Мечът и пръстенът на хан Кубрат пристигат у нас

Това е договорил министър Банов с Ермитажа
Обновена: 19 ное 2018 07:47 | 19 ное 2018 07:44, Елка Василева
51
Мечът и пръстенът на хан Кубрат пристигат у нас
Боил Банов. Снимка: архив, Булфото

"Радвам се, че ще успеем да покажем меча на хан Кубрат и неговия пръстен в България. Това ще стане по време на Дните на Ермитажа в нашата страна, които подготвяме съвместно с най-големия руски музей през 2019 година. Уникалните предмети са част от Перешчепинското съкровище. Тази изключителна идея е на премиера Борисов и за мен ще е чест да я реализирам." Това заяви министърът на културата Боил Банов след завръщането си от Санкт Петербург.

Съкровището от Малая Перешчепина е най-значимото българско съкровище и едно от двете извън съвременните български земи, пише "24 часа". Значението му се определя от факта, че то е доказано на Кубрат – дешифриран е мечът на хана с дължина 94 см. Мечът датира от 30-те години на 7 век. Изработен е в Източната Римска империя и е подарък на Кубрат от император Ираклий.

Съкровището съдържа и няколко пръстена-печати и други лични вещи. То е от погребението на Кубрат е открито на 29 май 1912 г. в степта.

Министър Банов участва в Седмия международен културен форум - уникално събитие от световен характер, което от 6 години се организира в Санкт Петербург

От 2012 година досега дискусионните платформи привличат над 20 хиляди участници от цял свят – министри на културата, експерти, световни звезди на театъра, операта и балета, изтъкнати режисьори и музиканти, публични фигури, представители на бизнеса и академичните среди.

Форумът, чията тема бе “Културата като стратегически потенциал на всяка страна”, бе открит от руския президент Владимир Путин.

Боил Банов проведе работни срещи с Михаил Швидкой, съветник на Путин по въпросите на културното сътрудничество, както и със зам.-министъра на културата на Русия Алла Манилова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До нормален човек Сиреч, ако си музикант си глупав и недодялан и трябва да се правиш на умен? Това ли искаш, да кажеш? Бреее... Ай бегай и се затваряй в каквато фуплка живееш.
15
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 17Родоостъпник!
14
6
 
10
 
! Отговори
Захари Петър. преди 5 години
Им сила в тези предмети. Дано илюминатите не ги откраднат, за да изпълнят ритуалите си
13
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 17 "Не бъркай боя със ситуацията "Имало е две империи по онова време . Римската и Хунската . Хунската е била федерация , ръководена от Българите ...
12
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МнениеОткрити са в Украйна-територията на Стара Велика България /затова украинците са ни близки/,а са пренесени в тогавашната столица на руската империя Петербург в музея Ермитаж
11
28
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
И какво търсят в чужбина, след като са открити тук?
10
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То тюркският е всъщност български!
9
27
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Мpъcните pyшняци и това са откраднали след девети септември!КРАДЦИ!
8
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мечът и пръстенът на Кубрат в Ермитажа, а Четвероевангелието на цар Иван Александър (1355-56) - в Британската библиотека. Добре, че е Македонията - да ни прибере и де що е останало от историята на българите.Благодарим на Банов за "благосклонността" на Ермитажа към нас с експозицията, да се надяваме, че знае още колко много работа трябва да свърши.
7
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 7Ами просто е владял територия от Украйна(вкл.) до Казан, които сега са в Русия !Та за това е там .
6
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7Учи се в началните класове.Явно си много пр ост.
5
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подкрепям съмненията на анонимен 2. Няма никакви доказателства за това къде е изработен меча, както и за това, че е подарък от Ираклий.Умелите занаятчии, са били традиционно до източниците на суровини, а централните административни центрове са били по скоро за търговци, администрация и обслужващ персонал. И до ден днешен всяка открита църква около 4-5в е "римска", въпреки че са разрушавани от същите "римляни", поради разни трактовки на символа на вярата.
4
37
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голям праз
3
6
 
25
 
! Отговори
Lan преди 5 години
1Аз пък смятам, че независимо колко си интелигентен и какво работиш, ако се чувстваш българин, трябва да го видиш!
2
16
 
11
 
! Отговори
Ханку Брат преди 5 години
Който ми гепа меча ще го коля с пръстена
1
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е задължително да е било подарено от Ираклий или поне не цялото.Не знам някъде да пише за това,че е подарено.Предметите от съкровището явно са събирани известен период от време и не са само византийски.