Бонус-малусът: За 1 млн. шофьори – "Гражданска" от 225 лева

Дребните нарушения няма да утежняват цената на застраховката
26 ное 2018 16:15,
158

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Завишение от 400% и цена от около 1200 лв. при настоящите условия за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще плащат само 0,6% от собствениците на коли, или близо 18 хил. души. Това показват разчетите на застрахователните компании и КФН за ефекта от въвеждане на системата "бонус-малус", предаде Bulgaria ON AIR.

Попадането в групата с най-голямо завишение на цената ще става след тежка катастрофа, довела до смърт, или след 9-10 по-леки нарушения на пътя.

Още по темата

78% от собствениците на автомобили, или около 2 млн. души, ще ползват бонус от полицата, тъй като са изрядни водачи.

Още първата година след въвеждане на системата "бонус-малус" те ще ползват отстъпка от 10%, а на втората година отстъпката им ще бъде 20%.

За да ползват максималния бонус от 25% обаче, ще трябва да шофират без нарушение в продължение на 7 години.

Разчетите показват, че 44% от собствениците, или близо 1 млн. души, ще достигнат до максималния бонус. Така при настоящи цени от около 300 лв., за "Гражданска отговорност" те ще плащат 225 лв.

Застраховката както и досега ще се сключва за всеки автомобил. Но при нарушение на пътя отрицателни точки и по-рисков клас ще се слагат както на колата, така и на собственика.

При въвеждане на системата "бонус-малус" може да се стигне до ситуация шофьорите, които направят катастрофа, да предпочетат да платят причинените от тях щети на другия автомобил, вместо да се повиши техният рисков клас като водачи и да нарасне цената на тяхната "Гражданска отговорност".

Например неспазване на дистанция и лек удар на колата отпред ще води до завишение на цената на полицата със 190%, ако се викне пътна полиция, попълни се протокол и щетата бъде платена от застрахователя. Освен това виновният шофьор ще плаща по-скъпа полица в продължение на 5 години. В този случай по-изгодно за виновния шофьор ще бъде да плати от джоба си за ударената броня и случаят въобще да не стига до застрахователя.

Въвеждането на системата "бонус-малус" по света е довело до намаляване на катастрофите и жертвите – с между 15% и 30% в различните държави.

В България ефектът може да е и по-голям, защото хората са чувствителни към цената на всяко нещо, за което плащат. Очаква се голяма част от лошите водачи да променят поведението си, за да не влошат досието си и да плащат по-скъпа "Гражданска отговорност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
7
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 5 години
''ще плащат само 0,6% от собствениците на коли''-Абе ей, има СОБСТВЕНИЦИ на коли които НИКОГА не са били шофьори и не са и помирисвали СУМПС.
96
1
 
18
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 5 години
Тези проценти 78% ги е изчислила една фирма, която е направила справка в КАТ, и сама признава, че е изследвала едни документи, които не били подредени. Е те така ни лъжат. Поредната фалшива новина, която е официално обявена. Като излязат 2 милиона водачи на улицата да им благодарят, тогава ще видят кон боб яде ли.
95
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ предварително ми взеха увеличението на пенсията/ от 01.07.2019г. / само с новата цена на Гражданската, че даже и не стига, за новият данък не остана, ще им кажа на общинарите да си го търсят от застрахователите.
94
1
 
30
 
! Отговори
Не се издържа преди 5 години
В превод, ще плащам за гражданска отговорност, но тя няма да ми покрива щетите, тъй като аз ще си ги платя от джоба. Наистина не се издържа вече. Как не им хрумна на тия хрантутници да се заемат с икономика и образование?
93
1
 
32
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 5 години
Тази кражба ще е по-голяма и от кражбата на банка КТБ. Първо никой не казва колко ще е базисния праг, най-вероятно ще го вдигнат пак. Второ бонос ще има след няколко години, а малос ще бъде веднага. За превишенапскорос с 10 км ще се плаща с 30% по-голяма застраховка. Такива данъци и през турско не е имало. И накрая, само *** може да измисли, че отговорността ще е на една вещ - колата. А можеби *** сме ние ???
92
1
 
24
 
! Отговори
понежеобачезащото преди 5 години
Пълнят си бюджета!То бива бива некадърност,ама тия пердета кантар не ги хваща!
91
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гербохитреци Така е брат това ще стане нема как. Застрахователи и полиция са заедно.Палицаят те глобева нали имат норматив за глоби и хоп от малос става ...фалос.Да ама малуса след седем години до тогава фалуса пък и след това.
90
1
 
5
 
! Отговори
до 90 преди 5 години
Телепатия! Ще се тиражира!
89
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бонус 20 % от колко? Ако е от 5000 лева трябва да съм щастлив, че застраховката ще е само 4000! Всъщност вече ме наказаха - миналата година бе 152 лева, сега най евтиния застраховател се жертва за мен само с 233,99 лева! Колко е боноса тук всъщност!
88
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повечето хора в България смятат , че щом сега са добре ,другото не ги интересува.Обаче ги съветвам ,добре да си помислят , когато власта, изцеди тези които са зле сега , кой ще е следващия , дали няма да са тези които смятат , че сега са добре ?Не трябва да им позволяваме да ни разделят и отнемат бъдещето ни , време е да се обединим и да покажем , че повече така, не може, и не бива да се продължава !
87
1
 
20
 
! Отговори
Tronald Dump преди 5 години
с две думи бонОс-фалОс за болшинството граждани.
86
2
 
18
 
! Отговори
Лудоя преди 5 години
протест протест протестпак ще доказване и показваме че за 27г. нямаме актовесега след 2г. ще вдигнат с 30% и готово после с 20 ще ни намалят продажби политици и алчни застрахователни компании
85
2
 
28
 
! Отговори
Оставка!!!!!! преди 5 години
Явно ще си ходите, ставате все по-нагли!!!!!!
84
3
 
20
 
! Отговори
Гербохитреци преди 5 години
Никой не е застрахован от това да направи нарушение! Естествено че след като го приемат ще засилят проверките и ще глобяват за всичко, само и само да ти направят акт и да те вкарат да плащаш повече! Така след година повече от половината шофьори ще плащаме по скъпи граждански! Всичко е измислено!
83
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво само ревете,бе ,хора! Само от нас зависи.Действия трябват,не оплаквания!
82
0
 
12
 
! Отговори
Българан преди 5 години
Да си плащаме по 1 200 и да не ги търсим !?! НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА !!!
81
23
 
3
 
! Отговори
От Германия преди 5 години
Баси, ко ривете бе? Мойта застраховка в германия е над 600 евро с 4 години без катастрофа.
80
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демек като се ударите, не занимавайте застрахователя и не го вкарвайте в разход а си плащайте щетите сами! Е няма такива нагли престъпници, няма такъв рекет над хората, и то с одобрението и участието на политиците в тези схеми!Какъв бонус малус, кой я измисли тая глупост, това си е отново събиране на пари и отново закон за бизнеса със застраховки! Колко платиха на МенТа Стоянова, да каже? И въобще тези от ГЕРБ станаха невероятно нагли, безочливи и арогантни!
79
2
 
19
 
! Отговори
Митьо Пищова преди 5 години
Нямам думи !!!!! Палячовци
78
2
 
21
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Иде време да се плаща сметката- гробарите затова искат да избягат от властта! Но Генералът наш ги усети и им го навря двойно- това ще е абдикация! Затова протести до дупка и да изпълняват гробарите това за което са сложени и да им излязат кирливите ризи наяве и съд затвор и тъй нататък.