Бонус-малусът: За 1 млн. шофьори – "Гражданска" от 225 лева

Дребните нарушения няма да утежняват цената на застраховката
26 ное 2018 16:15, Боряна Павлова
158

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Завишение от 400% и цена от около 1200 лв. при настоящите условия за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще плащат само 0,6% от собствениците на коли, или близо 18 хил. души. Това показват разчетите на застрахователните компании и КФН за ефекта от въвеждане на системата "бонус-малус", предаде Bulgaria ON AIR.

Попадането в групата с най-голямо завишение на цената ще става след тежка катастрофа, довела до смърт, или след 9-10 по-леки нарушения на пътя.

Още по темата

78% от собствениците на автомобили, или около 2 млн. души, ще ползват бонус от полицата, тъй като са изрядни водачи.

Още първата година след въвеждане на системата "бонус-малус" те ще ползват отстъпка от 10%, а на втората година отстъпката им ще бъде 20%.

За да ползват максималния бонус от 25% обаче, ще трябва да шофират без нарушение в продължение на 7 години.

Разчетите показват, че 44% от собствениците, или близо 1 млн. души, ще достигнат до максималния бонус. Така при настоящи цени от около 300 лв., за "Гражданска отговорност" те ще плащат 225 лв.

Застраховката както и досега ще се сключва за всеки автомобил. Но при нарушение на пътя отрицателни точки и по-рисков клас ще се слагат както на колата, така и на собственика.

При въвеждане на системата "бонус-малус" може да се стигне до ситуация шофьорите, които направят катастрофа, да предпочетат да платят причинените от тях щети на другия автомобил, вместо да се повиши техният рисков клас като водачи и да нарасне цената на тяхната "Гражданска отговорност".

Например неспазване на дистанция и лек удар на колата отпред ще води до завишение на цената на полицата със 190%, ако се викне пътна полиция, попълни се протокол и щетата бъде платена от застрахователя. Освен това виновният шофьор ще плаща по-скъпа полица в продължение на 5 години. В този случай по-изгодно за виновния шофьор ще бъде да плати от джоба си за ударената броня и случаят въобще да не стига до застрахователя.

Въвеждането на системата "бонус-малус" по света е довело до намаляване на катастрофите и жертвите – с между 15% и 30% в различните държави.

В България ефектът може да е и по-голям, защото хората са чувствителни към цената на всяко нещо, за което плащат. Очаква се голяма част от лошите водачи да променят поведението си, за да не влошат досието си и да плащат по-скъпа "Гражданска отговорност".


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Типичен тролски номер е да се плюе по правопис! :)
59
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
тез нямат спиране, тормоза на народа продължава
58
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Пенсионер

Притежавам книжка от 1977г. и до сега нямам нито едно нарушение.
--------------

Явно само я ПРИТЕЖАВАШ.
А не я ползваш.
57
7
 
2
 
! Отговори
do 55 преди 5 месеца
До Анонимен
Научи се да пишеш бе неграмотник
56
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бонус-малус за шофьорите , а кога да очакваме същото и за заплатите на политиците ?
55
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Озаконяват рекета! Ще има не само протести, но и бунтове! Няма как да ви мине номера нещастни герберасти!
54
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това е най-корумпиращата до сега далавера за КАТ!!!! Тотален стимул за корупцията! Голяма грешка Бойко! За тази грешка ще идеш на село да ядеш сланина! Ти и без това мечтаеш за това!
53
1
 
24
 
! Отговори
реалист преди 5 месеца
Ако държавата си застрахова автомобилите би трябвало застраховките да не се повишават, защото от тях застрахователите ще получат много пари при малко нарушения.
52
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Защо казвате , че ще ползват 75 лв отстъпка , а не примерно 10 и 20? 75 лв ще ползват след 7 години практически НИКОГА !!!
51
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Значи ако бъда съвестен шофьор ще ми дадат отстъпка, с която застраховката ще ми е по-скъпа от сегашната и много по-скъпа от преди 2 години.

Голям Бонус, няма що!
50
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бългерианци, на Ваше място не бих се притеснявал за увеличената застраховка. Но сериозно щях да се притеснявам за следващото нещо което ще бъде увеличено на Ваш гръб. Като бръшнян чувал сте, колкото и да Ви тупам все има какво да падне. Да сте ми живи и здрави!
Вечно Ваш Боко.
49
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Време е да променим червената олигархична система и да влезем в ЕС отново с истински държавници!
48
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Струва ми се , че много скоро ще гледаме как електората на ГЕРБ ще излезе на протест срещу тези които са избрали :)))))
47
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Пенсионер - ...Къде да подам молба ?

В Арменския синод, до арменския поп!
46
1
 
19
 
! Отговори
House M.D. преди 5 месеца
Статията е манипулативна! Какво гарантира, че след седем години базата за изчисление ще е все още 300 лв., а няма да е 500 лв.
45
0
 
2
 
! Отговори
Ne e prozrachno, ne преди 5 месеца
Mnogo charshafi pak po masite, ve...zasto kriat debelite kalki i butcheta na adminisratorite, tehnite chujdestranni kunduri, frenskite im pantelonki i kalcuni, torbichki i chantichki....kakvo kriat tesi adminisratori pod masite i pod charshafite ot bg narod suveren?! Pachki levove, liri i evra li si podmiatat pod charshafcheaaatata?! Hahahahaha...
44
3
 
28
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 месеца
Притежавам книжка от 1977г. и до сега нямам нито едно нарушение. Застрахователя трябва да ми плаща на мен.Къде да подам молба ?
43
1
 
14
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 месеца
Вижте сега, Менда било име на тракийско божество, според Павката Серафимов;))) Бонус-Фалос е данъкът към него!Бъдете тракийци, бъдете европци и нема да плащате. ако сте, Бълагри, обаче, шъ плащате до умиргане!
42
1
 
13
 
! Отговори
бай Иван преди 5 месеца
Пак недомислен закон от оялите се депутати.По разумно е,данъкът да си остане същият,но който предизвика катастрофа да доплати % съобразно щетата,материална или и телесна,като тоя % се начислява и следващите "х" години.В случая да се натоварят джигитите на пътя,пияндурниците и наркоманите.А по отношение на минали провинения според римското право не е законосъобразно.Или в БГ законодателите са "Юридически джигити"???
41
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Вече стана много отегчително това обилно напояване на населението с обяснения за измишльотината "бонус-малус", което е една фантасмагория, дрън-дрън! Такова нещо никога няма да се случи на практика! Целта е "трай бабо за хубост", докато около шиите ни се стяга все по-силно милиционерската хватка, наричана "задължително автомобилно застраховане".