Горивата може да поевтинеят с повече от... 5 ст.!

Вицепремиерът Томислав Дончев за срещата му с петролната асоциация
16 ное 2018 10:15,
49
Горивата може да поевтинеят с повече от... 5 ст.!
Снимка: Кадър Нова тв

Пет различни предложения за намаляване на цените на горивата са били обсъдени на срещата между вицепремиера Томислав Дончев и петролната асоциация.

"Ако се вземат достатъчно мерки, понижаването на цените на бензина и дизела може да е с повече от 5 стотинки на литър. Част от идеите, обаче, предполагат законодателни промени и тепърва ще се анализират", посочи Дончев пред Нова тв.

"Обяснения има всякакви. Но при тази ситуация, при която исканията, питанията и недоволството са насочени срещу цените на бензина, аз поканих Петролната и газовата асоциация, която обединява вносители, производители и търговци на горива да проведем разговор. Ако има истинска конкуренция, това означава, че цените са реални", обясни вицепремиерът.

Още по темата

"Факт е, че в България поддържаме минимален акциз на горивата, ставката на ДДС не е от високите в Европа, факт е, че цената на горивата не зависи от благосъстоянието на държавите, това са борсови стоки.  Факт е, че на бензиностанциите цената е по-ниска, отколкото в редица други държави членки на ЕС. Наред с това е факт, че очакванията на българите са при ниски ставки на акциза и на ДДС цените да са още по-ниски", коментира още Томислав Дончев.

По думите на вицепремиера, ако не се въведе данъка за старите коли, няма да се случи нищо фатално.

"Очакваните приходи от него не са някаква впечатляваща сума. При всички случаи става дума за под 20 млн. лв. на година, като тези пари няма да постъпят в държавния бюджет, а в общинските", коментира той.

Вицепремиерът коментира и протестите, като подчерта, че всеки има право да изрази мнението си и гнева си, но не трябва да се нарушава конституционния ред: "Ние трябва да изберем какво искаме. Искаме ли малко повече сигурност на пътя, искаме ли да предприемем някакви мерки въздухът да е по-чист. Този данък няма да реши проблемите сам по себе си. Необходими са комплексни мерки. С учудване забелязвам как може да има два паралелни протеста – дните да протестират срещу данъка, а на една седмица отстояние да се протестира за чистия въздух. Данъкът не е само приход, той е и стимул.  Димът от един стар дизелов автомобил е директно вреден за здравето. Там има канцерогенни компоненти".

Томислав Дончев настоя, че в момента няма предпоставка за оставка на правителството и предсрочни избори.

"От гледна точка на парламентарна аритметика – предпоставки за предсрочни избори няма. За мен лично изпълнението на задълженията в Министерски съвет е доколко има полза и доколко има смисъл. Аз лично ще работя, докато усещам полза и смисъл от работата си", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
32
 
! Отговори
чистота преди 5 години
СТИГА ЛЪГА, НИКОЙ НЕ ТЕ ЧУВА
43
0
 
37
 
! Отговори
Един турчин преди 5 години
Защо Томислав Дончев не казва,с колко Марешки ощетява държавата от неплащане на ДДС на лекарства и горива?36млн.лева всеки месец е отговорът.Защо правим крадците още по-богати?Разберете-с това мислене не можете да промените системата,колкото и да се пените!Уж протестирате за по-добър живот,а подпомагате сивата икономика.Съжалявам,но вие нямате умствен капацитет да промените нещата!
42
0
 
32
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Другарят Томислав Дончев отново не каза защо само в България нафтата е по-скъпа от бензина. Въпреки по-ниския акциз.
41
1
 
33
 
! Отговори
Въпрос преди 5 години
През коя година петрола беше 140 долара за барел, а литър бензин 1.40лв.
40
2
 
40
 
! Отговори
To6ko56 преди 5 години
ВСИЧКИ МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕМ, ЧЕ ПАРИТЕ КОИТО ЩЕ ДАДЕМ ЗА СТАРИТЕ АВТОМОБИЛИ НЯМА ДА ОТИДАТ ЗА ЕКОЛОГИЯ. ТОВА Е ПОРЕДНИЯ ОПИТ ЗА НАПЪЛВАНЕ ТОРБАТА НА ПО-ГОЛЕМИТЕ ОБЩИНИ. ВСЪЩНОСТ ТОВА СА "НЯКАКВИ" 25 МИЛИОНА НА ГОДИНА. ЗАЩО ГО ПРАВЯТ ??? МИСЛЯ, ЧЕ ТЪРПЕНИЕТО Е НА ПРЕДЕЛА.
39
2
 
