Английски знаеш! А с българския език как си?

Работодатели: Писането и разбирането на официалния език в страната е проблем
Обновена: 18 ное 2018 18:40 | 18 ное 2018 18:25, Красимир Ангелов
159

16951 гледания   |  Още видео

Ако до скоро се смяташе, че предимство при кандидатстване за нова работа е говоренето на чужд език, то все повече работодатели изискват... перфектно владеене на български.

Оказва се, че възможностите за писането и разбирането на официалния език в страната е проблем, с който мениджърите се сблъскват още по време на интервюто за работа.

Перфектното владеене на български език се смята за даденост по рождение у нас, но все повече работодатели се убеждават, че това не е така. Според последните официални данни на Агенцията по заетостта, всеки втори шеф вече изисква от новите работници да го владеят перфектно – писмено и говоримо.

Вижте още в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR
 


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По- страшното е, когато работодателят е сто пъти по- неграмотен от кадидатстващия за работа. Жалка ситуация.
125
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А ??...”добър ден “!!
124
1
 
4
 
! Отговори
Lan преди 3 месеца
:) Мда, благодаря за невръсТно! Най-вероятно не съм натиснала клавиша достатъчно силно :), ама мекициЙ твърдо отказвам да е в множествено число! Това е едно недоразумение
123
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Lan

невръсТното , някоИ ...
122
1
 
8
 
! Отговори
Lan преди 3 месеца
А по-страшното е, че докато ти си чакаш на опашката да си купиш баничка, невръсното ти дете (дето едва срича още) зяпа в някой мекициЙ. Така хубаво му се запечатва тази картина, че после с години прави усилие да се сети, че всъщнст това е грешка! А повечето и усилие не правят (защото нали имаме милост и всички критерии са занижени). Така полека-лека неграмотността настъпва и се умножава. Накрая ето ти една африканска република...където грамотните си ги внасят (ако имат пари).
121
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По- страшното е, когато работодателят е сто пъти по- неграмотен от кадидатстващия за работа. Жалка ситуация.
120
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Обикновеният човек не означава неграмотен. Щом нямаш изисквания към правописа за какъв правоговор става дума. Незнанието убива" Да се обеси, не, да се оправдае". Понякога една запетая върши чудеса.
119
0
 
9
 
! Отговори
Lan преди 3 месеца
120,
Обикновеният човек трябва да може да говори и пише грамотно. Факт. Иначе се получват надписи от рода на "батерий" (пред магазин за техника) и "баница-путкова" (на витрината на баничарница), демек - излага се, излага и фирмата, в която работи. Пак от него не се изисква използването на сложни термини или пък някаква красиво оформена реч (защото все пак не е писател).
118
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Колега американец на теста по английски изкара ниво В2
117
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хора малко по полека моля. Езикът е основно:средство за комуникация . Съгласен съм ,че журналисти , говорители , преподаватели трябва да владеят перфектно всички елементи на езика. Но обикновенния чевек ? Малко милост. Два или три езика, компютри, информация ни залива отвсякъде. Нима като мислите слагате запетаи? Старайте се да пишете грамотно но повече мислете какво всъщност казвате.
116
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Т.нар. "работодатели" първо да си прочетат обявите за работа, пък после да искат владеене на това и онова.
115
0
 
9
 
! Отговори
Интервю преди 3 месеца
Со керез бе ънемплоид?
Дай работъ, бе бате! Гив ъ джоб бе бай брадър!
114
5
 
35
 
! Отговори
Един турчин преди 3 месеца
Няма такъв смях!Живеят поколения,които не са прочели една книга през живота си.Погледнете нивото на коментиращите-все едно са деца от начално училище.На третия коментар започват да се псуват.Мислите ли,че такъв прост народ би оправил България?Сигурно се шегувате!
113
0
 
27
 
! Отговори
Даскал Ботьо преди 3 месеца
"Тука е като н'екаква ЖУНГЛА", 2/3 от коментарите са с грешки. Препинателните знаци все още съществуват, както и пълнияТ член.
112
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Работодателя винаги ще подчертае несъвършенстата ти. По този начин ти показва, че не заслужаваш заплатата, която желаеш. В моментра, в който работодателя започне да изтъква недостатъците ти, можеш да си сигурен, че ще ти предложи кофти условия, ако ти предложи изобщо. Той вече смята, че може да мине без теб. Надявам се и ти можеш да минеш без него. Ако липсва взаимно уважение и разбиране, работодателя може да си търси друг. Аз съм работохолик.
111
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това лято минах официален държавен тест в Канада. Част от теста беше за ниво на английския. Справих се по - добре от 40 % от явилите се на теста някога. Въпреки, че може да се каже, че съм учил английски на пълен учебен ден под 5 месеца. Нямам английско канадско образование. Нивото тук на знаене на собствените им езици също не е толкова добро. Трудно ми е да си представя, че бих могъл да зная чужд за мен език, научен след 45 годишна възраст, по-добре от човек, роден и израсъл в английска Канада.
110
2
 
17
 
! Отговори
Срамежлив преди 3 месеца
"то все повече работодатели изискват... перфектно владеене на български" ?! Кой точно работодател моля /друг е въпросът, че тази дума в нормални държави се смята за неуместна и обидна/. Та, кой казвате работодател ще седне срещу мен да си мерим българскиЯТ ?
109
21
 
16
 
! Отговори
Чиновник преди 3 месеца
Простолюдието от години, масово сте неграмотни, но за сметка на това сте наясно, че зимните гуми "не са задължителни" и съотвентно, масово карате с ИЗНОСЕНИ ЛЕТНИ гуми през зимата и искате СМЯНА НА СИСТЕМАТА. Големи тарикати сте, спор няма.
108
4
 
3
 
! Отговори
Добър преди 3 месеца
До 99 ! Имаш претенции , но не знаеш,че пред ЧЕ се слага запетайка !
107
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С малко английски и ромски ще се разбират. Работодателите трябва да научат ромски език. Един Стартъп за всички инициативни бизнесмени: изучаване на екзотични езици. Бизнес ту бизнес. Курсове, дипломи за владеене на ромски език за работодателите.