Фейк след фейк: Д-р Сашка Грей, науката, порното... Защо вярваме?

Предоверяваме ли се на новините в социалните мрежи и защо нямаме критично мислене?
Обновена: 19 ное 2018 12:14 | 19 ное 2018 11:00,
85

"Това е доц. Иван Синев, откривател на "Принципа на Синев за проникването и разпространението на материята в черни дупки. Доц. Синев отказва работа като астрофизик в НАСА, както и на предложение на ЦЕРН. Решава да работи за 20 000 пъти по-малко пари в БАН..."

"Това е проф. Д-р Сашка Ганева от Сливница. Работила е за НАСА. Проектирала нови наночастици, способни да подобрят ранната диагностика на заболяванията. Върнала се е да работи в БАН да 2000 пъти по-ниска заплата, но никой не говори за нея, защото не е плеймейтка..."

Вероятно тези текстове са ви познати, защото снимките на тези хора обиколиха социалните мрежи в България и предизвикаха възхищение у стотици хиляди потребители. Такива светила в сферата на науката, избрали да се развиват в страната ни... в БАН?!

Всичко щеше да е прекрасно, ако беше вярно. Има, обаче, една малка подробност, която убегна на мнозината, споделили публикациите – това нито са българи, нито са учени. Това са известни порноактьори.

Още по темата

Всичко това за пореден път извади на дневен ред проблема с фалшивите новини и липсата на критично мислене сред обществото.

Защо вярваме сляпо на всичко, което ни се предлага като информация в този необятен поток от новини?

"В ситуация сме, в която приемаме желаното за действително. Хора, те дори външно не приличат на учени. Това е изключително показателно, че лесно може да бъдем лъгани. Иска ни се фалшивите новини да бъдат истина - това е информационна перверзия", коментира пред Bulgaria ON AIR PR експертът Александър Христов.

По негово мнение не вярваме на Facebook, а на тези, които са споделили дадена новина и с готовност споделяме това, което те смятат. Според него всеки от нас трябва да е добър в управляването на дигиталното си присъствие.

Христов подчерта, че доверието не е безгранично и трябва да сме критични към информацията, както към всичко останало, което ни заобикаля.

"Може би има дефицит на герои в обществото, за да си създадем нови хора, по които да повлечем крак. Самите снимки са точно като свалени от интернет. Поне господинът да си беше направил труда да изглеждат по-реално", каза журналистът и актьор Павел Владимиров.

Той отбеляза, че има някакъв нарцисизъм да събереш повече лайкове.

"Повечето хора след това се оправдават, че са разбрали за какво става въпрос, но са имали друга идея", смята Владимиров.

"Когато е свързано с професията ти, тогава е важно да си проверяваш източниците и да сверяваш информацията", посочи още журналистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
18
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
тва не е фейк, тва е тролинг. и си го заслужаваме. това не е подигравка с националната идея, а доказателство, че мнозинството от населението на задунайская не става за *** за зеле и са чели само (евентуално) за тимур и его команда, и за героите от РМС. а, внуците им, и това не са чели(евентуално, гледали). общата култура на родната жуpналистика е 3-4клас голямото междучасие, а мирогледа им - на 90 годишни герои на социалистическия труд от ръководството на ДКМС
51
0
 
3
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Фейк след фейк: Д-р Сашка Грей, науката, порното... Защо вярваме? - ПОНЯТИЕТО "НОВИНА" Е ЛИШЕНО ОТ ФИЗИЧЕСКА ДЕФИНИЦИЯ, ПОНЕЖЕ Е ЧОВЕШКА ПРИУМИЦА....ТАКА ЧЕ АЗ НЕ ВЯРВАМ В ПЪРВИЧНАТА ИДЕЯ ЗА "НОВИНА" , А ИНАЧЕ ВИЕ СИ ВЯРВАЙТЕ.....
50
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Избирателите на ГРОБ другаре не вярват, че Бойко и Меркел искат да сменят козите на баб ви Дора с бежанци.Тези, които вярват на такива неща сте вие.Само да ви се пусне мухата и сте изпаднали в нервна криза.Ако пише и Става страшно - край, готови сте за революция.Ясни сте на всеки с малко ум в главата.Червени балъци!
49
0
 
