Няма тираджии. Дори за 4400 лева! Внасяме си бесарабски българи

Бизнесът поиска 2000 шофьори от Украйна и Молдова
Обновена: 19 ное 2018 10:37 | 19 ное 2018 08:50, Елка Василева
498
Няма тираджии. Дори за 4400 лева! Внасяме си бесарабски българи
Снимка: архив, Булфото

България ще внесе 2000 шофьори от Молдова и Украйна. Това ще стане с подписването на спогодба с Украйна, обясни заместник-министърът на транспорта Ангел Попов на общото събрание на Съюза на международните превозвачи у нас.

Фирмите изпитват сериозен недостиг на международни шофьори, като в момента има свободни между 2000 и 3000 работни места за тираджии, пише "Труд".

Липсата на кадри ще доведе до загуби за икономиката в размер на близо 2,2 млрд. лева през 2019 г., показва изследване, поръчано от бранша.

Още по темата

Според него заплатите на международните шофьори са между 1800 и 4400 лева, но интерес към професията няма.

Затова бизнесът настоява държавата да вземе спешни мерки за внос на работници.

"Говорим за бесарабски българи от Украйна, Молдова. Просто трябва да вкараме поне две-три хиляди шофьори, които да поемат", каза Йордан Арабаджиев от съюза.

Само преди дни от Агенцията по заетостта съобщиха, че 500 000 работници няма да достигат на бизнеса в следващите пет години.

Първата карта на нужната работна ръка разкрива, че шивачки, шофьори и продавачи ще са най-нужни на бизнеса. Традиционно ще се търсят и строители, заварчици и касиери.

Въпреки развитието на технологиите основният глад според самите работодатели ще са професиите, свързани с правоспособност - трактористи, комбайнери, багеристи, кранисти, огняри, заварчици.

При висшистите най-търсени ще са учителите, лекарите и медицинските сестри. Следват библиотекари, журналисти, инженери, юристи, финансисти, психолози и пр.

Повечето работодатели се нуждаят от средноквалифициран персонал за индустрията и строителството.

Част от работодателите обаче не могат да прогнозират нуждата от бъдещи кадри заради навлизането на роботите и дигитализацията на пазара на труда, посочиха експерти.

Според проучвания още сега 30% от задачите на 70 на сто от професиите могат да се изпълняват от машини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


498
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
417
0
 
7
 
! Отговори
Онзи преди 5 години
Браво на бългстските шофьори, истински мъже! Читавите работят вече в немски, испански фирми, а не на минимланата осигуровка при мутрите ни, да не си виждат семействата по 6 месеца и да страхуват с регенерати из европа...
416
0
 
2
 
! Отговори
Vaskoni преди 5 години
Ами има мераклии ама нямаме стаж без стаж не ни искат
415
1
 
2
 
! Отговори
Иво преди 5 години
Вземете си украинци и молдовци и им плащайте като на нас.Само тогава ще дойде оправията. Ах колко разцепени бизнесменски глави ще има
414
1
 
3
 
! Отговори
Иво преди 5 години
Бесарабските българи работят и пари не търсят-граби народе
413
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Между 1800 и 4400?Колко вземат реално?Колко часа работят?Работодателите в България са или престъпници като тия от КРИБ или дребни тарикати искащи някой да бачка за жълти стотинки.
412
0
 
9
 
! Отговори
Хе хе преди 5 години
Важното е, че има политици, другото е ала-бала ;)
411
0
 
1
 
! Отговори
alfredo преди 5 години
посмали малко
410
1
 
10
 
! Отговори
Тираджия преди 5 години
Папата папа 4 400 лв вие буди ли сте?
409
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не само тираджии ще ви липсват алчни мошениците наречени работодатели а никакви работници няма да имате,а тая песен вече сме я чували ,ще внесат ...ха ха ха, хората не са картофи и домати за внос,не са стока,а са хора.
408
1
 
35
 
! Отговори
ники преди 5 години
Проблемът при тираджиите не са парите, които наистина се плащат, а това, че тъкмо се върнеш от курс и шефа ти веднага иска да тръгваш на другия ден наново.Няма как и да му откажеш, затова има хора, които работят известно време като такива и после бягат, защото на практика почивка изобщо не ползват.
407
4
 
47
 
! Отговори
Dimitrova преди 5 години
Ама, сериозно ли?! Може би, ако наистина ги взимат тези пари и не ги лъжат , няма да има недостиг. И кой нормален ще ви работи при съществуващите условия? Смешници.
406
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защотпо хората карат в чужбина за доста повече пари!
405
1
 
70
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Знам го един такъв - дето се хвали че имал 60 камиона. Верно - имидж - супер - кара си чисто новото БМВ , седма серия, сменя го през година. Вика - давам по 4 бона на шофьорите си.Да - ама те нещо бягат, все търси нови - оказа се ,че никакви 4 бона не давал, бавел заплатите, лъжел хората , все имали да дават - за какво ли не . ходил съм в гаража му - гумаджийното му има само една щанга - никакви драги машини , оборудване... Това ни са родните бизнесмени - работодатели...
404
0
 
60
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Фалшива новина! Медиите са виновни за тези "новини"! Нашите мутри-бизнесмени не плащат такива заплати, и то на шофьор! Влезте в Джобс бг и ще видите предлагането!
403
12
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човек с образование 800-1000лв.,шофьор - 4000.Това е показател за състиянието на държавата.Докато се стимулират такива професии,а на заден план остават движещата сила в икономиката,оправия няма да има.Простотия,невежество,реалитита...
402
1
 
54
 
! Отговори
шофьор преди 5 години
4000лв. никой не взима , минимална + командировачни..
401
3
 
50
 
! Отговори
Тончо преди 5 години
Хак ви лъжливи мутрафони-и още по зле да станете, карайте си колите вие, жените ви и децата ви. Никой вече не вярва на лъжливите ви и сополиви обещания, няма вече будали. Внасяйте си ако искате работници и от Пакистан, но то ще само за месец след като си вземат първата заплата от 800 лева/ако изобщо им платите/.
400
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно защо ли няма желаещи българи? А, да, защото може би обявяват прилични заплати и после започва с прецакването глоба за това, глоба за онова и накрая колко останаха от тия 4 хил.? А като прибавим към това и вечното бавене на заплатите и нещата са ясни. В обявата пише едно, ти взимаш на половина и то със закъснение. Е, не мерси! В такъв случай какво ме грее, че в обявите пишат чудеса?
399
1
 
51
 
! Отговори
Х6 преди 5 години
А така,вкарвайте работници от други държави.Много ще ми е интересно поставени в нашите условия с техният манталитет...леле мале колко работодатели ще са с разцепени глави.....българина е търпелив и *** ,но Чужденеца от руски или араПски произход е много интересно ***.Честито на българските работодатели.Внасяйте
398
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди време даваха по телевизията как един хотелиер набил камериерка от Украйна , която го попитала , защо не и плаща вече два месеца заплатата. Това е пример какви са нашите пишман работодатели . Това важи за всички Български капиталисти.