Петролният бранш обеща: Търсим мерки за по-евтино гориво!

Това увери изпълнителният директор след среща с Томислав Дончев
Обновена: 15 ное 2018 18:31 | 15 ное 2018 14:00,
89

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мерки за нормализиране на пазара и за намялване на цените на горивата обеща да предприеме Българската петролна и газова асоциация. Това стана факт на извънредна среща в МС с вицепремиера Томислав Дончев.

До края на деня мерките ще бъдат съгласувани и с Управителния съвет на асоциацията, увери нейният изпълнителен директор Андрей Делчев.

"Това, което обсъждаме, е включително мерки, които изискват държавна намеса. В смисъл - някои от тях промяна в законодателството, тоест не е нещо, което може да се случи в рамките на ден, два. Има и такива мерки, но има мерки, които изискват промяна в законодателството", посочи Делчев пред БНТ.

Още по темата

Той допълни, че от Асоциацията се съобразяват със Закона за защита на конкуренцията.

"Никой да не остава с грешното впечатление, че отиваме, разбираме се петролната асоциация нещо. И автоматично то има отражение върху цените. Такова нещо няма да се случи", отсече той.

От петролния бранш бяха лаконични – поевтиняването на горивата от последните дни не било в резултат от протестите, а отразявало тенденцията на световните пазари.

"Ако следите цената на суровия петрол, ще отбележите, че тя падна сериозно, падна до едни нива, които са много под онези 80 и няколко долара за барел, които бяха преди един месец и оттам респективно и цените на крайния продукт, на горивата", каза Делчев.

На министър Дончев от асоциацията са представили и анализ, а и предложения за стабилизиране на пазара, но предстои те да бъдат съгласувани с всички членове в асоциацията и след това представени на обществеността.

Идеята на финансовия министър Владислав Горанов в касовите бележки да се отбелязва размера на акциза и на ДДС ще бъдат обсъдени от членовете на асоциацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е, че в България няма пазар.Цените се манипулират. Всеки си прави каквото си иска. Разбира се ако цените в чужбина скочат и тук ще скочат, а ако паднат тук ще паднат, но само както сега с протести, и то за кратко ще паднат. Това не е пазарна икономика. Няма никаква прозрачност. Да не говорим пък за заплатите. Веднага всички заплати трябва да скочат 2 пъти. Защото се говори, че производителността е 2 по-малка от на Запад, а заплатите са поне 4 пъти по-малки.
17
6
 
10
 
! Отговори
Евроидиоти преди 5 години
Стига с тоя Лукойл бе !ОМВ е австрийска.Ромпетрол е румънски.На тях пак ли Русия нарежда какво да бъдат цените ?!
16
3
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
ПАНИКА!...паника!"Последний напън вече е настал.."Подгответе въжетата!...Или те,или вие!
15
0
 
12
 
! Отговори
ахааа преди 5 години
ахаа Томито се срещна с Коза Ностра, демек монопола или картела и си говиреха за вълка и агнето....да видим
14
2
 
16
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Спрете отчисленията за управляващата партия и ще плащаме гориво на лев и петдесет, колкото е нормално за бедна държава като България.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хм, какави мерки търсят, нали цената е пазарна???
12
0
 
18
 
! Отговори
истина е преди 5 години
Руснаците се вдигнаха за цените на горивата , и Медведев каза на олигарсите -или да свалят цените ,или ще ходят в Сибир да режат дърва !!Но тука цялата политическа и олигарска пасмина са в един отбор !!
11
0
 
16
 
! Отговори
daa преди 5 години
На не толкова късопаметните: Трайчо Костов-министър на енергетиката в борисофф 1, в прав текст каза на вальо златев- "Защо ревете,че работите без печалба(м/у другото локойла около 8 години не бяха отчитали официално печалба)? Ако сте толкова зле,дайте дружеството на държавата и нека и тя да работи "на загуба". За съжаление след тези думи шефа на Трайчо не издържа и го изхвърли от министерският пост. Сами си направете извода ЗАЩО?
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Петрола падна с 25 процента, брент петрола, а тука лукойл след страхотен натиск - само с 16 процента. И после нямало Надценка? АЛООООО? надценка над 10 процента.
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горивата са паднали с 16% за последните няколко дни, защото започна гражданско неподчинение. Преди това правителството и лукойл тайно вдигаха цените
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лукойл владее 40-45 проценат от пазара, но чрез подставени лица те достигат до 85-90." ИНтересно как преди 7-8 години нямаше такъв монопол на Лукойл? ама премиерът бе друг.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако катастрофите са проблем - КАТ не си върши работата.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ценитге на горивата в България са паднали с 16 процента последния месец, но целогодишно, за цялата 2018 са се вдигнали с 30 процента спрямо предходната година.
5
9
 
4
 
! Отговори
пазар преди 5 години
Евтиното гориво ще вкара всички коли в движение и ще се увеличат катастрофите и задръстванията.
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Теменужка петкова: нямя механизъм за за регулацияна на ценитепри горивата...................Е кой да го измисли тоя механизъм? изпълнителна , законодателства, съдебна и местна власт - в Герб. Управляват ни вече 7 години. КОЙ?
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябваше да се вдигне народа, та лапачите да се откажат от една десета от лапачката
2
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цените на петрола от два месеца паднаха с 30% , а тези едва ли не ни правят услуга като намаляват цените на горивата. Къде е прокуратурата и КЗП?
1
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Извадете Лукойл от играта и нещата ще се стабилизират...