Минаваш през мост, тунел, планински проход – плащаш такса!

Държавата няма да събира пари от колите на МВР, НСО, ДАНС, Спешна помощ
Обновена: 16 ное 2018 10:32 | 16 ное 2018 07:00, Камелия Цветанова
210
Минаваш през мост, тунел, планински проход – плащаш такса!
Снимка: Булфото, архив

За преминаване по отделни съоръжения по пътищата в страната ни, като мостове, тунели или планински проходи, също ще могат да се събират такси. Това предвижда нов проект на Наредба за условията и реда за събиране на таксите за специално ползване на републиканските пътища на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Още по темата

Досега в България такива такси не са налагани, припомня в. "Сега".

Предвижда се и ред, по който да се плащат таксите за път, отдаден на концесия. У нас такива пътища няма, но имаше спорадични заявки за интерес от потенциални кандидат-инвеститори.

Не е ясно какви ще са таксите, но те ще могат да се плащат в левове или в евро - за регистрираните в чужбина превозни средства.

От тях ще са освободени автомобилите на МВР, НСО, ДАНС, Спешната помощ и на въоръжените сили. Допълнително заплащане няма да се дължи, ако вече има тол такса.

Плащането на таксата ще става на контролно-пропускателни пунктове преди или след преминаване по съоръжението и ще се дава платежно, гласи още наредбата.

Платените съоръжения ще бъдат посочени в приет с решение на правителството списък. От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) дават да се разбере, че става дума за бъдещи обекти. Такива са тунелите под проходите "Шипка" и "Петрохан". Заговори се и за евентуални нови трети и четвърти мост над Дунав към Румъния. В момента се плаща за преминаване и на двата съществуващи моста - при Русе и при Видин.

От пътната агенция успокоиха, че съоръженията по магистралите няма да бъдат платени, тъй като за тях ще важат тол таксата за камионите и електронната винетка за леките коли.

Проектонаредбата предвижда също в случаите, когато специалното ползване обхваща различни републикански пътища, един от които е предоставен на концесия, таксите да се определят в две части и да се заплащат по сметка на АПИ и на концесионера.

До момента у нас няма пътища на концесия. Имаше запитвания от фирми от Далечния изток за евентуално тяхно участие в пътното строителство у нас, без да се стигне до по-конкретна информация. Данните за предоставените на концесия пътища и за сметките в обслужващите банки на агенцията и на концесионера ще бъдат обявявани в централната администрация и областните пътни управления на АПИ.

Фирмите, които искат да изградят и експлоатират търговски крайпътни обекти и площадки за оказване на пътна помощ срещу заплащане и пътни връзки към тях, както и рекламни съоръжения, също ще трябва да плащат такса.

АПИ ще поддържа системите за продажба на електронни винетки, маршрутни карти и разпространението на бордови устройства за тол таксуването, става ясно от проект на постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за пътищата.

Пътната агенция ще осъществява всички дейности по техническата и софтуерна поддръжка на компонентите на Електронната система за събиране на пътни такси - електронни винетки и тол такси, ще управлява процесите и контролира правилното отчитане на дължимите такси и събирането им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
1
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Очаквайте и това да бъде хакнато.
134
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това вече на нищо не прилича. ОСТАВКА ЛАКОМИЙ.
133
3
 
10
 
! Отговори
Ибрикчия преди 5 години
Който взема тунела на Витиня ще пукне парата.
132
7
 
15
 
! Отговори
???? преди 5 години
Защо така, драги ми сънародници!? Като чуете за такси, поскъпване на ток, хляб, бензин с 10% и скачате до небесата, а като си получавате заплатите (мизерните) всеки месец... си траете пред "шефа"!!! Не постъпвате много храбро, а тук (форумите) сте големи "лъвове" :).
131
1
 
6
 
! Отговори
До 145 преди 5 години
Ти сериозно ли го мислиш това дето си го написал? Наивен си все едно сега се раждаш.Добре,че тия като теб стават все по-малко с всеки изминат ден.
130
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
.... и блещите глупости за диктатори, мутри, преврати! Тези мутри, грабежи и т.н. да не са от вчера!?
129
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие четете ли!? Таксите ще са за бъдещи проекти! Предпочитам да плащам такса за тунел под Шипка, отколкото да мина през прохода без пари. И ако това е начина да се случат тези проекти, какво лошо има? През "великият" Ви и свиден соц. ли, комунизъм ли една магистрала не се построи докрай! Панелки, заводи, рудници донякъде добре, ама като краен резултат виждате до къде я докарахме! И пак, не мога да Ви разбера, какво лошо има да се направи тунел под Шипка (прим.) и да се плаща такса?
128
2
 
17
 
! Отговори
Бг.реалност преди 5 години
Това е отговора на боко-диктатора относно протестите с/у него и компанията му.Още ли не вярвате,че живеем в реална диктатура само защото всеки магазин е вече кореком.Тъпо и наивно.
127
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Партия ГРОБ в действие...Минаваш по тротоар - такса, зер Тиквата са му малко парите.
126
3
 
9
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
Глупости! Таксата трябва да е за всеки метър, минат по републиканската пътна мрежа (ако е по път с дупки - двойна, че да се научи бълхарина, че такива пътища в БГ няма!) и да се плаща като добавка към пътния данък!
125
3
 
11
 
! Отговори
ТАКА ЩЕ Е ! преди 5 години
Докато тъпия народ потънал в овчедушието си мълчи и трае,така ще е !Какво има тук сложно за разбиране? !Държавен рекет,геноцид и диктатура спрямо бг.данъкоплатец.И какво правят 90%от българите?Мърморят,стоят си в къщи и като дойде време за гласуване бързат без въобще до тиквата им да стигне мисълта, че с гласа си ще подкрепят поредния доказан престъпник.Гражданско неподчинение и щети за държавата ! ! ! !Само тогава ще бъдем взети насериозно.Останалото са гей-паради.
124
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Минаваш през мост, тунел, планински проход плащаш такса!...Вдишваш, издишваш - плащаш такса!Гарантирано от ГЕРБ!
123
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СПОКО, ХОРА! НЕДЕЛЯ ББ ДАВА ОСТАВКА И ТОЗ ЗАКОН НЯМА ДА СТАНЕ
122
1
 
22
 
! Отговори
Американ преди 5 години
Отдаването на концесия на плажовете и пътищата е узаконен грабеж на държавна собственост..
121
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това в наши условия е златна мина. Слагаш бариери на проход или на мост, наоколо всички други пътища не са ремонтирани от 40-50 години, няма алтернатива. Ставаш милионер за един ден, е разбира се ще трябва да споделиш припечеленото с баш мутрите.
120
1
 
13
 
! Отговори
дреме ми преди 5 години
Това пак е Менда, да знаете!
119
5
 
3
 
! Отговори
доктор Костов преди 5 години
Сега очаквайте мощен удар от войнствотона сайта!
118
1
 
17
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Мое да съм неграмотен ама нема да плащам за мостове и тунели и нема да плащам такса за гробищата щото съм човек от ГЕРБ
117
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
искаме и самостоятелно мвр, самостоятелн съд и самостоятелна армия а защо и не и самостоятелна държава- не е ли малко лобистки тези промени за уреждане под предлог на някои пак да събира такси на гърба на другите. И после пак ще се чупят ръце пред камерите с обяснението то така е на запад - като падналия мост в Италия.
116
0
 
9
 
! Отговори
Вели4ка по4итателка преди 5 години
Оби4аме ви господин Борисов. Вие сте истински 4овек с главно 4