Антибиотик при грип? Печалба за аптеките, вреда за болния

Епидемията ни застига през януари, идват различни щамове
17
Антибиотик при грип? Печалба за аптеките, вреда за болния
Снимка: Pixabay

Когато става въпрос за чисто вирусна инфекция, какъвто на 90% е грипът, антибиотиците нямат никакво място. Не само че няма да помогнат, а напротив - могат и допълнително да прибавят симптоми от раздразване на гастроинтестиналния тракт. Това каза за Агенция "Фокус” главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Още по темата

Според него практиката да се продават антибиотици без рецепта е печеливш механизъм на аптеките, но не трябва да бъде за сметка на хората.

"И тази година бихме могли да очакваме различни щамове. За разлика от преди, когато винаги грипните вируси от тип А предизвикваха епидемията, последните няколко години сме свидетели на паралелна циркулация – и на В, и на А щамове. Може би това накара и производителите от 3-валентни да минат към 4-малентни ваксини, така че да е максимално широк спектърът на защита”, поясни д-р Кунчев.

Той уточни, че през януари ще бъде пикът на грипната епидемия и трябва да се предприемат антигрипни препарати навреме.

Д-р Кунчев посъветва хората, които са със слаба имунна система и често боледуват, да се имунизират. Той обясни, че трябва да разполагаме с две-три седмици преди срещата с вируса, за да може да предприемем необходимите мерки.

"Много е важно да бъдат приети навреме, тъй като тези от тях, срещу които вирусът не е изградил резистентност и са ефективни, са единственото ни средство при вече появило се заболяване. При започващо заболяване, ако в първите 48 часа се приеме антивирусен препарат, той ще има добро и силно действие. Ако се опитаме да го взимаме чак, след като сме развили всички симптоми с висока температура и сме легнали на легло от седмица, тогава не може да очакваме, че ефектът му ще е добър“, обясни д-р Ангел Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз освен чесън, мед и лимон друг препарат не знам. В аптеките продават парацетамол + витамин Ц с хиляди различни търговски наименувания на цена десетократно надвишаваща ако си ги купиш по отделно. Няколко години се ваксинирай и все се оказваше, че съм бил хванал друга разновидност, така че дотук бях с ваксините.
14
1
 
2
 
! Отговори
Коректност преди 5 години
,когато говори за една цяла общност публично и я обвинява и когато всички знаят ,че ще има последствия ние тогава ще живеем в по-добър свят. А сега какво правим,показваме колко сме велики.Д-р Кунчев явно е велик в плюене и обвиняване.А ние лекарите също знаем че той има пропуски ,но кой няма.Нека всеки си гледа неговата отговорност
13
1
 
3
 
! Отговори
Корекност преди 5 години
,какво ще последва бой както се случва с медиците.И какво е по-добре да си вземете парите или да се карате или да ядете бой.Д-р Кунчев да не настройва хората срещу фармацевти,лекари или други хора.Проблема е в законодателството.Когато онзи влиза в аптека знае,че ще е съден за агресия,когато фармацевта знае че ще е съден за това че дава без рецепта,когато д-р Кунчев знае че ще е съден
12
1
 
4
 
! Отговори
Коректност преди 5 години
Аз съм лекар и съм виждал много пъти как фармацевта се опитва да вразуми пациента,че не трябва да си купува антибиотик на своя глава.Обикновенно пациентите реагират с агресия в различен вид от вербална до физическа особено ако е в нощните смени. И като краен резултат те вече дават всичко и наистина е по-добре за тях т.е хем не си губят времето хем повече печелят.Аз знам,че нямат право да продават без рецепта,но застанете на мястото на едно 50-60 кг. момиче или вече жена срещу агресивен баща,
11
1
 
2
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
Бухайте антибиотици за щяло и нещяло и после да ви питам като цъфнете резистентни и сериозно болни ще ви питам тогава. А дори да сте за антибиотик, първо се прави антибиограма за да се види коя група антибиотици ще ви повлияе най-добре. А срещу вирусите най-добре си работи хомеопатията. Дебело подчертавам - срещу вирусите. Ако лекар иска да ви лекува сериозна болест с хомеопатия - сменете лекаря.
10
1
 
5
 
! Отговори
Друид преди 5 години
За Мед пари няма, заместваме с чам сакъз . И мечо грозде.
9
2
 
7
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
Не отписвайте с лека ръка кортикостероиди те при бронхит - но да са от инхалатор, защото са с много по-малки дози от хапчетата. Например Пулмикорт - течността разводнява храчките, кортикостероиът успокоява дроба и той не произвежда толкова храчки. Вредни са при дълга употреба - с месеци. Опитайте при бронхит, но поне 5 дни, като не сте доволни, няма да го ползвате и това е. Аз често правя зимата бронхити и затова знам за него
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно доставката им ще закъснее, и аз мисля че ги пускат изкуствено всяка зима, дано някой се намери да ги разследват!
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде стига съвети,кажете-веднага потърсете лекарска помощ ,а не да стоите на домашно вино ,чесън,люти чушки и гърдите да ви свирят докато направите пневмония,лекарите са учили 6 години повече от вас с лютите чушки,уважаеми диетолози.
6
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е като имаш хрипове на третия ден и очевидна инфекция какво да ти дадат.Айде стига с тия едни и същи статии.Пишете защо лекарствата са изцяло фалшиви и нямат лечебни съставки в Бг.
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ваксините имат много странични ефекти, пък и често пъти изобщо не помагат.
4
1
 
19
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Чакайте сега, по- рано днес казахте че грипа идва след 10 дни, сега стана през януари. Да не би нещо новите щамове да не са готови и да са ви дали нова информация.
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте обърквали хората с вашите съвети,аз се ваксинирах още септември с 4валентната ваксина,слушах един *** по телевизията и като ме хвана грипа преди седмица бях само на пилешка супа,парацетамол и вит.С,и сега съм с бронхит и пеницилинов антибиотик,мъжът ми взе веднага антибиотик и не си спечели бронхита като мене!Хайде стига съвети!
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Печалба за аптеките" - щото видиш ли, аптекаря решава да ти даде антибиотика, не лекаря дето ще отиде на безплатна почивка, платена от фирмата произвеждаща антибиотика, нали?
1
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само чесън, люти чушки и мед е нужно.