стават крадци на държавата. Точно тези тормовкосци по същия начин тормозят честните трудолюбиви бедно работещи българи. Като пуснат рошвет на работодателя. Онези нищо не правят не може да ги изгониш и работодателя наказва трудещите. Е такива не трябва да има строг закон за такова нещо.
23
0
 
1
 
! Отговори
Край преди 5 години
Абе децата. *** нямало сигурност в училище, че пазача е байчо-пиандурник, че им продават дрога *** кой ти гледа такива неща бе?Гледайте цените на бензина и на данъка за колите. За българчето малоумно първично това е важното - КОЛАТА е пред децата, пред жената, пред родителите, пред дома.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 1Виж пич. Това са си твои лични проблеми и не трябва, да г8 стоварва върху другите. Все едно, някой да те изнасили, а после ти да изнасилил друг и да кажеш "мииии топло, и мнеее *** и асилв5ли и аз тай, ба батенце"... И всичко да се размине.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми так е, защото младите на силни и не биват бити. Преди директ о ги вадене от обществото:ТВУ щ, строителни войски и си имаха само единствне път, където си вървхяюяха и бяха под по стоя но наблюдение...Сег трябва, това да се върне. Гаменпето, като го хванете, изключват го завинаги от училище (ако искат, мама и тате ке платят) и още на 12-13 да лъвска пода в Макдоналдс.
20
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В едно общество.В което младите.Са оставени.Да се лутат и търсят себе си.Без никаква дисциплина! С пълна свобода! Вие какво очаквате да се случи? Нямат принципи! Нямат ценностна система! Нищо! На самотек са оставени всякак!Еми...Всичко може да се очаква от тях!Сега берем плодовете на "демокрацията"!
19
2
 
8
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Ще ни липсва ТВУ и строгия финансов АНАЛиз който им го прилагаха....и ставаха по-ниски от тревата защото знаеха че там ще им блъскат главите по 50 пъти докато не го намерят обесен в стаята си....
18
1
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
Кажи, ако не бяха започнали да те тормозят като си бил малък, като си станал по-голям щеше ли да тормозиш други деца? Гневът се натрупва, натрупва и в един момент се проявява.Зависи колко време е продължил този тормоз.Дали се е стигало до бой или само обиди.Не мисля, че агресията може да бъде в разумни граници, както някой беше написал по-долу.И не калява, човек се озлобява, а злобата не е сила, а разяжда човек. Ако не харесваш някого, бъди безразличен да нападаш някого без причина е безсмислено
17
0
 
5
 
! Отговори
Американ преди 5 години
В корена са лошият закон и импотентният съд преди всичко.
16
6
 
15
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Учителите имат най-голяма вина за агресията след родителите. Не може да гледат как тормозят някое дете в час и да се правят все едно нищо не се е случило. Не е нужно да раздават шамари. Гонят от час ученикът дето разваля дисциплината, изпитват го на дъската и като не знае 2. И така всеки път. Като събере две, три двойки ще си трае да не остане на поправка. Много учители делят децата и оттам се почва агресията. Никое дете не иска да чува, че не става за нищо или да го обиждат и унижават.
15
1
 
11
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
Тормозещите все някога си го получават а тормозените стават нормални
14
1
 
11
 
! Отговори
До коментиращ преди 5 години
Агресията не е нормална, още по-малко вродена. Защо деца на 2-3 години умишлено не бият други деца на същата възраст? Насилник или убиец не се раждаш, ако има такива са индивиди с вродени психични заболявания, които не разбират постъпката си и са по малко от 1%. Агресор се става, когато някой друг те е тормозили и искаш да отмъстиш в един момент не само на него, а на всички независимо дали са виновни. Тук не говорим за спортна злоба, надъханост или конкуренция агресията е склонност към насилие.
13
2
 
19
 
! Отговори
До LAN преди 5 години
Да с нищо не ми помогна училището в живота, и не си мисли, че ме е мързяло да уча. Приеха ме в гимназията, която исках на първо класиране. Завърших с отличие. В моя клас бяхме разделени на готини и задръстени. Готините вземаха наркотици, мазнеха се на класната правеха и подаръци и никой не се заяждяше с тях. Бягаха от час постоянно и даскалите тормозиха тия дето учим. Не оцениха съвестните си ученици. Училището ме научи само да мразя.
12
4
 
13
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Агресията е нормална и е вродена. Важното е да се научи индивидът да я контролира, това става точно в училище. Трудността идва от недоразвити мозъци, затъпели от липса на общуване с родителите, от липса на физически игри с децата, от хилядите часове пред екрани, от липсата на речеви апарт за изразяване на емоциите. Тези деца са едни тъжни деца...
11
1
 
4
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Мда за тебе явно нищо не е успяло да направи училището!
10
4
 
12
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
Напротив има лошо в агресията. Мен ме тормозиха в даскало и до ден днес мразя учители и съученици. Ще се радвам, ако и децата на тия дето са ме тормозили някой се изгаври с тях и се самоубият. Мен на това ме научи даскалото. Искай смъртта на тия дето са те тормозили и на копелетата дето са си родили. И понякога се сбъдва. И омразата не минава. Мразиш до живот...
9
5
 
13
 
! Отговори
Махайте ги тези преди 5 години
Училища само мъчат децата. Сменете образователната система. Аз съм завършил. Знам какво е училището кошмарно. Мъчите децата с тъпотии. Като завърших да не би да съм бил по умен? Не. В реалния свят ученето не е в полза защото никакъв опит не предобивам. Човек се учи като практикува а не като чете и ъм пише стихове и готово мислиш се за умен не е така. В истинския свет пълно с хитри лъжливи използвачи. Кинти , кинти. А ти страдаш от депресия че нямаш опит да те вземат на работа. Смяна на системата
8
1
 
16
 
! Отговори
месара преди 5 години
Растат млади гербери
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТАТКОВЦИТЕ СЕ МЛАТЯТ ПО СОФИЙСКИТЕ КРЪСТОВИЩА, ИЗДЪНКИТЕ - В УЧИЛИЩАТА.
6
1
 
5
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Най важното е, че тази агресивност може да премине в антисемитизъм! Дай Боже!