Бонус-малусът: За 1 млн. шофьори – "Гражданска" от 225 лева

Дребните нарушения няма да утежняват цената на застраховката
26 ное 2018 16:15,
158

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Завишение от 400% и цена от около 1200 лв. при настоящите условия за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще плащат само 0,6% от собствениците на коли, или близо 18 хил. души. Това показват разчетите на застрахователните компании и КФН за ефекта от въвеждане на системата "бонус-малус", предаде Bulgaria ON AIR.

Попадането в групата с най-голямо завишение на цената ще става след тежка катастрофа, довела до смърт, или след 9-10 по-леки нарушения на пътя.

Още по темата

78% от собствениците на автомобили, или около 2 млн. души, ще ползват бонус от полицата, тъй като са изрядни водачи.

Още първата година след въвеждане на системата "бонус-малус" те ще ползват отстъпка от 10%, а на втората година отстъпката им ще бъде 20%.

За да ползват максималния бонус от 25% обаче, ще трябва да шофират без нарушение в продължение на 7 години.

Разчетите показват, че 44% от собствениците, или близо 1 млн. души, ще достигнат до максималния бонус. Така при настоящи цени от около 300 лв., за "Гражданска отговорност" те ще плащат 225 лв.

Застраховката както и досега ще се сключва за всеки автомобил. Но при нарушение на пътя отрицателни точки и по-рисков клас ще се слагат както на колата, така и на собственика.

При въвеждане на системата "бонус-малус" може да се стигне до ситуация шофьорите, които направят катастрофа, да предпочетат да платят причинените от тях щети на другия автомобил, вместо да се повиши техният рисков клас като водачи и да нарасне цената на тяхната "Гражданска отговорност".

Например неспазване на дистанция и лек удар на колата отпред ще води до завишение на цената на полицата със 190%, ако се викне пътна полиция, попълни се протокол и щетата бъде платена от застрахователя. Освен това виновният шофьор ще плаща по-скъпа полица в продължение на 5 години. В този случай по-изгодно за виновния шофьор ще бъде да плати от джоба си за ударената броня и случаят въобще да не стига до застрахователя.

Въвеждането на системата "бонус-малус" по света е довело до намаляване на катастрофите и жертвите – с между 15% и 30% в различните държави.

В България ефектът може да е и по-голям, защото хората са чувствителни към цената на всяко нещо, за което плащат. Очаква се голяма част от лошите водачи да променят поведението си, за да не влошат досието си и да плащат по-скъпа "Гражданска отговорност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
23
 
! Отговори
V преди 5 години
Бонуса е за ченгеджийските семейства които никога няма да бъдат глобени за превишаване на скоростта ,а мауса за народа ;)Да не говорим че те дори братовчедите си един на друг не глобяват ;)
76
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не бойте се , ще ни оправят и данъците ,вноските, заплатите , и бонусите , и малусите , и въобще от всякъде ще ни оправят докато си седим на топло по къщите . Всъщност те вече 29 години , ни ОПРАВЯТ и все НЕОПРАВЕНИ ходим . До кога бре хора , докога ?
75
1
 
27
 
! Отговори
Българан преди 5 години
То бива алчност, наглост и елементаризъм на тази престъпна организация КФН ... Тя ще вземе главата на Бойко. Харчат народни пари да им пишат смехотворни наредби в услуга на застрахователната мафия. Аз такъв фалос няма да плащам. ВИЕ ?!?
74
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Усетихте ли го колко блажно ви улезна. Преди да вкарат бонус малус ви вдигнаха ГО на 300 лева за малките кубици до 100 коня. Преди да я вдигнат беше 185 лева сега е 300. Като ви сложат някой ден бонуса ще платите 280 лева а когато след 7 години достигнете малуса щее 250 лева. Те са тарикатчета но и ние не падаме по долу. Та нали същите тези произлизат от същият този народ. А след като те се пишат на тарикатчета и ние знаем някои тарикатски номерца. Няма да ги отварям сега по късно ще ги отворя.
73
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
190% завишение за лек удар на бронята за 5 години си е яко навеждане пред застрахователните риби. Бат бойко направо ни сервира топлички на тепсия на мутритте. Който може да смята. 250*5 или пък застрахователя хич няма да плати. Което за тях е супер. Хем взимат рента по 250 лева на човек хем не плащат. Браво на милиционерите. Номер 1 сте в обслужването!!Айде будаличкиии, да ви е честито новата джобоизпразваща схема.
72
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде на протести , иначе ще плащаме по 1200- 1500 гражданска!
71
2
 
22
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Истината е БОНУС-Ф.АЛОС за управляващите.Имам чувството че Боко иска да излезе от власта.Толкова пр.остотии за 1-2месеца и д.ебил не би направил.
70
2
 
34
 
! Отговори
Мильо преди 5 години
Бял ден няма да видят тия хайдуци!ГЕРБ тотално изтърваха нещата и "цветущото им положение" , замириса на *** , а не на цвете!То и Бойко Борисов изглежда на смел мъжага , ама не е , ш.у.ш.у.м.и.г.а си е !
69
4
 
6
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
До Анонимен 58 През демокрацията съм сменил 4 коли и 4 мотора.Дали не карам....
68
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фашисти!Една шепа престъпници се гаврят с цял народ!Трябва да ги изметем или предидента да въведе военно положение,да ги арестува всичките за антидържавна политика и по затворите!
67
2
 
49
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 5 години
Бонус-малус , по-известен като Фокус-мокус - поредната далавера на Бойко мутрата от Банкя и кликата му, да бъркат дълбоко в опразнения джоб на българина. Ако сте чели последните статии, трябва да сте наясно, че увеличението е заради финансовата дупка, която се е отворила в застрахователния сектор, заради непрекъснатите кражби и злоупотреби на властта и картелът наречен застрахователи !!!
66
3
 
5
 
! Отговори
nqmam kirilica преди 5 години
ve4e 30 godini kara bez nito edno naru6enie ivanov - general major ot KAT.
65
1
 
46
 
! Отговори
шматка преди 5 години
При лек удар отзад ще нарастне с 190%.Смятайте какво дърво ни готвят.7 г без нарушение-просто не трябва да караш.Смятайте и каква корупция ще се развихри сред полицайте.-И ко прайм сега.Нали знаеш че застраховката ти хвръква нагоре а.Защо и колата го отнася.В такъв случай гражданите трябва да имат свободен достъп до базите на ПП за да проверяват колата преди покупка
64
0
 
46
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Ако е сте виждали рекет и картел едновременно, вече го виждате с любезното участие на 240 - те лобисти изпратени от нас уж да защитават нашия интерес. Оставка и съд на Мутрите от властта !!!
63
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"тез нямат спиране, тормоза на народа продължава" - Е как да имат спиране , като мнозинството ги псува в къщи на маса и в форумите . Опозицията с лявата ръка уж ги сваля , докато с дясната ги крепи на власт. Който не е шофьор си вика, това мен не ме засяга , ама не си дава сметка , че утре и него ще го засегне .
62
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Endlich!! Разгеле!!
61
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С 500 лева заплата ще им платя 1000 лева гражданска...ама на 32и у шестък!Да правят вятър на супата!!!
60
5
 
9
 
! Отговори
asd преди 5 години
До :):)Брей! Аз си карам и нямам повече от 7 години нарушение.
59
3
 
42
 
! Отговори
:):) преди 5 години
нали се сещате че 7 години без нарушение е нещо непостижимо освен ако не караш.....
58
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Типичен тролски номер е да се плюе по правопис! :)