Кърджали, далеч от политиците: Християни и мюсюлмани в мир!

На всички празници до кмета стоят мюфтията и отеца
Обновена: 19 ное 2018 18:31 | 19 ное 2018 17:15,
51

В Кърджали християни и мюсюлмани живеят в мир и разбирателство. Политиката обаче няма нищо общо с това.

На всеки празник в Кърджали, независимо дали става въпрос за национални или местни празници, от всяка страна на общинските власти стоят други две институции - църквата и джамията.

"Аз много пъти съм се питал откъде идва тази, да не кажа любов, защото ще е крайно, но откъде такова разбирателство, когато до вчера сме се клали през какви ли не войни", пита се проф. отец Петър Гарена.

Всичко това се е изградило не в рамките на 50 или 100 години, а още от Османското присъствие, казва мюфтията Фикри Сали.

Още по темата

И така в Кърджали, на 3 март, кафе заедно пият кмета, мюфтията и отеца.

"Това е сложна тема", посочва кмета. То е изпълнено с много знаци, може да бъде погледнато от много страни с много различни исторически критерии за това кое е вярно, кое не е, кой кого е победил, кой е бил тук и вече не е.

"Всички сме братя и сестри, за съжаление някои са добронамерени, някои са злонамерени", казва мюфтията Фикри Сали.

"Озовах се в една енория, където трябваше да забравя дали съм българин, дали съм турчин, дали съм циганин", казва пък отец Петър. Но всички живеят в мир и разбирателство.

Всички тези въпроси са важни за историците, но и за хората. А за тях, оказва се, религията няма голямо значение, стига насреща да стои чист по душа човек.

"За мене разлика между българи и турци няма. Всеки има право на избор. За тях Бог е Аллах, но това не ми пречи на мен", споделя пред Deutsche Welle Вера Василева от Кърджали.

Хасан Ташдемир си спомня, че като е бил дете, е имало повече проблеми. Но не и днес.

"Аз като бях малък имаше проблеми. Сега от 20 г. няма такова нещо. Аз мога да се оженя за християнка. Религията няма какво да бърка, душата да ти е чиста", казва Хасан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари