Мечът и пръстенът на хан Кубрат пристигат у нас

Това е договорил министър Банов с Ермитажа
Обновена: 19 ное 2018 07:47 | 19 ное 2018 07:44, Елка Василева
51
Мечът и пръстенът на хан Кубрат пристигат у нас
Боил Банов. Снимка: архив, Булфото

"Радвам се, че ще успеем да покажем меча на хан Кубрат и неговия пръстен в България. Това ще стане по време на Дните на Ермитажа в нашата страна, които подготвяме съвместно с най-големия руски музей през 2019 година. Уникалните предмети са част от Перешчепинското съкровище. Тази изключителна идея е на премиера Борисов и за мен ще е чест да я реализирам." Това заяви министърът на културата Боил Банов след завръщането си от Санкт Петербург.

Съкровището от Малая Перешчепина е най-значимото българско съкровище и едно от двете извън съвременните български земи, пише "24 часа". Значението му се определя от факта, че то е доказано на Кубрат – дешифриран е мечът на хана с дължина 94 см. Мечът датира от 30-те години на 7 век. Изработен е в Източната Римска империя и е подарък на Кубрат от император Ираклий.

Съкровището съдържа и няколко пръстена-печати и други лични вещи. То е от погребението на Кубрат е открито на 29 май 1912 г. в степта.

Министър Банов участва в Седмия международен културен форум - уникално събитие от световен характер, което от 6 години се организира в Санкт Петербург

От 2012 година досега дискусионните платформи привличат над 20 хиляди участници от цял свят – министри на културата, експерти, световни звезди на театъра, операта и балета, изтъкнати режисьори и музиканти, публични фигури, представители на бизнеса и академичните среди.

Форумът, чията тема бе “Културата като стратегически потенциал на всяка страна”, бе открит от руския президент Владимир Путин.

Боил Банов проведе работни срещи с Михаил Швидкой, съветник на Путин по въпросите на културното сътрудничество, както и със зам.-министъра на културата на Русия Алла Манилова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
2
 
! Отговори
Мл. преди 4 години
Който твърди,че старите Български князе са "ханове" е лъжец и национален предател!
35
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Княз Кубрат от рода Дуло, последния владетел на Стара Велика България основана 165г.
34
7
 
16
 
! Отговори
До Анонимен 33 преди 5 години
Умни, пишеш: "Онези в Ермитажа не са в час"Ти знаеш ли какво си сътворил? Швейк би казал: "Едно лаjно направих аз!". Ама ти и Швейк не знаеш кой е.В Ермитажа работят суперспециалисти по различните раздели на изобразителното изкуство. Световни специалисти! А ти си просто никой! Аналфабетен. Няма дума "кхан". Има "хан" и кан". Бил съм в Ермитажа поне 30 пъти и винаги са ме впечатлявали, освен великите творби, децата с моливи и бележници, изучаващи, запомнящи, пиещи от извора! Русия е Европа!
33
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТова че Хан Кубрат е бил българин го твърдят само българските историци, тези от рода на Шибидар Димитров, тоест откровените лъжци и изопачители на Историята.//////Това не го е измислил Божидар Димитров,това се твърди от западни учени,въз основа на надписа от Кубратовите пръстени и текста от посудата!Има надписи.
32
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЕй шмиргел,какво ми натискаш минуси?С това няма да промениш истината румънците и молдавците са българи по произход,те са наши КРЪВНИ братовчеди,на които западняците им измислиха изкуствената Румънска държава и измисления румънски език през 1865-1867 година.Документа с който е основан град Букурещ е на български език,на Кирилица и със знака на българската царска династия на Асеневци.Когато спорят с унгарците,унгарците им казват,че са взели земята си от българите,а не от румънци.
31
8
 
2
 
! Отговори
Кифладжията преди 5 години
Знаеш си историята писана от византийски ***. МАЙКОООО! Кога ще се отвори земята да ви прибере, че не се търпи малоумието ви?
30
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как да сме били траки,защото дори не сме се срещнали с тях,говори се за всякакви племена контактували с българите,но не и с траки.А монголите се появяват чак след около 700-800 години след българите и няма как да имаме нещо общо с тях.Пасков дори хронология и подредба на години и дати не може да направи,камо ли нещо повече!Така направиха и с румънците,направиха ги уж траки,а после латини,без НИКОГА там да са живяли и усядали латини,при българите този номер няма да мине,знаем си историята!
29
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите сме си живели по тези земи от хилядолетия.Стига с тия комунистически лъжи, че имаме нещо общо с Кубрат и Аспарух, тюркоезичници дошли от степите на Монгнолия.---Не повтаряй лъжите и глупостите на ветеринарния лекар Пасков,който НИКОГА не е учил история и археология и нищо не разбира!Няма как да сме били траки,защото дори не сме се срещнали с тях,говори се за всякакви племена контактували с българите,ни не и траки.А монголите се появяват чак след около 700 години след българите и ня
28
9
 
9
 
! Отговори
ikar преди 5 години
До ПитанкаТезата за номадския проиход на българите е представена още от проф. Васил Златарски /1866-1935/ какви комунистически теории ви гонят? Има достатъчно много нови изследвания, които да прочетете - нямам предвид писаници из интернет, които са със съмнително качество и достоверност.
27
6
 
10
 
! Отговори
ДО 31 преди 5 години
До АнонименДВА ПЪТИ ПО ТОЛКОВА ЦЕННИ ПРЕДМЕТИ ИМА И В ТВОЙТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ АНГЛИЯ И САЩ--ЗА ТЯХ ЗАЩО НЕ СЕ ВЪЗМУЩАВАШ БЕ ДЖЕНДЪРАК С ЧЕРВЕНО КОМУНЯШКО ЗАДНИЧЕ!!!
26
41
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите сме си живели по тези земи от хилядолетия.Стига с тия комунистически лъжи, че имаме нещо общо с Кубрат и Аспарух, тюркоезичници дошли от степите на Монгнолия.
25
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Титлата 'хан' се появява 2 века слез смърта на кхан Кубрат. Онези в Ермитажа не са в час
24
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе за пръстен допускам, знам че носят доста пръстени и си слагат златни зъби, ама не знаех че Ханку Брат е бил въоръжен и с меч.
23
30
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо империята на злото краде ценни предмети от нашата история?
22
10
 
32
 
! Отговори
Питанка преди 5 години
Питам аз - кога най-сетне ще се промени основния историографски подход за произхода на българите в официалните учебници по история в България??? Нарочно ли продължава да се налага изкуствената теза, че ние сме тюрки и номади?? Всички утвърдени историци/дори и тези, омерзени от червената пропаганда през тоталитаризма/ отдавна признаха, че ние не сме тюрки и номади /антропологически и днк анализи го доказват/, но никой не предприема мерки за промяна в образователната система. Народ или ***?
21
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аууу,много непросветени чалгаджии рано,рано се изхождат по въпросът,след вчерашен як запой и шмъркане.Правилно показва статистиката,че неграмотниците ни се увеличават с аритметична прогресия.
20
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е изобщо никакво съкровище на някакъв си хан Кубрат.И българите са населявали България поне два века преди 681г.
19
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам да попитам - този недоучил гербераст КОЙ го направи минстър ???
18
33
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това че Хан Кубрат е бил българин го твърдят само българските историци, тези от рода на Шибидар Димитров, тоест откровените лъжци и изопачители на Историята.
17
50
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво общо има Хан Кубрат с България.Той си е бил монголо-татарин от руските степи.