Бонус-малусът: За 1 млн. шофьори – "Гражданска" от 225 лева

Дребните нарушения няма да утежняват цената на застраховката
26 ное 2018 16:15,
158

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Завишение от 400% и цена от около 1200 лв. при настоящите условия за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще плащат само 0,6% от собствениците на коли, или близо 18 хил. души. Това показват разчетите на застрахователните компании и КФН за ефекта от въвеждане на системата "бонус-малус", предаде Bulgaria ON AIR.

Попадането в групата с най-голямо завишение на цената ще става след тежка катастрофа, довела до смърт, или след 9-10 по-леки нарушения на пътя.

Още по темата

78% от собствениците на автомобили, или около 2 млн. души, ще ползват бонус от полицата, тъй като са изрядни водачи.

Още първата година след въвеждане на системата "бонус-малус" те ще ползват отстъпка от 10%, а на втората година отстъпката им ще бъде 20%.

За да ползват максималния бонус от 25% обаче, ще трябва да шофират без нарушение в продължение на 7 години.

Разчетите показват, че 44% от собствениците, или близо 1 млн. души, ще достигнат до максималния бонус. Така при настоящи цени от около 300 лв., за "Гражданска отговорност" те ще плащат 225 лв.

Застраховката както и досега ще се сключва за всеки автомобил. Но при нарушение на пътя отрицателни точки и по-рисков клас ще се слагат както на колата, така и на собственика.

При въвеждане на системата "бонус-малус" може да се стигне до ситуация шофьорите, които направят катастрофа, да предпочетат да платят причинените от тях щети на другия автомобил, вместо да се повиши техният рисков клас като водачи и да нарасне цената на тяхната "Гражданска отговорност".

Например неспазване на дистанция и лек удар на колата отпред ще води до завишение на цената на полицата със 190%, ако се викне пътна полиция, попълни се протокол и щетата бъде платена от застрахователя. Освен това виновният шофьор ще плаща по-скъпа полица в продължение на 5 години. В този случай по-изгодно за виновния шофьор ще бъде да плати от джоба си за ударената броня и случаят въобще да не стига до застрахователя.

Въвеждането на системата "бонус-малус" по света е довело до намаляване на катастрофите и жертвите – с между 15% и 30% в различните държави.

В България ефектът може да е и по-голям, защото хората са чувствителни към цената на всяко нещо, за което плащат. Очаква се голяма част от лошите водачи да променят поведението си, за да не влошат досието си и да плащат по-скъпа "Гражданска отговорност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ба си пропагандата на тази малус иамишльотина! кАде е другарката Нинова да скочи, да заклейми милиционерските опити за това мародерство на народа! Явно, устройва бе-се-пето и всички останали. Доволни мълчат!
116
0
 
23
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
Жалки човечета служещи не на народа си, а на народния изедник но един ден на всяко прасе му идва коледата!
115
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОООО бонуси , ооооо малуси . Вече съм готов да подкрепя ГЕРБ за 4-ти мандат , нооооо ,да го изкарат в урановите мини .
114
2
 
20
 
! Отговори
ЖОРО преди 5 години
Що РЕВЕТЕ бе уважаеми дами и господа след като НИЕ сами си избираме тъпите ГЕРБАДЖИИ вече три пъти.И най големият *** ще разбере, че ако три пъти го слагаш на власт може да прави каквото си иска. Вие какво очаквате, да ви увеличат доходите и да ви намалят ДАНАЦИТЕ. НЯМА ДА СЕ СУЧИ ТАКОВА НЕЩО.ОЩЕ ЩЕ НИ ДЕРАТ КОЖАТА.................................
113
0
 
13
 
! Отговори
Я, па Я преди 5 години
До Лъжа върху лъжаНе се бях замислил за това. Верно тия са ***, ама какво да се очаква от мутри. Но и на запад е така, поне в Италия. Там се почва с голяма застраховка и ако нямаш нарушения постепенно пада. Но на фона на покупателната възможност на хората у нас е дране. Макар, че и в Италия вече изнемогват и не си правят каско, даже и на нови коли.
112
2
 
1
 
! Отговори
Я, па Я преди 5 години
До 112. Добра идея. Аз обаче предлагам застраховката ГО да се определя на база максимална скорост на автомобила по техническа спецификация на производителя. Например моята кола технически и дават 185 км/ч. значи ГО = 185 лв. и ако направя катастрофа по моя вина през годината тогава да има "малос". Така ще е справедливо, за джигитите с по мощните коли по скъпо.
111
1
 
