Депутати харесаха маршрута на "Турски поток": Да не го изпуснем!

Избраници от различни цветове се надяват да мине през нас
Обновена: 26 ное 2018 09:23 | 22 ное 2018 17:45,
169
Депутати харесаха маршрута на "Турски поток": Да не го изпуснем!
Снимка: архив, Ройтерс

Публикацията на руското издание "Комерсант", в която се съобщава, че втората тръба на "Турски поток" ще преминава през България, породи коментари и в Народното събрание, а депутатите бяха единодушни, че България не трябва да изпуска възможността да бъде част от проекта.

Още по темата
В днешния си брой "Комерсант" пише, че руският газов гигант "Газпром" е взел решение за маршрута и той ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия.

Алтернативата беше втората тръба да минава през Гърция към Италия. В понеделник в Истанбул Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган присъстваха на церемония за края на изграждането на морската част от "Турски поток". Тогава обаче не беше ясно накъде ще продължи втората тръба.

Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" определи новината като много добра и добави, че така ще станем една от сериозните транзитиращи страни.

"Голямата заплаха, че ще бъдем заобиколени от тръбата на "Турски поток", не се случи", каза той.

Александър Ненков от ГЕРБ също каза, че с преминаването на "Турски поток" през България ще се запази водещата роля на страната ни като транзитна. По думите му обаче въпросът дали ще бъде спазен срокът за изгаждането на трасето, е притеснителен.

"Изключително кратки са сроковете. Знаете, че една процедура е съпътствана с различни обжалвания. Така че тук трябва да се положат всички усилия от страна на правителството и в най-кратки срокове това, което зависи от нас, да го изпълним", допълни още Ненков.

Рамадан Аталай от ДПС пък посочи, че все още няма официална информация и допълни, че не трябва да се коментира публикация във вестник. Въпреки това обаче каза, че трябва да се стремим газът да минава през България.

"След всички тези безобразия, които се случиха досега, че да няма нито "Син поток", нито "Южен поток", сега не трябва да изпуснем поне част от "Турски поток", който трябва да преминава през България. Ако изпуснем и това, означава, че трябва да чакаме нашите съседи да благоволят да ни доставят газ само за нас", каза той.

"Решението, което се взема, е добро за България, защото няма да бъдем заобиколени, но не е най-доброто. Най-доброто щеше да е директен мост през Варна“, каза и червеният депутат Таско Ерменков.

Той заяви и че БСП ще подкрепи усилията в интерес на сигурността на българската енергетика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
25
 
! Отговори
Жалка работа преди 5 години
Изпусна е питомното, сега ще гоним дивото!
1
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
с рубли не работим само Евро и Долари