Причиняват ли мобилните телефони рак?

Могат ли вълните, излъчвани от тях, да увредят ДНК-то?
14 ное 2018 10:30,
22
Причиняват ли мобилните телефони рак?
Снимка: pixabay

Ако сте като повечето хора, най-вероятно мобилният телефон е нещо повече от приятел за вас – той е продължение на ръката ви. И защо не? Съвременната техника предоставя толкова много възможности: телефонът е за звънене, игри, снимане, организиране на събития, сърфиране в интернет и т.н.

Опасенията покрай употребата на мобилни устройства

Тъй като обикновено мобилните телефони се придържат близо до главата, когато се използват, основната грижа на обществото е дали могат да причинят (или поне да допринесат за) тумори в тази област: глиоми, менингиоми, шванмоми и т.н. Други проучвания се опитват да свържат клетъчните телефони с рак на кожата и рак на тестисите.

Как работят мобилните устройства?

Мобилните телефони работят чрез изпращане на сигнали до (и приемането им от) близките клетъчни кули, използващи RF вълни - форма на електромагнитна енергия. Подобно на радио вълните, микровълните, видимата светлина и топлината, RF вълните са форма на нейонизиращо лъчение. За разлика от йонизиращото лъчение, като рентгеновите лъчи, гама лъчите и ултравиолетовата светлина, RF вълните не са способни да пречупят химическите връзки в ДНК.

Как се излага човешкото тяло на облъчване?

Човешките клетки, които са най-близо до телефона, поглъщат повече енергия от излъчването. Количеството енергия, което тялото поема, е известно като специфична стойност на усвояването (или specific absorption rate), която може да варира в зависимост от различните телефони. Производителите са задължени да съобщават тези данни на публичните органи и съответно да ги предлагат като информация на съответните уебсайтове.

Какво казват лабораторните експерименти?

RF вълните, излъчвани от клетъчните телефони, нямат достатъчно енергия, за да увредят директно ДНК, което е подкрепено от повечето изследвания, извършени в лаборатория. Дали обаче могат да подпомогнат процесите, отговорни за образуването на тумори? Неотдавнашно голямо проучване на Националната токсикологична програма на САЩ разкрива, че съществува повишен риск от тумори при мъжки плъхове, изложени на RF радиация. По време на експеримента, който продължава две години (което е еквивалент на около 70 години при хората), лабораторните плъхове са излагани на цялостно телесно облъчване на радиочестотна енергия в продължение на 9 часа на ден, пише Puls.bg.

Въпреки притеснителните резултати, експериментът страда от следните ограничения, които не позволяват на резултатите да се генерализират върху хора:

- Няма ясен повишен риск при женските плъхове, а мъжките, развили туморни образувания, поради някаква причина са останали живи по-дълго от болните;
- Дозите радиация в проучването са били принципно по-високи от използваните при клетъчните телефони – между 1,5W/kg до 6W/kg при плъховете;
- Не само цялото тяло на животните е било изложено на радиация, но и времето на облъчване е сравнително по-дълго от това, което обикновено хората прекарват на телефона си.

Какво казват изследванията върху хора?

Няколко дузини проучвания разгледат възможните връзки между употребата на мобилни телефони и туморите, но понастоящем резултатите са смесени. Например:

- В повечето проучвания пациентите с мозъчни тумори не съобщават да са използвали телефоните си повече от контролната група;
- Повечето проучвания не показват връзка между „доза“ - „реакция", което би било случаят, ако рискът от мозъчни тумори е по-висок при по-голяма употреба на мобилни телефони;
- Повечето проучвания не показват, че мозъчните тумори се появяват по-често от страната на главата, където хората държат мобилните си телефони;
- В контраст на повечето изследвания, някои проучвания откриват възможна връзка. Например, няколко изследвания, публикувани от една и съща изследователска група в Швеция, съобщават за повишен риск от тумори отстрана на главата, с която хората говорят по мобилния телефон, особено при 10 или повече години употреба.

Според American Cancer Society няколко големи изследвания заслужават внимание: The INTERPHONE study, The Danish cohort study и The Million Women Study. Техният анализ обаче демонстрира следните ограничения, които проблематизират извлечените данни:

- Проучванията все още не са в състояние да следят хората за много дълги периоди от време;
- Не само употребата на клетъчни телефони, но и самите устройства се променят динамично. С други думи, не е ясно дали резултатите от миналото ще са валидни и днес;
- Повечето от публикуваните досега изследвания са фокусирани върху възрастни, а не върху деца. Последните могат да се отличават с по-чувствителен на RF вълни организъм;
- Подобен тип изследвания често разчитат на спомените и докладите на участниците, а не на контролирани експериментални условия.

