Коледата е по-хубава у дома: Завръщането след спечелена Зелена карта

Срещаме ви с една българка, избрала живот в България пред Денвър
15 ное 2018 10:45,
174

Да спечелиш зелена карта, да заминеш за Америка и да се завърнеш с мисълта никога повече да не напускаш България.

В "Завърналите се с Петя Кертикова" ви представяме историята за това кое кара поредната българка да се прибере у дома и защо едно софийско село е далеч по-притегателно място за живеене от американския Денвър?

За мнозина зелената карта означава път към страната на неограничените възможности, шанс да изживееш американската мечта.

Всяка година около 100 хил. наши сънародници кандидатстват, а между хиляда и две хиляди са късметлиите, които печелят от лотарията.

Сред тях е Десислава Кирилова. Днес, три години по-късно, тази зелена карта най-вероятно ще изгори.

Нито Десислава, нито съпругът ѝ искат да станат американски граждани, защото там нямат усещането за дом.

Десислава споделя, че всеки път, когато заговори за Америка, гърлото я стяга. Убедена е, че парите, които можеш да изкараш там, не са всичко. Две години семейството празнува Коледа там или поне се опитва.

"Дори да се опиташ да пресъздадеш традициите, които ние имаме на Бъдни вечер и Коледа, не е същото. Правиш нещо, но някак си не го чувстваш. Нещо липсва. Исках за 1 януари да направя сурвачка на малката, но не можах", сподели Десислава пред Bulgaria ON AIR.

Решението й да се прибере в България не е емоционално, а е дълго обмисляно.

"Не знам дали съм направила грешка, но който каквото и да казва, че съм луда, че съм ненормална, аз се чувствам добре тук. Радвам се, че заминах и успях да ида там, за да осъзная какво имам аз тук и какво е България", обясни Десислава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
3
 
16
 
! Отговори
OT... преди 5 години
Чалготеката, миекането, кварталната кръчми в Бусманци, Ботуняц, Злокучене и Иваняне...не става да си заживееш в Денвър...Несъвместимо е!!!
124
0
 
21
 
! Отговори
зрелищаипасти преди 5 години
пропагнадният отдел на комсомолская правда пасти да яде .
123
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В САЩ може и да се постигне много,ама рядко някой българин го прави.Нивото им е стига да си купят къща на изплащане и 30 години да блъскат здраво,за да я изплатят.И да съберат пари за колеж на детето.Лошо няма, ама и тук можеш да постигнеш същите неща.А детето ти ще учи безплатно в университета.
122
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такива кифли с мутренско-селски манталитет няма как да успеят навън, още по-малко в Щатите.Като я гледам и слушам със сигурност е без образование.Там да успееш без образование и то много добро е просто немислимо.Това не е като тук, недоучила Мутра да е три мандата премиер на овцете.Тука ще се е точно на мястото. Ще си гласува за ГЕРБ, а могат и да я направят секректарка нещо в селсъвета.
121
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Омръзна ми скалъпената ви пропагандата !
120
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе на Хаваи с. Кана маргарита и две Маргсритки само по коледни шапчици си е по-добре.
119
5
 
22
 
! Отговори
КВО ДА ПРАВИ... преди 5 години
Турбо сел*ското момиче там? Не знае английски. Не знае да пише и чете като я гледам правилно и на български. Без професия. Без образование. Без култура. Да си стои тука у Бугарстан за предпочитани на далеко на село и да прави деца. Да точи ракия със салата на мъжо. Толкова може. Денвър не е Долно Макареополско. Много жалко за зелената карта. Едно нормално семейство можеше да бъде спасено...
118
1
 
9
 
! Отговори
ZABOBOL преди 5 години
KOLEDA-hubava,otanaloto-364-koshmari!
117
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миналия път като ходих в България, станаха 3 масови стрелби където утепаха общо 90+ човека, едната беше пред НДК където хората се бяха събрали на концерт и некякъв българин от съседния хотел стреля и рани 500+ и уби 56 човека. Откриха в хотелската му стая после 21 автомата и 10000 патрона. България е пропаднала там да не се връща, в САЩ си оправих живота...
116
4
 
18
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Борянче, не може с 2-3 изречения да накараш емигранта да се върне! Ако един е луд да скача пред влака, за пример ли ще го даваме? Можеш ли така кратко и нескопостно да покажеш и мъката на МИЛИОНИ българи, напуснали родината си, да търсят щастието извън нея?Знаеш ли в друга страна примиерът да задава въпрос:-А вие, атрофирал ли сте?, или вицепримиер да нарича майките, борещи се за малко по-добри условия на животкресливи майки, или да нарича недъгавите им деца,че едва ли не са симулиращи???
115
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Селската хубавица решила, че в Щатите доларите растат по дърветата.И тръгнала ...
114
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде ***, давайте, избивайте комплексите си, мразета България и как сте си оправили живота в сащ, само неказвайте с колко хиляди долара дъщерята и сина са в заеми, как още сричате английски.
113
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ не е за всеки. Още повече са такива моми от село като тази.За нея си е да вари компоти на двора и да шета край печката.Такива като нея трябва да си стоят тук.
112
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка жаба да си знае гьола........
111
3
 
4
 
! Отговори
Aнонимус преди 5 години
Яли са големия там и сега плаче хахахахахахаИначе тука е най - хубу!
110
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А аз когато аз избягах, връщане нямаше. Тая каква е лигава ....... забравяш !!!
109
0
 
2
 
! Отговори
до 102 преди 5 години
Buttonwillow 93206 , CA
108
2
 
12
 
! Отговори
до 113 преди 5 години
Така е, за добро или за лошо ...Много хора не виждат бъдещето си тук.Е, има и такива, които не издържат в чужбина и се връщат.Въпрос на нагласа, мотивация и ценности е.За всекиго са различни. Зависи от средата, в която е израснал и от възпитанието.
107
5
 
14
 
! Отговори
реалност преди 5 години
В крайна сметка в България ще останат да живеят хората, на които им харесва и които го желаят. Границите са отворени. От емигриралите един малък процент ще се върне, примерно 5-10 %. Останалите ще работят в други държави. А децата на емигрантите вече нямат българско съзнание, няма да дойдат никога в България. Всъщност например в Англия затова харесват като цяло българските имигранти, защото още при първото поколение се претопяват, а англичаните имат нужда от млада работна ръка
106
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе мисля че си прав, в България около, 1 500 убийства за година, за 2 месеца като бех там 3 масови стрелби и около 100+ убити, едната където пред НДК раниха 500 човека и убиха 56.