Старозагорският митрополит на посещение в Украйна

Поканата е била осъществена още преди спора между църквите там
14 ное 2018 09:37,
13
Старозагорският митрополит на посещение в Украйна
Снимка: архив Reuters

Старозагорският митрополит Киприан съслужи в Украйна с митрополит Онуфрий - глава на каноничната Украинска православна църква към Московската патриаршия, пише "24 часа".

Българският Свети синод още няма позиция за споровете между Руската църква и Вселенския патриарх. Вартоломей дава автокефалия на православните в Украйна, а Онуфрий реагира, че тя не е нужна.

Дядо Киприан, който е председател на комисията по църковния въпрос за Украйна, е получил лична покана от Онуфрий много преди да ескалира конфликтът.

"Откликването на поканата не взема страна към спора, тъй като по-скоро евентуален отказ на поканата щеше да се тълкува като вземане на страна", обясниха неофициално от Светия синод.

В Украйна има още две разколнически църкви - Украинска автокефална православна и Киевска патриаршия. Има и отделно трето формирование - униатска църква към папата.

В неделя главите на първите две - Филарет и Макарий, написаха до Вартоломей, че няма да се кандидатират за предстоятели на единната автокефална църква, каквато той признава.

Във вторник Сръбската църква подкрепи Русия и се обяви против автокефалията.

В неделя Киприан и Онуфрий са служили в Киево-Печорската лавра, когато се почитат св. мъченици Мина, Виктор и Викентий. Там Онуфрий благодарил на свещениците от БПЦ за съвместната молитва. Отново неофициално източниците на изданието от Светия синод коментираха, че въпросът е сложен, тъй като в църковните отношения между Константинопол и Москва преобладава повече политика, отколкото каноничност, и представителите на двете страни говорят твърде политически.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 10КГБ шпионите трябва да бъдат изгонени от божия храм !Вън Ролексите от църквата !Вън всички педофили и КГБ "туристи" от катедралата в Солсбъри !
11
4
 
2
 
! Отговори
рускиня до 10 преди 5 години
Я виж как се разпенявил. Наистина до ги изгоним от църквата, но въпросът е какво ще правим със западните свещеници, което се развличат с малки момченца от церковния хор? Или това не ти се вижда недостойно?
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КГБ шпионите трябва да бъдат изгонени от божия храм !Вън Ролексите от църквата !
9
1
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До ЗозоНикой няма доверие на ДС поп? - Гундяев - КГБ; - Неофит - Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия.Колко истински свещеници избихте *** а?Може да лъжете старците само за парички.
8
2
 
3
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Православната религия е с дълбоки корени и само тези, които познават детайлите на вековната история могат да вземат решение по такъв важен въпрос. И тук БПЦ за сега действа много разумно като не се хвърля сляпо да защитава едните или другите. Вселенската патриаршия избърза с решението си за автокефалия, което накара всички да се съмняват в това дали не го е взела под външен натиск.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българската православна църква към Арменският патриарх няма, а се нарича Арменска църква. Украинска православна църква към Московски,Софийски ,Антиохийски патриарси също няма.
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма КАНОНИЧНА украинска православна църква към Московският патриарх ! НЯМА ! Има Руска православна църква в Украйна. И Украинска православна църква в Украйна.Едната е канонична, другата не е. Познайте Българската православна църква в България и Казахстанската православна църква в България, коя от двете е канонична ?
5
5
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Запъртъкът пак зацикли. От кога вие атеистите и сатанистите станахте капацитети по въпросите на Православието. Хвалете цруто Вартоломейчо от там го назначиха.
4
6
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
БПЦ отдавна е клон на КГБ. Всичко друго са глупости! Всички попове с пагони от ДС служат на Масква.
3
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Старозагорския поп се продаде на сатаната за рубли. И ако това не е политика !
2
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цървата на КГБ'то автокефална ли е или е към монголския далекоисточен хаганат !?
1
7
 
10
 
! Отговори
СциганинС преди 5 години
Църквата е замесена в политическите игри на Прошенко ,тъй като следващата година в Украйна ще са президенските избори ,то Прошенко тръгва да търси дивиденти откъм църквата,щото в момента е на 3 место по соц проучванията и вади този "коз" с отделянето на киевската църква от Русия.... .Между другото Варфоломей е капитан от турската армия.