Имайки предвид изброените ограничения, важно е да се спомене, че потенциалният риск от излагането на облъчване при употребата на мобилни телефони следва да се проучва посредством по-силни и сигурни методи, особено що се отнася до употребата им от деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
коко преди 2 години
До ПеткоИзобщо не е все едно и също дали ще умреш на 20 или на 120!Като ти е все едно кога ще умреш защо се раждаш изобщо??
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рано е, сега се извършва експериментът ин виво. Не пречете на експериментите и учените ще напишат научни доклади.
17
1
 
3
 
! Отговори
za RF лъчението преди 5 години
Рдиочестотното лъчение може да увреди ДНК, въпреки че е с по-малка енергия от рентгеновите и гама лъчите.Това зависи не само от енергията, но и ти интензитета на лъчението!Въпросът е сложен и все още не е изяснен напълно от науката!!С две думи..................не говорете с часове по телефона......................може да ви се увреди мозъка!!
16
2
 
3
 
! Отговори
. преди 5 години
по-скоро от Wifi има излъчване и хващане на рак
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очевидно полицейските мозъци не страдат от облъчването.Като си спомням от моето поколение кои станаха полицаи никаква промяна не установявам.Така е има такива дето от детската градина ги познавам сега са си същите!Въобще не са мръднали!
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да му мислят полицаите .Техните радари работят на 10,5 Гхц .И седят по цял ден я патрулките.Направо изиграват ролята на пилето в микровълновата.Само дето там честотата е 2,45Гхц и печката има изолации.До нея имам радио и печката не я смущава.А и печката не ми работи по цял ден!
13
1
 
6
 
! Отговори
DR преди 5 години
Нелинейни уравнения(4PL)cf(x) = C*(((A-D)/(x-D))-1)^(1/B)Функция от 'x' намира 'y'! Индийците се мъчиха година. В силициевата долина две години-нищо! Накрая им показахме, че българския програмист е най-добър!!!
12
3
 
24
 
! Отговори
Бам-Бам преди 5 години
Причиняват и още как...глупавост, разсеяност, пристрастеност, зомбираност, манипулативност, раздразнителност, частична параноя, бедност...образуват и на жена ми мерви и какво ли още не! За изневери нема ви говоря, щот са ежедневие. Ей на...цел месец си държах ГСМ-а до една краставица в кухнята и тя взе че стана квадратна и доби вкус на маринована слива...пък познай ако го нося в джоба на дънките си къв ще е...резултатът!
11
11
 
22
 
! Отговори
ХФ преди 5 години
Не е нужно да коментираме и да гадаем. Всичко което облъчва/излъчва вероятно вреди! Колкото по-малко, толкова по-добре. Аз даже си изключвам и рутера като си лягам.
10
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Получава рак на простатата и тя почва да аларюира
9
19
 
8
 
! Отговори
стефчо преди 5 години
Само за 30 минути лятото под слънцето получаваме 100 пъти повече радиация,и то не само нейонизираща-обаче това никой не го впечатлява. Телефоните,та телефоните са ни трън в очите и само това дъвчим и предъвкваме
8
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СократисМалка цена, за удобствата на модерната цивилизация, Просот прекалено много хора не знаят, как да се насладят на живота. Забравиха, когато 2 от 5 деца, не я докарваха и до 5 годишна възраст, когато студена и дълга зима означаваха мор и когато счупен зъб беше смъртна присъда... Но сега всички са "депресирани" от мързел.
7
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Йонизиран алкажСамо шашите ракия, да не са ти по селската мерила - До ръба. Че тогава, на 35, така ще си се блокирал, че не само, че ще мязаш на 75 годишен, ами и ще фъфлиш, като такъв.
6
3
 
41
 
! Отговори
Сократис преди 5 години
Ако радиовълните бяха видими, то всички щяхме да станем свидетели в каква гъста и непрогледна радиомъгла живеем.Всичко около нас излъчва, но човешкия организъм се приспособява и се справя.Няма развита цивилизация, която да е здравословна и безопасна.Дали ще е от телефоните, от замърсяването на въздуха, от шумът или от химията, все няма да е полезно, а и полезното, вече се превърна в относително понятие.Тогава какво остава...добрите взаимоотношения помежду ни и по-спокойния ритъм на живот...
5
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПеткоЕ да де, ама едно е да се гътнеш на 22 от това, че си пил по 250 литра алкохол и сидрусал по 500 грама кокаин на година, докато всеки ден си ял по 10 бургера от македоналдс, друго е да умреш сред деца, внуци и правнуци, които се сбогуват с теб.
4
4
 
14
 
! Отговори
Йонизиран алкаж преди 5 години
Не йонизиращите лъчения най-добре се блокират от чаша вино на обед и 3 ракии вечер.
3
5
 
20
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
Излъчвателите по блоковете активират сърдечни пристъпи. А ако има пейсмейкър - тотално. Страдащ.
2
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Яжте от сутрин до вечер палмово масло и се притеснявайте за лъчения от смартфона
1
9
 
32
 
! Отговори
Петко преди 5 години
И да нямате смартфони пак ще умрете ,не си давайте чак толкова зор...айляк му е майката!