43
 
! Отговори
хмм... преди 5 години
Дончев, ама нали само преди дни твърдяхте че държавата не може да се меси при пазара? Сега какво се случи та може да се месите? Какво се промени в уж пазарната ни уж икономика, та вие се месите? А вашият главатар пак го няма у нас и пак ръси мозък навън. Четете и се информирайте какво говори в момента в Солун титана на мисълта и словото!
38
1
 
40
 
! Отговори
Един турчин преди 5 години
Съсипахте бизнеса в България,който вдигаше БВП на държавата.Увеличението тази година идва от увеличението на суровините за крайните продукти и услуги,а оттам и крайните цени,които влизат в таблицата за изчисление на БВП.Вие сте демагози и популисти.Сега ми говорите за 0,05 стотинки...!Всички сте политически клоуни,производни от котилото!
37
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този убавец каза ли че ще си подават оставките?Ако не го е казал, значи е време да го каже.
36
12
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво ГЕРБ - народът е с вас.Свалете го с още 5 стотинки.
35
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама много сте нагли,бееее.5 стотинки?Вие подигравате ли се с нас,или да?
34
3
 
54
 
! Отговори
Ум преди 5 години
Поздрави от САЩ, бензина е $2.60 за 4 литра при заплата 3000 чисто.Кво каза за 5 стотинки че не го разбрах този. Хора събудете се, в модерно време сте роби на тези 240 ***.
33
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-простото решение за намаление на цените на горивата е държавата да перстане да начислява данък върху данък, в случая ДДС върху акциз. За бензина това е поевтиняване с 14,2 ст. на литър.
32
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цените на горивата символично се понижиха в последните дни. Повечето автомобили в България са на дизел или на газ, а бензина се използва доста рядко.Сравнение с края на октомври:- газта е поевтиняла с 1 ст - от 1,09 на 1.08 лева- дизелът е поевтинял с 6 стотинки - от 2,41 на 2,35 лева- бензинът е поевтинял с 23 ст - от 2,37 на 2,14 лева
31
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А пък аз искам и по-евтин бензин и по-голяма заплата. Пощуриха ни от дигане на цени.Боко ще се разкарва с по три мерцедеса на работа по за 500 000, а за народа - по дългия.Бой по кратуните - от друго нищо не разбират.Колко са им заплатите на 15-те гавазина, дето пазят безценния му живот?
30
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Страшотия!
29
1
 
46
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
С 5 стотинки ли!Петрола падна на 70 долара за барел а когато вдигнаха цените беше 100 долара за барел. Защо не ги смъкнат със 30% цените а само със 5 стотинки което идва 2%?Защото всички сте мошеници и лобирате за ония дебелак Валентин Златев и мафията около него.
28
3
 
42
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Този лъже като останалите от ГЕРБ.В цената на 1 литър бензин, 71 ст. е акциза и още 14,2 ст е ДДС върху акциза - общо 85,2 ст. за акциз, което е твърда сума и не зависи от разходите и печалбите на производители и доставчици. В другите държави от ЕС, акцизът е до 1/3 от цената, а в България е около 40%, понякога 35%. Средно за ЕС, ДДС за горивата е 15%, а в България е 20%. казно по друг начин държавата оскъпява значително горивата в България в сравнение с другите държави от ЕС.
27
2
 
40
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Димът от един стар дизелов автомобил е директно вреден за здравето. Там има канцерогенни компоненти".АМИ АЗ ПЪК ДА ДОПЪЛНЯ!_ Храните без никакъв контрол в БГ - не са ли КАНЦЕРОГЕННИ? Половината деца са болни от диабет !! Храната в БГ е ОТРОВНА! Повече хора умират от храната в БГ отколкото от въздуха ! Хиляди ЕТА хиляди гуми и оцветители !! УЖАС!
26
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо говорят от Асоциацията на Лукойл за премахване на 7% биодобавка. Това ще повиши продажбите на Лукойл, а нито дума за демонополизиране на данъчните складове, от които Лукойл държи 90%. Неудобно е някак си, нали!?
25
2
 
46
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 5 години
Аз не искам по-евтин бензин от спрямо другите държави в ЕС. Искам по-висока заплата. Стига сте говорили простотии. Как се живее със общ доход 1400. Когато имаш 2 деца и сметките за ток и вода са 500 лева ?! Отделно данъци, застраховки, гуми, крушки за колите.........