21
 
! Отговори
Лъжа върху лъжа преди 5 години
Работя в ЗД и ще ви кажа че вече го издухахме.Първо лъжата е почнала много отдавна като застраховката се плаща на кола а не на човек,идеята е ако имаш три коли да плащаш три застраховки, а не една,както е във франция англия италия. Но в бг няма как да изпуснат лапачката.Затова и бонус малус в Бг е неприложим ,това беше просто поредния начин да ви дръпнат парите и това вече е факт.Цените се качиха.Както и данъка и цените на стоките само на безина ги свалиха малко ама скоро пак ще ги дигнат.
110
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако имаш едно нарушение за скорост в населено място 30% увеличение.сега средна цена 350+110 малус хак да ви е честито увеличение.за да се махне малуса 12 години без нарушение.хората са си направили сметката и ви омайват че само няколко хиляди щели да плащат повече а другите щели да бъдат на сметка.
109
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държава трябва да сложи таван на цената на застраховката например 150 лв, а след този таван, която компания иска да се откаже да се откаже. Сигурен съм, че 90% от тях пак ще продължат да съществуват! Недейте да угаждате на няколко мафиотски компании, угаждайте на народа господа политици. Вас хората ви избират, а не компании със съмнителни дейности!!!
108
2
 
18
 
! Отговори
Я, па Я преди 5 години
И как така без да има застрахователно събитие ще има "малос". В цял свят "малос" има когато има застрахователно събитие и то по твоя вина. Да не говорим, че 70% от пътищата са неадекватно регулирани и на практика няма начин да не се направи нарушение, даже и да не искаш. За 2 г. всички ще станем само с "малоси" без да имаме застрахователни събития и ще захраним застрахователните компании. И после, как ще напишат акт на колата, *** истории. Целта е да се одере кожата на хората но прекалиха.
107
2
 
22
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 5 години
ПОРЕДНАТА ГЕРБАДЖИЙСКА ДАЛАВЕРА СЕ КАЗВА БОНУС-МАЛОС !!!
106
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 138Не се пъ.ни. Те презират протестите, защото протестърите са низши същества с анцузи, а списвачите у форума са духовно извисени, висша каста и нямат проблеми с доходите и несправедливостите в БГ.
105
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Бонус-малусът: За 1 млн. шофьори "Гражданска" от 225 лева"Чеки бе, януари 2018 платих 195 лева, сега с бонуса ще ми е 225 и това е намаление с 10%?!?! Бокич, пак оака пейзажа мой!
104
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разтягате ли локуми? Разтягайте, разтягайте! Вие сте по локумите по форумите. Там вие силата на чиновниците. Затова ще ви де.рат наред. И такса гробно място ще плащате, и такса телевизор в заведение ще плащате, скъп бензин ще плащате, скъпи лекарства и медицински услуги, скъпа отровна храна, долнокачествено образование... Бг е в подем, възход, вие сте доволни от доходите си и протестите ви пречат в неделя.
103
1
 
17
 
! Отговори
ал куропаткин преди 5 години
ми аз миналата година платих 145лева а сега с бонуса 225лева.........но всичко е точно
102
1
 
18
 
! Отговори
La France преди 5 години
Честито..
101
1
 
29
 
! Отговори
234 преди 5 години
На протести! На протести! На протести!...
100
1
 
33
 
! Отговори
138 преди 5 години
На протести!... Ако си мълчим утре ще ни накарат хем да бутаме колите си, хем да плащаме данък за МПС!!!
99
1
 
9
 
! Отговори
Учуден преди 5 години
Попадането в групата с най-голямо завишение на цената ще става след тежка катастрофа, довела до смърт-ДОБРЕ ДЕ, ако некой си е клекав и пукляса и след съвсем лека катастрофа?
98
1
 
22
 
! Отговори
T преди 5 години
Мдаааа, неспазване на дистанция... Пробвайте в София да спазвате дистанция и да видите как рязко джигитите влизат между вас и предния автомобил. В подобна ситуация чуквате тарикат-джигита отзад и единственото, което ще ви остава при новите правила е да го претрепете. Боищата по пътищата тепърва предстоят, защото на хората вече адски им е писнало и чашата им съвсем ще прелее, ако заради келешлъците на някой друг, трябва да им се бърка в джоба, че и за 5 години след това.