Фейк след фейк: Д-р Сашка Грей, науката, порното... Защо вярваме?

Предоверяваме ли се на новините в социалните мрежи и защо нямаме критично мислене?
Обновена: 19 ное 2018 12:14 | 19 ное 2018 11:00,
85

"Това е доц. Иван Синев, откривател на "Принципа на Синев за проникването и разпространението на материята в черни дупки. Доц. Синев отказва работа като астрофизик в НАСА, както и на предложение на ЦЕРН. Решава да работи за 20 000 пъти по-малко пари в БАН..."

"Това е проф. Д-р Сашка Ганева от Сливница. Работила е за НАСА. Проектирала нови наночастици, способни да подобрят ранната диагностика на заболяванията. Върнала се е да работи в БАН да 2000 пъти по-ниска заплата, но никой не говори за нея, защото не е плеймейтка..."

Вероятно тези текстове са ви познати, защото снимките на тези хора обиколиха социалните мрежи в България и предизвикаха възхищение у стотици хиляди потребители. Такива светила в сферата на науката, избрали да се развиват в страната ни... в БАН?!

Всичко щеше да е прекрасно, ако беше вярно. Има, обаче, една малка подробност, която убегна на мнозината, споделили публикациите – това нито са българи, нито са учени. Това са известни порноактьори.

Още по темата

Всичко това за пореден път извади на дневен ред проблема с фалшивите новини и липсата на критично мислене сред обществото.

Защо вярваме сляпо на всичко, което ни се предлага като информация в този необятен поток от новини?

"В ситуация сме, в която приемаме желаното за действително. Хора, те дори външно не приличат на учени. Това е изключително показателно, че лесно може да бъдем лъгани. Иска ни се фалшивите новини да бъдат истина - това е информационна перверзия", коментира пред Bulgaria ON AIR PR експертът Александър Христов.

По негово мнение не вярваме на Facebook, а на тези, които са споделили дадена новина и с готовност споделяме това, което те смятат. Според него всеки от нас трябва да е добър в управляването на дигиталното си присъствие.

Христов подчерта, че доверието не е безгранично и трябва да сме критични към информацията, както към всичко останало, което ни заобикаля.

"Може би има дефицит на герои в обществото, за да си създадем нови хора, по които да повлечем крак. Самите снимки са точно като свалени от интернет. Поне господинът да си беше направил труда да изглеждат по-реално", каза журналистът и актьор Павел Владимиров.

Той отбеляза, че има някакъв нарцисизъм да събереш повече лайкове.

"Повечето хора след това се оправдават, че са разбрали за какво става въпрос, но са имали друга идея", смята Владимиров.

"Когато е свързано с професията ти, тогава е важно да си проверяваш източниците и да сверяваш информацията", посочи още журналистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очаквам с нетърпение от СЕМ да обявят, че от тези опасни фалшиви новини се долавя нотка на хибридна война с източник Русия.Утре да не чуем "не-фалшива" новина за Владо П*тката и Митко Мечката, известни серийни убийци от РУСе, които лъжат старите баби с евтина газ, а после идват и се настаняват в къщите им заплашвайки ги с оръжие.
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече 2 предавания правят за една очевадна сатира.Това, че някой ги "лайкнал" не значи, че е наивен, хората "лайквал" и неща които намират за смешни.
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Койт я рапрустранил тас фалшифтс нувинъ у затвпряяяяяяУраааааа!
69
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
..., не знаех, че да гледаш порно със Саша Грей е час от общата култура на обществото, която трябва всички да я знаем. Как няма хората да споделят фейк нюс, като по националните медии бълват фейк нон стоп и това е от години.
68
4
 
4
 
! Отговори
фф преди 5 години
изтрил си фейсбука обаче имаш инстаграм, наликойто няма фейсбук не му е чиста работата то се знае и от бебетата тва
67
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време всички, дето за нищо не ставаха щото са много тъ.пи, отиваха да учат или педагогика, или журналистика.После защо разни "звезди" като Гала нямали идея какво коментират....Че откъде да имат, като най-голямото им умение е да се гримират за пред тЮливизУра и да си правят устата на тръбичка?
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дааааа... Всички гении рапотят в БАН...
65
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щото българите в по голямата си част са елементарни ,първични и първосигнални !!!!!!!!!!!!!!!!!!
64
1
 
3
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Кога бельото е добило популярност в България? Чувал съм към средата на двайсти век. Даже бг учени съм чувал че популяризират този исторически факт. Споделяйте ся... шервайте искам да кажа бе.
63
0
 
10
 
! Отговори
pfff преди 5 години
Ако сте забелязали новата любима дума на ББ е "хъб". Туря я където свари без значение на място или не. Сещайте се какво прави след 0 ч. все пак сам като куче е на Банкя и бицепса расте ли расте. Само хъбове ей :)
62
1
 
4
 
! Отговори
хич не ми пука преди 5 години
Няма да си изтрия фейсбука.Обаче на журналисти хептен няма да вярвам. Особено на коментатори.
61
0
 
16
 
! Отговори
Узуна преди 5 години
Е то от името на самия принцип си личи, че има нещо порнографско- " проникване на материята в черни дупки "
60
1
 
6
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Те за тва си изтрих фейсбуко!
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1Явно ти си глупав защото така е по цял свят.Ама ти от къде да знаеш като не си напускал обора.
58
1
 
5
 
! Отговори
Народна Просвета преди 5 години
До фейсбукъри, милордпо страшно е, когато по новинарските форуми "патриоти" "угробват" българския език, громейки "пиндостанци", ползвайки за тая цел продуктово позиционирания хумор на задорнов и петросян.
57
0
 
7
 
! Отговори
До КРИВОГЛЕДИЯ преди 5 години
До Пустиняк -Абе шмешно разногледо,недоносено старче ти ли говориш кой бил комплексар!?ДДДДДДДДДДДДДДДДхахахахахахахехехеххихихх поздрави леля си от моя приятел!
56
1
 
24
 
! Отговори
готин майтап преди 5 години
Браво, на който го е измислил. Показва какво овче племе са българите. Дружно зад Сашка Грей, Сашка президент! Сашка работи в БАН, не се е.бавайте с нея! Ако някой успее да плати на Сашка да дойде и да даде една пресконференция как ще възроди държавата ако гласуват за нея и обясни, че е от имигрантско семейство и за това не говори български, като нищо бг глупчовците ще си гласуват за партия предвождана от нея
55
0
 
8
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 5 години
Не е Сашка Грей, а Сашка Ганева от Сливница. Или Саша Грей от Калифорния ;)
54
1
 
16
 
! Отговори
extremist преди 5 години
защо нямаме критично мислене? ....- Е ВИЕ ИЗОБЩО НЯМАТЕ МИСЛЕНЕ...ЗА КРИТИЧНО ДА НЕ ГОВОРИМ
53
1
 
23
 
! Отговори
Народна Просвета преди 5 години
не е осъдителен факта, че малцината останали с разсъдък започнаха да се подиграват на ура-патриотите, които не могат да се подпишат без правописни грешки, но седят на слънчака в анцузи "на българия", като все едно са в москва на олимпиада. осъдителен е факта, че има хора, които съвсем сериозно каканижат "ама не е честно", и "вие знаете ли кво ше стане". точно това, което става и от вас, каскети. нищо.