Английски знаеш! А с българския език как си?

Работодатели: Писането и разбирането на официалния език в страната е проблем
Обновена: 18 ное 2018 18:40 | 18 ное 2018 18:25, Красимир Ангелов
159

16263 гледания   |  Още видео

Ако до скоро се смяташе, че предимство при кандидатстване за нова работа е говоренето на чужд език, то все повече работодатели изискват... перфектно владеене на български.

Оказва се, че възможностите за писането и разбирането на официалния език в страната е проблем, с който мениджърите се сблъскват още по време на интервюто за работа.

Перфектното владеене на български език се смята за даденост по рождение у нас, но все повече работодатели се убеждават, че това не е така. Според последните официални данни на Агенцията по заетостта, всеки втори шеф вече изисква от новите работници да го владеят перфектно – писмено и говоримо.

Вижте още в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR
 


159
Още от Снимка на деня
Снегът вече е тук! Ще се събудим ли утре с дебела покривка?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По- страшното е, когато работодателят е сто пъти по- неграмотен от кадидатстващия за работа. Жалка ситуация.
126
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А ??...”добър ден “!!
125
1
 
4
 
! Отговори
Lan преди 3 седмици
:) Мда, благодаря за невръсТно! Най-вероятно не съм натиснала клавиша достатъчно силно :), ама мекициЙ твърдо отказвам да е в множествено число! Това е едно недоразумение
124
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Lan

невръсТното , някоИ ...
123
1
 
8
 
! Отговори
Lan преди 3 седмици
А по-страшното е, че докато ти си чакаш на опашката да си купиш баничка, невръсното ти дете (дето едва срича още) зяпа в някой мекициЙ. Така хубаво му се запечатва тази картина, че после с години прави усилие да се сети, че всъщнст това е грешка! А повечето и усилие не правят (защото нали имаме милост и всички критерии са занижени). Така полека-лека неграмотността настъпва и се умножава. Накрая ето ти една африканска република...където грамотните си ги внасят (ако имат пари).
122
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По- страшното е, когато работодателят е сто пъти по- неграмотен от кадидатстващия за работа. Жалка ситуация.
121
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Обикновеният човек не означава неграмотен. Щом нямаш изисквания към правописа за какъв правоговор става дума. Незнанието убива" Да се обеси, не, да се оправдае". Понякога една запетая върши чудеса.
120
0
 
9
 
! Отговори
Lan преди 3 седмици
120,
Обикновеният човек трябва да може да говори и пише грамотно. Факт. Иначе се получват надписи от рода на "батерий" (пред магазин за техника) и "баница-путкова" (на витрината на баничарница), демек - излага се, излага и фирмата, в която работи. Пак от него не се изисква използването на сложни термини или пък някаква красиво оформена реч (защото все пак не е писател).
119
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Колега американец на теста по английски изкара ниво В2
118
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хора малко по полека моля. Езикът е основно:средство за комуникация . Съгласен съм ,че журналисти , говорители , преподаватели трябва да владеят перфектно всички елементи на езика. Но обикновенния чевек ? Малко милост. Два или три езика, компютри, информация ни залива отвсякъде. Нима като мислите слагате запетаи? Старайте се да пишете грамотно но повече мислете какво всъщност казвате.
117
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Т.нар. "работодатели" първо да си прочетат обявите за работа, пък после да искат владеене на това и онова.
116
0
 
9
 
! Отговори
Интервю преди 3 седмици
Со керез бе ънемплоид?
Дай работъ, бе бате! Гив ъ джоб бе бай брадър!
115
5
 
35
 
! Отговори
Един турчин преди 3 седмици
Няма такъв смях!Живеят поколения,които не са прочели една книга през живота си.Погледнете нивото на коментиращите-все едно са деца от начално училище.На третия коментар започват да се псуват.Мислите ли,че такъв прост народ би оправил България?Сигурно се шегувате!
114
0
 
27
 
! Отговори
Даскал Ботьо преди 3 седмици
"Тука е като н'екаква ЖУНГЛА", 2/3 от коментарите са с грешки. Препинателните знаци все още съществуват, както и пълнияТ член.
113
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Работодателя винаги ще подчертае несъвършенстата ти. По този начин ти показва, че не заслужаваш заплатата, която желаеш. В моментра, в който работодателя започне да изтъква недостатъците ти, можеш да си сигурен, че ще ти предложи кофти условия, ако ти предложи изобщо. Той вече смята, че може да мине без теб. Надявам се и ти можеш да минеш без него. Ако липсва взаимно уважение и разбиране, работодателя може да си търси друг. Аз съм работохолик.
112
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това лято минах официален държавен тест в Канада. Част от теста беше за ниво на английския. Справих се по - добре от 40 % от явилите се на теста някога. Въпреки, че може да се каже, че съм учил английски на пълен учебен ден под 5 месеца. Нямам английско канадско образование. Нивото тук на знаене на собствените им езици също не е толкова добро. Трудно ми е да си представя, че бих могъл да зная чужд за мен език, научен след 45 годишна възраст, по-добре от човек, роден и израсъл в английска Канада.
111
2
 
17
 
! Отговори
Срамежлив преди 3 седмици
"то все повече работодатели изискват... перфектно владеене на български" ?! Кой точно работодател моля /друг е въпросът, че тази дума в нормални държави се смята за неуместна и обидна/. Та, кой казвате работодател ще седне срещу мен да си мерим българскиЯТ ?
110
21
 
16
 
! Отговори
Чиновник преди 3 седмици
Простолюдието от години, масово сте неграмотни, но за сметка на това сте наясно, че зимните гуми "не са задължителни" и съотвентно, масово карате с ИЗНОСЕНИ ЛЕТНИ гуми през зимата и искате СМЯНА НА СИСТЕМАТА. Големи тарикати сте, спор няма.
109
4
 
3
 
! Отговори
Добър преди 3 седмици
До 99 ! Имаш претенции , но не знаеш,че пред ЧЕ се слага запетайка !
108
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
С малко английски и ромски ще се разбират. Работодателите трябва да научат ромски език. Един Стартъп за всички инициативни бизнесмени: изучаване на екзотични езици. Бизнес ту бизнес. Курсове, дипломи за владеене на ромски език за работодателите.