Българин е първият шампион на Антарктида по... плуване!

Петър Стойчев спечели на 1000 метра дължина
Обновена: 25 ное 2018 14:47 | 25 ное 2018 13:48, Нели Христова
27
Българин е първият шампион на Антарктида по... плуване!
Снимка: Facebook

Петър Стойчев спечели първия в историята организиран плувен маратон в Антарктида с дължина 1000 метра. Времето му е 11:08:38 минути, а след него финишира най-бързата жена в ледени води Виктория Мори ( Аржентина) - 12:09:31.

В невероятно тежкото състезание участваха 15 плувци от 9 държави. Температурата на въздуха бе около минус 2 градуса, а на водата минус 0,8 по Целзий.  Надпреварата се проведе близо до остров Тринити, в залива Микелсон Харбър, българинът финишира с аванс от една минута пред конкуренцията, а последните метри дори плува бътерфлай.

Още по темата

"Много съм щастлив и доволен от себе си. Имаше леко напражение в последните дни заради постоянното отлагане на старта, но вече всичко е в историята и слава богу, българин е шампион на Антарктида в първото състезание. Изобщо не мислех за друго, освен да победя и вдигнах темпото от самото начало. Не исках да рискувам и да се решат нещата в последния момент. За това си казах, че трябва да бъда силен и бърз от първата секунда. Накрая и малко шоу им направих, като видях, че съм напред с разлика, реших последните метри да ги финиширам на бътерфлай за радост на хората на кораба. Важното е, че всичко мина както трябва.

Преди да вляза във водата температурата на тялото ми беше 37.3 градуса, като стъпих на лодката веднага я измериха и термометъра показа 30.8 . Пулсът преди старта бе 92 удара в минута, а след това в еуфорията забравих да го измеря. Но бързо се възстанових и сега се чувствам прекрасно. Това е една от най-големите ми победи в цялата кариера. Само на Антарктида не бях плувал, а сега вече съм първия победител в маратонско плуване на Седмия континент. На кораба има около 100-ина души, които ме поздравиха за успеха и сега ще изпием по чаша вино. Благодаря и на моя екип за подкрепата и съдействието през цялото време на експедицията.

Предстои обаче тежко пътуване за връщане към сушата. Тръгваме към Ушуая (Аржентина) след няколко часа и капитанът ни предупреди, че в района на протока Дрейк има силно вълнение и времето е много лошо. Живи и здрави, след три дни трябва да сме на аржентинска земя и да приключи всичко", каза по сателитната връзка Петър Стойчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Да преди 5 години
Да ама не може Стойчев,като двамата най велики Бб и Цц да плува в евро!! Хак му е!! Но пък министъра ни спорта. Е супер!! Ще развие бягане със суджуци!!
21
0
 
0
 
! Отговори
Друг преди 5 години
Истински човек!!И Бъкгарин..защото спокийно може да живее без парно и топлаi вода
20
1
 
10
 
! Отговори
РККА преди 5 години
Боко бре що не туряш за министри на спорта хора като Стойчев а некви шкембаци де не могат да си видят върховете на чепиците??....ПП.простете ми, риторичен въпрос ..
19
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво!Българинът,където не го посееш там никне.
18
2
 
0
 
! Отговори
До Гошо-20 преди 5 години
Кое те мъчи бе ГОШЕ?
17
0
 
10
 
! Отговори
ДО 16-КЕН преди 5 години
Мисля че потресаващата неграмотност е у теб.Не бъркай Арктика и Антарктида-.Попрочети туй-онуй са да не си потресаващо неграмотен.Добре че си анонимен че не знаят на кого да се смеят.
16
1
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Журналисти ли сте, редактори ли се водите, но каквито и титли да си сложите, граматиката набългарския език ви е чужда! Дали всъщност сте грамотни?Надали!
15
0
 
16
 
! Отговори
емиграция преди 5 години
Ама...нищо не е станало ...... според по долу коментаристът. Простакът просто не знае какво е плуване....
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Следващто плуване ще бъде във вулкан.
13
1
 
10
 
! Отговори
Ken преди 5 години
Антрактида - потресаваща от неграмотност !
12
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е тази Виктория Мори може да е най-бързата жена в ледени води, но как е изпреварила другите мъже в състезанието се чудя. Явно в това състезание е нямало от големите съперници на Стойчев....за да е ТЯ втора на минута след него. Обикновено на 1000 метра разликата при наистина големите конкуренти е 10 -20 секунди най-много.
11
40
 
5
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Поредната безмислена простотия......не се учудвам ,че българин е баш безсмисленика....
10
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честито на шампиона.
9
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо тази статия не е главна, бе ***?
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 7 Кво ще ме сгрее ли виното? Знаеш ли какво пия в момента? Зайбер, дето като пръднеш и гащите ти се оцветяват от него. Издрънчи една чаша от 200мл от него на екс и ефекта е 100 грама коняк на екс. Гаранция.
7
21
 
1
 
! Отговори
Не разбрах преди 5 години
какво изследват там?! Ясно,глациолози,метеоролози и тн - а каква е ползата за България освен унаследен от соца престиж,но имат ли възвращаемост инвестициите?!
6
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Велик! Да е жив и здрав!
5
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Петър Стойчев си е риба направо. -1 градуса на водата...все едно да плуваш в лед.Велик!Пия едно вино за него сега!
4
38
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой знае какво стана, голяма работа.
3
26
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ПРОСТОТИЯТА ГРАНИЦИ НЕ ЗНАЕ!!!!