11
 
! Отговори
Александър преди 5 години
неук народ, не познава Саша Грей ;(, е няма да се оправиме!
48
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В такива неща вярва електората на БСП.ФАКТ!
47
3
 
5
 
! Отговори
проф. Ан преди 5 години
Не съм чел статията защото първо искам момето с народно име Джесика да ми разкаже малко за корена на родната дума "Фейк"! Ай ич не ноувам уот дъ хел се телва ин артикъла!
46
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вярват, защото имат само две мозъчни гънки - едната по рождение и другата от Фейсбук. Не казвам, че всички трябва да знаят кои са пор но звездите, а и не е нужно, но някаква що годе по-любопитна публикация може да се види поне 50 пъти споделена от всякакви хора, което е максимално дразнещо. Хирата се превърнаха в папагали и вместо да напишат нещо свое, предпочитат само да натиснат един бутон. Абсолютна леност и личностна деградация.
45
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като цяла фейсбук аудиторията е пълна с наивници и хора с доста скромен умствен багаж. Това е типичната тълпа, стадо овце, което не мисли, а се носи по течението, лесна за манипулиране, податлива на всякакви внушения дори абсудни такива. Иначе патриотизма е нещо прекрасно, това е един висш идеал, който обаче не е за всеки, не е за позьори, примадони, кухи *** и хипи-гей либерасти!
44
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тва е добро: "проникване и разпространение на материята в черни дупки" муахахаххааааа
43
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен чистачки, миячки и болногледачки, да разбирам, че избягалите в чужбина са и порноактриси?
42
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта на подигравката е много добра.Но, тя е насочена към псевдопатриотите, които си мислят, че всичко българско е супер...искат България на 3 морета и искат да ни защитават от всички илюминати, соорросоиди и т.н. и т.н. И искат да убедят самите себе си в това, че тук нещата се оправят и сме една страхотна държава.А, относно непознаването на порноактьорите...ами, нормално е. Моите родители няма от къде да знаят коя е Саша Грей или РОн Джеръми...та..хайде, по-леко с определението за хората.
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До фейсбукъри, милордИ аз съм така, приятелю. Фейсбукъри, сър!
40
2
 
12
 
! Отговори
фейсбукъри, милорд преди 5 години
От всичките ми познати, фейсбукърите са най-глупави. Чуя ли някой да ме пита за фейсбука ми изобщо и номера на телефона ми не му давам
39
7
 
10
 
! Отговори
Пустиняк до 41 преди 5 години
Абе, материала дали е във фейсбук или тук е все един и същ бУрсук. Само дето тук киснеш анонимно, а там дори и с прякор по-трудно става. Така, че изобщо не си разбрал! тЪшакът е с патрИДИОТИзирания матриал, който разбрал-недоразбрал, се впуска да копира всекви глупости, в опит да си нахрани комплекса си за малоценност. А и да се подиграят с кьор-фишеците на управляващите, кви златни бг умове се връщали у родината. Същият "успех" щеше да има тая подигравка и тук, ако беше публикувана насериозно.
38
1
 
17
 
! Отговори
НУЖНИКЪ преди 5 години
ФЕЙСБУК Е ЗА УМСТВЕНО ОГРАНИЧЕНИ.
37
0
 
22
 
! Отговори
Трогателно преди 5 години
Фейсбукърите и зяпачите на биг брадър са с IQ на зелена ***. Днес припознаха порноактьори за учени от НАСА, а след 20 години ще мятат хиледарки и бижута през балкона.
36
1
 
8
 
! Отговори
абедабе преди 5 години
Не гледаме порно, там е проблема.
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Всичко щеше да е прекрасно, ако беше вярно. Има, обаче, една малка подробност, която убегна на мнозината, споделили публикациите това нито са българи, нито са учени. Това са известни порноактьори."Какво чудно има? Всеизвестно е, че коефициента на интелигентност на фейсбукърите е крайно нисък, след време ще хвърлят пари от балкона.
34
1
 
12
 
! Отговори
Защо вярват ли? преди 5 години
Ами защото хората по принцип са си т.ъ.пи, примерно?
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом е ф интернда, значи е изтина!