Минаваш през мост, тунел, планински проход – плащаш такса!

Държавата няма да събира пари от колите на МВР, НСО, ДАНС, Спешна помощ
Обновена: 16 ное 2018 10:32 | 16 ное 2018 07:00, Камелия Цветанова
210
Минаваш през мост, тунел, планински проход – плащаш такса!
Снимка: Булфото, архив

За преминаване по отделни съоръжения по пътищата в страната ни, като мостове, тунели или планински проходи, също ще могат да се събират такси. Това предвижда нов проект на Наредба за условията и реда за събиране на таксите за специално ползване на републиканските пътища на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Още по темата

Досега в България такива такси не са налагани, припомня в. "Сега".

Предвижда се и ред, по който да се плащат таксите за път, отдаден на концесия. У нас такива пътища няма, но имаше спорадични заявки за интерес от потенциални кандидат-инвеститори.

Не е ясно какви ще са таксите, но те ще могат да се плащат в левове или в евро - за регистрираните в чужбина превозни средства.

От тях ще са освободени автомобилите на МВР, НСО, ДАНС, Спешната помощ и на въоръжените сили. Допълнително заплащане няма да се дължи, ако вече има тол такса.

Плащането на таксата ще става на контролно-пропускателни пунктове преди или след преминаване по съоръжението и ще се дава платежно, гласи още наредбата.

Платените съоръжения ще бъдат посочени в приет с решение на правителството списък. От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) дават да се разбере, че става дума за бъдещи обекти. Такива са тунелите под проходите "Шипка" и "Петрохан". Заговори се и за евентуални нови трети и четвърти мост над Дунав към Румъния. В момента се плаща за преминаване и на двата съществуващи моста - при Русе и при Видин.

От пътната агенция успокоиха, че съоръженията по магистралите няма да бъдат платени, тъй като за тях ще важат тол таксата за камионите и електронната винетка за леките коли.

Проектонаредбата предвижда също в случаите, когато специалното ползване обхваща различни републикански пътища, един от които е предоставен на концесия, таксите да се определят в две части и да се заплащат по сметка на АПИ и на концесионера.

До момента у нас няма пътища на концесия. Имаше запитвания от фирми от Далечния изток за евентуално тяхно участие в пътното строителство у нас, без да се стигне до по-конкретна информация. Данните за предоставените на концесия пътища и за сметките в обслужващите банки на агенцията и на концесионера ще бъдат обявявани в централната администрация и областните пътни управления на АПИ.

Фирмите, които искат да изградят и експлоатират търговски крайпътни обекти и площадки за оказване на пътна помощ срещу заплащане и пътни връзки към тях, както и рекламни съоръжения, също ще трябва да плащат такса.

АПИ ще поддържа системите за продажба на електронни винетки, маршрутни карти и разпространението на бордови устройства за тол таксуването, става ясно от проект на постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за пътищата.

Пътната агенция ще осъществява всички дейности по техническата и софтуерна поддръжка на компонентите на Електронната система за събиране на пътни такси - електронни винетки и тол такси, ще управлява процесите и контролира правилното отчитане на дължимите такси и събирането им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия съвсем изтрещяха. Кога най-после лум..пените в министерствата ще измислят такса дишане и то на мръсен въздух?
94
0
 
17
 
! Отговори
чистота преди 5 години
2.5 МИЛИАРДА БЮДЖЕТЕН ИЗЛИШЪК1200 ЛВ. МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА, ПАРИ ИМА
93
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Драги пенсионери имахме желание да повишим още пенсиите Ви, но някой трябва да ги изработи. Уви, децата Ви предпочитат да веят байраци от таралясниците си вместо да работят. Каквото сте възпитали, такова ще Ви храни! В случая няма да Ви храни, защото е възпитано като изграден, завършен "смукач" - само да получава, от родители, от държава. Мисълта нещо то да даде го взривява отвътре. Уви такива не емигрират, смучат до смърт - първо на родителите, а после и на държавата.
92
1
 
