Минаваш през мост, тунел, планински проход – плащаш такса!

Държавата няма да събира пари от колите на МВР, НСО, ДАНС, Спешна помощ
Обновена: 16 ное 2018 10:32 | 16 ное 2018 07:00, Камелия Цветанова
210
Минаваш през мост, тунел, планински проход – плащаш такса!
Снимка: Булфото, архив

За преминаване по отделни съоръжения по пътищата в страната ни, като мостове, тунели или планински проходи, също ще могат да се събират такси. Това предвижда нов проект на Наредба за условията и реда за събиране на таксите за специално ползване на републиканските пътища на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Още по темата

Досега в България такива такси не са налагани, припомня в. "Сега".

Предвижда се и ред, по който да се плащат таксите за път, отдаден на концесия. У нас такива пътища няма, но имаше спорадични заявки за интерес от потенциални кандидат-инвеститори.

Не е ясно какви ще са таксите, но те ще могат да се плащат в левове или в евро - за регистрираните в чужбина превозни средства.

От тях ще са освободени автомобилите на МВР, НСО, ДАНС, Спешната помощ и на въоръжените сили. Допълнително заплащане няма да се дължи, ако вече има тол такса.

Плащането на таксата ще става на контролно-пропускателни пунктове преди или след преминаване по съоръжението и ще се дава платежно, гласи още наредбата.

Платените съоръжения ще бъдат посочени в приет с решение на правителството списък. От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) дават да се разбере, че става дума за бъдещи обекти. Такива са тунелите под проходите "Шипка" и "Петрохан". Заговори се и за евентуални нови трети и четвърти мост над Дунав към Румъния. В момента се плаща за преминаване и на двата съществуващи моста - при Русе и при Видин.

От пътната агенция успокоиха, че съоръженията по магистралите няма да бъдат платени, тъй като за тях ще важат тол таксата за камионите и електронната винетка за леките коли.

Проектонаредбата предвижда също в случаите, когато специалното ползване обхваща различни републикански пътища, един от които е предоставен на концесия, таксите да се определят в две части и да се заплащат по сметка на АПИ и на концесионера.

До момента у нас няма пътища на концесия. Имаше запитвания от фирми от Далечния изток за евентуално тяхно участие в пътното строителство у нас, без да се стигне до по-конкретна информация. Данните за предоставените на концесия пътища и за сметките в обслужващите банки на агенцията и на концесионера ще бъдат обявявани в централната администрация и областните пътни управления на АПИ.

Фирмите, които искат да изградят и експлоатират търговски крайпътни обекти и площадки за оказване на пътна помощ срещу заплащане и пътни връзки към тях, както и рекламни съоръжения, също ще трябва да плащат такса.

АПИ ще поддържа системите за продажба на електронни винетки, маршрутни карти и разпространението на бордови устройства за тол таксуването, става ясно от проект на постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за пътищата.

Пътната агенция ще осъществява всички дейности по техническата и софтуерна поддръжка на компонентите на Електронната система за събиране на пътни такси - електронни винетки и тол такси, ще управлява процесите и контролира правилното отчитане на дължимите такси и събирането им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари