Вместо да забравим: Диктатурата свърши, но сянката остана!

Какво да правим с тежката част от миналото? Този въпрос още стои пред Източна Европа
Обновена: 19 ное 2018 09:48 | 18 ное 2018 20:55, Красимир Ангелов
374
Вместо да забравим: Диктатурата свърши, но сянката остана!
Снимка: Булфото

Какво да правим с тежката част от миналото? Този въпрос стои пред Източна Европа още от 1989 г. и в България все още не е намерил своя отговор. Защо трябва да четем и помним, вместо да забравим, пише в свой материал по темата DW.

673 - толкова срещи с публиката е провела една берлинчанка, за да им представи колекция от книги, забранени по времето на комунизма. Урсула Попиолек решила да събира тези книги още през 1989, когато Германия все ще е в еуфория от падането на Берлинската стена. Още тогава си казала, че радостта от срутването на режима може да измести спомена за това какво е представлявал този режим. И така малко по малко да отслабне и знанието за него.

Стъпка по стъпка

“Първо направих списък с тези забранени книги, а после изчислих и колко пари ми трябват. За една година, до декември 1990, успях да събера 1500 германски марки и да създам малка библиотека, част от която ми беше подарена от държавата”, разказа Урсула Попиолек в Гьоте-институт в София. Тя си спомня отлично как след тази първа стъпка нещата започнали да се развиват: книгите станали повече, родила се идеята за редовни срещи с публиката, колекцията се настанила в помещение в Културно-историческия център, на срещите с публиката взели да идват авторите на самите книги или участници в отминали събития, свързани с историята на комунизма, към библиотеката се добавили и съвременни изследвания, после и фотоархив, започнало организирането на изложби, изнасянето на доклади, била създадена неправителствена организация, която да помага с финансиране и логистика, започнало издаването на докладите в томове... Онова, което през 1989 започнало със списък забранени книги, 28 години по-късно се оказало цяла библиотека с научна дейност и стотици проведени дискусии.

Когато решили да разпечатат списъка с всичко извършено до момента, похарчили едно предълго хартиено руло. В петък Попиолек го разви в залата на Гьоте-институт и спечели овациите на дошлите на срещата софиянци, гарантирано примесени и с малко завист заради това, че това не е направено и в България.

Диктатурата свърши, сянката остана

През тази седмица Институтът организира конференция за преосмислянето на комунистическия период в Германия и България – подобни срещи в София са дефицитни, за разлика от един Берлин, където те са по-скоро рутинни.

"В Берлин седмично се конкурират много лекции и срещи от този род, човек понякога се чуди на коя от всички тях да отиде по-напред", обясни художничката Фанна Коларова, която от години живее в германската столица, и която представи своето изследване на болезнената тема с видимото наследство на комунизма: паметниците. Какво да се прави с тях?

Според Коларова, отговорът на този въпрос минава през една по-важна оценка: може ли да се развие демократично общество в една архитектурна среда, построена от диктатурата? И още един въпрос: отговаря ли културата на паметта в България на моралните норми за добро и за зло?

Еволюцията на градския център

Фанна Коларова описа промяната на българските градове с окото на художник: между 1878 и 1944 центровете им представляват хармонично застроени квартали с много зеленина, които идват на мястото на ориенталския тип архитектура. В продължение на 66 години центровете са ориентирани към държавната управа (кметството), религиозния център (църквата), културното средище (читалището, театъра, библиотеката). По-късно, независимо от политическата обвързаност на България с нацистка Германия, в архитектурата на големите градове така и не навлизат архитектурни ансамбли в онзи стил и мащаб, които са свойствени на изградените по същото време в Германия.

Накъде с паметниците?

По-нататък се променят централните площади на селищата, които вече са ориентирани към новопостроен партиен дом, тоест, към центъра на властта. Площадът е покрит с каменни плочи и по него няма нито дървета, нито зелени площи, уточнява Коларова. Според нея, това служи не просто за улесняване на манифестациите, но и за отбрана при евентуално нападение.

Друга голяма промяна е повсеместното изграждане на грамадни благодарствени комплекси и монументи, както и поставянето им на централни, или на достатъчно видими, места. Такива примери представляват Паметникът на Съветската армия в София или на Альоша в Пловдив и Бургас. На въпрос на DW къде е решението, Коларова е категорична, че тези паметници трябва грижливо да се запазят и да се преместят. И добавя: “Софийското поле е достатъчно голямо, за да побере такъв музей.”
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


374
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука някои пишат - тези паметници ли били проблема ни в момента. Хората протестирали, били гладни, болни, недоволни и т.н. Ами то от тия паметници се катурна каруцата, ама кой да мисли и да разсъждава.
212
8
 
21
 
! Отговори
А диктатурата ГЕРБ преди 5 години
А аз не мога да забравя кражбите на ГЕРБ дето вече 10 години са на власт. Диктатурата им кога ще свърши???
211
17
 
23
 
! Отговори
О С Т А В К А !!! преди 5 години
Диктатурата е сега !При социализма 27 000 милиционери на 9млн. население. Днес 70 000 полицаи на 5млн.Следене, подслушване на телефони, чипове в личните документи, камери по пътищата, камери в домовете, камери на работата, камери в магазините, пръстови отпечатъци в болниците, досиета...Едно време имаше много по-гоквакаляма свобода от днес.А и животът беше по-сигурен и спокоен.Бай Тошо беше мъдър човек и държавник. Тиквата е *** слуга на евреите и Запада, и пoдлога на Ердоган
210
16
 