13
 
! Отговори
Azz-ът преди 5 години
Когато направят магистрала като магистралата Франция-Белгия и мостове и тунели като в пиринеите, тогава да слагат и "пеаж" - и!И, най-вече-да се анихилира крадлива та мафиот ска сзган-държавна и псевдо частна!Като се плаща винетка, защо трябва да се плаща и за магистрали, тунели, мостове... Който са "раздрънкани"?!?
91
3
 
27
 
! Отговори
vaseto преди 5 години
Време е момчета и момичета! Да протестираме докато не се махнат! Време е!
90
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дама по-*** и овчедушен народ от българският!Как може да търпи тези *** на власт, просто недоумявам?Те се гаврят с него перманентно, а той си преживя в яслата!!!!
89
2
 
24
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Само в Турция събират такси за тунели и мостове. Средновековна работа. За да имаш кола, ще плащаш, за я караш ще плащаш още. Майка ви, кога ще се озаптите, бе? Не се трае вече вашата алчност. Казват, че човешкото око с една шепа пруст се затваряло, ама с нищо не можело да се напълни.
88
8
 
5
 
! Отговори
Баце Бойко преди 5 години
Ей, неблагодарничета с голф тройки, бмв-та и всякакви други баракуди, дето само замърсяват въздуха, я запрятайте ръкавите и започвайте да учите и работите, вместо да ми пиете кафе по цял ден и да пишете глупости по форумите. Язе ще ви подредя аз вас. Няма заради такива неблагодарници, да позволя и малкото останали читави хора у нас да избегат!
87
1
 
11
 
! Отговори
Пурко преди 5 години
До Поредната фалшива...В Сърбия, Австрия, Германия...има много мостове над големи реки:Сава, Дунав, Рейн...и НИКЪДЕ не искат такса за преминаване.
86
1
 
21
 
! Отговори
BGN преди 5 години
Бреее всеки ден нови такси, бАсИ....
85
16
 
9
 
! Отговори
Край преди 5 години
В България на власт ще е този дето обещае:1. "луксозна кола" нов внос от Южна Италия за всеки;2. безплатни пътища;3.евтино гориво;4.евтини кебапчета /от пилешки клюнове, кожи и т.н./ 5.евтина бира от найлонови шишета да се пие навсякъде6. Биг брадър по телевизора постоянно или София ден и нощ;7. да се псуват хората в управлението наволя8. да не се глобява никой и да няма ред никъде.Това са мечтите български - почти вече реализирани.
84
7
 
11
 
! Отговори
Поредната фалшива преди 5 години
Поредната фалшива новина.Най-много , ако построят тунел под Шипка, там да има такса. И е нормално да има. Като искаш да няма, бичи през прохода. Все едно в Австрия няма такси за дългите тунели под Алпите.
83
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставка! Крадци ненаханили се!
82
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубава работа ама българска срама нямате ей
81
12
 
4
 
! Отговори
Сп??нс до . преди 5 години
Последно като ходих до един близък град и за да не качвам "стария" път минах през тунелът който отвориха преди 2 години - около 4-5 км, трилентов, свети като ден и на изхода 82 цента.Ако зимата трябва да избираш м/у Прохода и тунела под Шипка , пък било и платен ?
80
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И защо ушеви и гавази, ще минават без такса. Да плащат некадърниците, пари имат. Едните от рушвети денонощно, а другите дроги не са за мислене.
79
6
 
37
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Май Баце го е срам да си хвърли оставката, и прави напоследък всичко възможно да вдигне на леволючия народа, да да оправдае оставката си.Разбирам го.Инвеститорите го усетиха първи, и се иднесоха "поеденично, на прибежки и припълзявания", спряха парите по проекти, и няма пари л тая държава, разчитаща в икономиката си на 80-90% търговия и услуги...За тях единствения познат начин, е да вдигат данъци и такси, и да прибират.Толкова си могат.Време е да си заминават, или народът ще ги принудисъс сила.
78
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако има такси, трябва да няма винетки.Или едното или другото.
77
16
 
5
 
! Отговори
Край преди 5 години
А не бе няма да плащате - тия пътища ще ни ги поддържа Меркел доде е жива.
76
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от тол такси, преминаваме на *** такси... добре дошли обратно в средните векове