Кърджали, далеч от политиците: Християни и мюсюлмани в мир!

На всички празници до кмета стоят мюфтията и отеца
Обновена: 19 ное 2018 18:31 | 19 ное 2018 17:15,
51

В Кърджали християни и мюсюлмани живеят в мир и разбирателство. Политиката обаче няма нищо общо с това.

На всеки празник в Кърджали, независимо дали става въпрос за национални или местни празници, от всяка страна на общинските власти стоят други две институции - църквата и джамията.

"Аз много пъти съм се питал откъде идва тази, да не кажа любов, защото ще е крайно, но откъде такова разбирателство, когато до вчера сме се клали през какви ли не войни", пита се проф. отец Петър Гарена.

Всичко това се е изградило не в рамките на 50 или 100 години, а още от Османското присъствие, казва мюфтията Фикри Сали.

Още по темата

И така в Кърджали, на 3 март, кафе заедно пият кмета, мюфтията и отеца.

"Това е сложна тема", посочва кмета. То е изпълнено с много знаци, може да бъде погледнато от много страни с много различни исторически критерии за това кое е вярно, кое не е, кой кого е победил, кой е бил тук и вече не е.

"Всички сме братя и сестри, за съжаление някои са добронамерени, някои са злонамерени", казва мюфтията Фикри Сали.

"Озовах се в една енория, където трябваше да забравя дали съм българин, дали съм турчин, дали съм циганин", казва пък отец Петър. Но всички живеят в мир и разбирателство.

Всички тези въпроси са важни за историците, но и за хората. А за тях, оказва се, религията няма голямо значение, стига насреща да стои чист по душа човек.

"За мене разлика между българи и турци няма. Всеки има право на избор. За тях Бог е Аллах, но това не ми пречи на мен", споделя пред Deutsche Welle Вера Василева от Кърджали.

Хасан Ташдемир си спомня, че като е бил дете, е имало повече проблеми. Но не и днес.

"Аз като бях малък имаше проблеми. Сега от 20 г. няма такова нещо. Аз мога да се оженя за християнка. Религията няма какво да бърка, душата да ти е чиста", казва Хасан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Един турчинАдам е първият Атом, АТ-ОМ. Въртенего на планетата земя около Слънцето cъздава излюзията за време, тоест ние го създаваме времето. Обаче времето като такова то не съществува. Cъществува само сега настоящия момент, това означава, че има един безкраен голям взрив, той е нито проявен нито нито непроявен. Всичко е Майя илюзия - сън.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До преднияНапиии, мноу си луд, да знаеш. Алко, че спряха с лоботомиите.
15
6
 
9
 
! Отговори
Един турчин преди 5 години
До номер 12Черните не бива да те притесняват.Митохондриите в клетката не се изменят с поколенията.Според митохондриалният анализ Адам е бил...черен.Първият човек-бащата на нашата цивилизация е бил точно такъв.Африка е люлка на нашата цивилизация и има логика там да има черни,защото е горещо.*** не е била първата му жена-била е втора.Първата се е казвала Лилит.
14
0
 
5
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
А проповедника на Уагабунга ?
13
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А з хората с други религии? Защото моят си е дубист и ходи с будистките роби, като едотира в междучасктя, но злите му съуче оцо му откраднали броеницата.... Срам и позор!
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАко е така както казваш що в България няма черни? Като гледам Лигата на нациите почти не видях отбор в който да няма черни даже те на пръсти се броят.В холандския отбор както и във френския черните бяха повече от белите.Европа е залята от черни вече и лека-полека както е тръгнало ще подменят белите и това е много сериозен проблем.
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 9 БуууууууЛажец, измамник!
10
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България уредиш ли се в църква или в джамия означава че ще печелиш много пари
9
12
 
22
 
! Отговори
Един турчин преди 5 години
И трите религии(юдаизъм, християнство и ислям)са Аврамови религии.Повечето хора не знаят,че Исус е бил обрязан(защото е бил евреин) и не е умрял на кръста.Бяга с Тома в Кашмир и почива на 112 годишна възраст.Мохамед е мислел,че Бог му говори(чувал гласове,защото е бил с отклонения)и други са записвали,което чувал болния му мозък,защото е бил неграмотен.Корана е писан в продължение на години.Религиите са акт на измама срещу човечеството от силите на Стария Ред.
8
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И така в Кърджали, на 3 март, кафе заедно пият кмета, мюфтията и отеца.Интересно на какъв език си говорят? Язък за попа сигурно и него са обрязали.
7
9
 
27
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Забравих да добавя тия двамата брадаги пезевенка сеят разделение и омраза в обществото ислям или хриcтиянство трябва да се приемат, когато си навършил 18 год и имащ възмогнот да избираш , а не когато си пеленаче още от люлката сме с нарушени религиозни права.
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До дизкавариНии сми доброто, те са лошти
5
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кърджали е доказателство, че хора от различни етноси и религии могат да живеят заедно. България е била мултикултурна много преди западняците.
4
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Родоостъпници...
3
4
 
16
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Кражбите ги сплотяват и кмета и попа и мюфтията са за затвора, да си вярват във каквото искат ама да не закачат другите хора.
2
7
 
24
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
В Кърджали всичко е точно!Само дето белите трябва да забравят за хубава работа или независим бизнес,просто не става.И естествено бягат.Етническо прочистване,ама изтънчено.
1
2
 
55
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
Ми ще живеят в мир, що да не живеят? Хората се делят на добри и лоши, всякви други разделения са плод на некви маллоумщини...