Минаваш през мост, тунел, планински проход – плащаш такса!

Държавата няма да събира пари от колите на МВР, НСО, ДАНС, Спешна помощ
Обновена: 16 ное 2018 10:32 | 16 ное 2018 07:00, Камелия Цветанова
210
Минаваш през мост, тунел, планински проход – плащаш такса!
Снимка: Булфото, архив

За преминаване по отделни съоръжения по пътищата в страната ни, като мостове, тунели или планински проходи, също ще могат да се събират такси. Това предвижда нов проект на Наредба за условията и реда за събиране на таксите за специално ползване на републиканските пътища на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Още по темата

Досега в България такива такси не са налагани, припомня в. "Сега".

Предвижда се и ред, по който да се плащат таксите за път, отдаден на концесия. У нас такива пътища няма, но имаше спорадични заявки за интерес от потенциални кандидат-инвеститори.

Не е ясно какви ще са таксите, но те ще могат да се плащат в левове или в евро - за регистрираните в чужбина превозни средства.

От тях ще са освободени автомобилите на МВР, НСО, ДАНС, Спешната помощ и на въоръжените сили. Допълнително заплащане няма да се дължи, ако вече има тол такса.

Плащането на таксата ще става на контролно-пропускателни пунктове преди или след преминаване по съоръжението и ще се дава платежно, гласи още наредбата.

Платените съоръжения ще бъдат посочени в приет с решение на правителството списък. От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) дават да се разбере, че става дума за бъдещи обекти. Такива са тунелите под проходите "Шипка" и "Петрохан". Заговори се и за евентуални нови трети и четвърти мост над Дунав към Румъния. В момента се плаща за преминаване и на двата съществуващи моста - при Русе и при Видин.

От пътната агенция успокоиха, че съоръженията по магистралите няма да бъдат платени, тъй като за тях ще важат тол таксата за камионите и електронната винетка за леките коли.

Проектонаредбата предвижда също в случаите, когато специалното ползване обхваща различни републикански пътища, един от които е предоставен на концесия, таксите да се определят в две части и да се заплащат по сметка на АПИ и на концесионера.

До момента у нас няма пътища на концесия. Имаше запитвания от фирми от Далечния изток за евентуално тяхно участие в пътното строителство у нас, без да се стигне до по-конкретна информация. Данните за предоставените на концесия пътища и за сметките в обслужващите банки на агенцията и на концесионера ще бъдат обявявани в централната администрация и областните пътни управления на АПИ.

Фирмите, които искат да изградят и експлоатират търговски крайпътни обекти и площадки за оказване на пътна помощ срещу заплащане и пътни връзки към тях, както и рекламни съоръжения, също ще трябва да плащат такса.

АПИ ще поддържа системите за продажба на електронни винетки, маршрутни карти и разпространението на бордови устройства за тол таксуването, става ясно от проект на постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за пътищата.

Пътната агенция ще осъществява всички дейности по техническата и софтуерна поддръжка на компонентите на Електронната система за събиране на пътни такси - електронни винетки и тол такси, ще управлява процесите и контролира правилното отчитане на дължимите такси и събирането им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като ми сложат такса пред тунела, ще включвам перката на колата и излитам като хеликоптер.
154
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Благодарим ви герб, а за въздуха кога?Нямаме търпение вече яко ни "оправихте"
153
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На какво основание ще има такси за преминаване през мост, тунел...? Или просто ей така решили, защото чули и видели нещо подобно в цивилизованите страни? Повечето тунели и мостове тук са толкова занемарани, че трябва на нас да ни плащат за риска, който поемаме шофирайки по тях. Да вложат средства в подобрението и поддръжката им и тогава да мислят за такса.
152
3
 
22
 
! Отговори
gio преди 5 години
преди въвеждането да оправят тунелите, мостовете, но преди това да започнат от пътищата. Като го направят това могат да започнат да искат пари. Колко ще ми спестят от ремонт на колата, даже няма и да забелязвам тези такси.
151
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Снощи младеж, активист на ГЕРБ, стреля по протестиращите в Перник, избяга и се блъсна в друга кола
150
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тези такси?Какво направихте за хората,за да не напускат страната?И къде изтичат парите от ДДС-то?
149
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я сега да видим кой ги е построил тези планински проходи,пътища, тунели и мостове?!Май беше бай Тошо.Значи ние одавна сме си платили тези строежи и втори път няма да плащаме.А ако герберугите са опоскали вече заемите и искат да ни съдерат още сто кожи,това няма да стане.
148
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оха, ГЕРБ мисли за народа, още таксички за народа, ПЛАЩАЙТЕ или мафията ще дойде.
147
17
 
9
 
! Отговори
До Ники преди 5 години
Как ще минеш Дунав алтрнативно? Може би ще заобиколиш покрай изворите в Германия или ще прелетиш над него. Навсякъде по света се плаща при преминаване през големи съоръжения.
146
2
 
22
 
! Отговори
Картофчо преди 5 години
До никиЩе има алтернативна туристическа пътека. По нея ще може да се минава и с транспортно средство тип Магаре :)
145
6
 
26
 
! Отговори
Ум преди 5 години
Като карате въобще не си вдигайте прозореца че ще се плаща през 100-на метра, я мост, я завой, я тунел ...Поредната глупост в блатото БГ. Цирк.По зле сме от Тамбукту.
144
5
 
4
 
! Отговори
ники преди 5 години
Е това е глупаво, нали трябва да имаш алтернативен път, ако не искаш да плащаш да минаваш по мост.
143
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ГЕРБ ми наредят да плащам такса за жената и такса за децата ще плащам и пак ще ги обичам и затова винаги гласувам за тях. Иначи пак ще дойде Орешарски.
142
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за въздуха,който им дишаме,ще има ли такса?
141
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе к'во ще си играете на дребно, я въведете абонамент на илектората за право на ползване на тротоари и улици от момента на излизане от жилището, и толкоз.
140
0
 
17
 
! Отговори
???? преди 5 години
Последните 10 години се случват нещата с основната пътна инфраструктура, но много бавно, на доста места некачествено. Отделно, че България може много повече и то в пъти! Обаче голяма част от ресурсите са разпределени в малък процент частници, които меко казано се увличат в лукс за сметка на останалите си сънародници. Трябва да има по-широк обществен контрол на държавните средства, хората да се интересуват на местно ниво как се ползват и така ще стане доста по-трудно да се "праскат" проценти в +.
139
2
 
31
 
! Отговори
Шофьор преди 5 години
Автомобилният тунел "Готард" в Швейцария, дълъг 17 км. и свързващ северна с южна Европа под Алпите, снабден с най-модерните съоръжения (вентилации, аварийни изходи, противопожарни системи, радиопре-предаватели - за да може и под планината да се слуша радио и да има телефонен обхват) Е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТЕН! А винетките в Швейцария са много по-евтини от нашите, заплатите многократно по-високи от нашите и пътищата месравними с нашите. Това е пример за размисъл...
138
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Куцо и сакато на кола... Не може така. Колата не е скъпа вече толкова като цена, скъпо ще е да я имаш, караш и паркираш. Някакви младежи, очевидно ниско квалифицирани, с ниски челца гледат лошо и искат да падат цените... Задръстихме се и въздух няма вече- трябва контрол и управление на процесите и развитие на обществения транспорт.
137
7
 
16
 
! Отговори
Картофчо преди 5 години
Така е било по време на най-мрачната част от средновековието. Всеки местен бандит си е заплювал я мост, я пътека и е искал такса за преминаването. Явно сега искаме да се върнем там. След някоя и друга година ще гоним и вещиците и ще ги слагаме на клада, за намаляване на напрежението сред простия народ. Ще обявим вещиците за виновни за лошия живот на хората.Вече е почнало гоненето на вещиците между другото. Напоследък за всяка простотия са виновни комунистите. Това са новите вещици за гонене.
136
20
 
8
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Троловете ЧЕРВЕНИ пак са тук и говнодумстват , а за останалите бих казал: ЧЕТЕТЕ внимателно и ще разберете ?!?!