15
 
! Отговори
SS преди 5 години
За вас, червени колелета, който не е болшевишка гнида значи непременно е фашист! Много сте жалки. Половин Европа увредихте и тези държави едва ли някога ще стигнат стандарта на запада!
209
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Додо, пла шип утарнико, теб първи ще обисим, пък после ще осъдим на втория Народен съд.
208
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отдолу има тунел на до банката и парламента. Излиза на 4ти километър, Народният театър и май до жк. Дървеница ходи. Били са система от бункери. Сега е пълно с клошари.
207
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Юден Веле да си мести паметниците в самата Германия. Ако имат топки за това.
206
13
 
19
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
българия ще стане нормална държава, кога над пловдив вместо альошата, се появи батенберг с вдигната сабя, а вмето паметника за съвецката армия има мемориал за военните успехи на българската армия, откакто такава има.
205
2
 
7
 
! Отговори
Народна Просвета преди 5 години
от тогава, до ден днешен , борбата единствено е кой да е официален васал. дали да са приближените до янко ятака, или да са "модернизираните" последователи на луканов. същите, дето са постигнали всичко сами, и чиито внуци без грам разсъдък в момента ни набутват по медиите като назначени изобретатели, програмисти, артисти, музиканти. а те кликат лайкове на доц. др. сашка ганева, и си мислят че имат IQ повече от екзистенциалния минимум. е, нямат. да падат бомбите и да се приключва.
204
12
 
11
 
! Отговори
Народна Просвета преди 5 години
безплатна медицина - от кръста надоле аспирин, от кръста нагоре аналгин. задължителна казарма, в която всички влизат различно интелигентни и излизат каскети, службаши и доносници, или дослужват месеци арест. жоро павето, чикатило и един господ знае колко серийни престъпници, чиито дела са засекретени, им се е разминавало, щото са партийци. петър младенов викна танковете срещу хората, които искаха промяна. танковете не дойдоха, но дойде луканов
203
13
 
12
 
! Отговори
Велик САЩ преди 5 години
Това не са паметници, това са грозни "неща", които трябва да се срутят моментално. освен че грозят и навяват спомени за робство, диктатура и репресии те заемат място, където могат да се построи нещо по-полезно, като истински паметник например.
202
5
 
14
 
! Отговори
Народна Просвета преди 5 години
също така, да чакаш по нормалния ред 3 години за телевизор и перална машина,и 20 за лек автомобил и панелен апартамент. да чакаш с записване на опашка за капачки за буркани, или да дадеш 20 лева подкуп за да вземеш "по втория начин". децата ти да чакат на опашки за тетрадки, щото не стигат. в магазина за деликатеси (един), да купуваш каквото има, щото и това ще свърши. ефективна присъда за търговия с валута. разрешително от КДС за произволно пътуване зад граница.
201
9
 
16
 
! Отговори
Народна Просвета преди 5 години
До Енчоза живелите спокойно по соца, напомням за некои прекрасни черти, а именно:да те бият в милицията, ако слушаш радиостанция, различна от "хоризонт" и "христо ботев", да те отстранят от училище, ако имаш фланелка на ейси диси или да те бият в милицията, ако е на кисс. да пишеш обяснения в милицията откъде имаш видеомагнетофон. да чукаш камъни, ако те хванат на границата с чифт "ливайс" контрабанда. да пееш "слънце е нашата партия" на манифестация, по време на чернобилската авария.
200
7
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Енчоенчо, ти май си набор 199х. глей си работата, живелия.по читалищната тема- ни шумкарите са новите , нито имаме нови господари от 1878 до днешен ден. останалото е плява за по вестниците. кораба не потъва, никога не е имало кораб. и докато ви пуснат наркотиците, ще се окаже че сте се издавили и е късно.
199
8
 
18
 
! Отговори
Енчо преди 5 години
Ще забравим, когато започнем да живеем по добре от онова време, защото спокойствието, сигурността, чистотата, правилата, културата и интелектуалния капацитет на държавата, са ни като приятен спомен от онова време. За това ще помним!
198
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Урсула Попиолек само прочетох и "берлинчанка"... И баща ти не беше поляк, нали? От ония берлинчани... Аре ... То в тая Германия останаха ли немци?
197
4
 
11
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Дойче веле да го'''
196
15
 
16
 
! Отговори
Руския преди 5 години
Вечна памет на славянските братя от Русия освободили ни от Турско и Фашистко робство.Дълбок поклон!
195
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 239Първо това не са паметнци а мемориали и гробове на загинали съветски войници, а в България няма загинали съветски войници т.е. това са окупационни паметници на съветската колонизация. Това са паметници които трябва да напомнят на българите че са васали на Русия, а самите паметници служат на руската мечка като маркер на препиканата ни от руските поробители територия. Второ в изброените страни няма такива подивели русофили като българските.
194
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
237, и кои са тези всички? Единствените за които знам са поляците. Във Виена, Берлин, Будапеща съветските паметници си стаят.