Бонус-малусът: За 1 млн. шофьори – "Гражданска" от 225 лева

Дребните нарушения няма да утежняват цената на застраховката
26 ное 2018 16:15,
158

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Завишение от 400% и цена от около 1200 лв. при настоящите условия за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще плащат само 0,6% от собствениците на коли, или близо 18 хил. души. Това показват разчетите на застрахователните компании и КФН за ефекта от въвеждане на системата "бонус-малус", предаде Bulgaria ON AIR.

Попадането в групата с най-голямо завишение на цената ще става след тежка катастрофа, довела до смърт, или след 9-10 по-леки нарушения на пътя.

Още по темата

78% от собствениците на автомобили, или около 2 млн. души, ще ползват бонус от полицата, тъй като са изрядни водачи.

Още първата година след въвеждане на системата "бонус-малус" те ще ползват отстъпка от 10%, а на втората година отстъпката им ще бъде 20%.

За да ползват максималния бонус от 25% обаче, ще трябва да шофират без нарушение в продължение на 7 години.

Разчетите показват, че 44% от собствениците, или близо 1 млн. души, ще достигнат до максималния бонус. Така при настоящи цени от около 300 лв., за "Гражданска отговорност" те ще плащат 225 лв.

Застраховката както и досега ще се сключва за всеки автомобил. Но при нарушение на пътя отрицателни точки и по-рисков клас ще се слагат както на колата, така и на собственика.

При въвеждане на системата "бонус-малус" може да се стигне до ситуация шофьорите, които направят катастрофа, да предпочетат да платят причинените от тях щети на другия автомобил, вместо да се повиши техният рисков клас като водачи и да нарасне цената на тяхната "Гражданска отговорност".

Например неспазване на дистанция и лек удар на колата отпред ще води до завишение на цената на полицата със 190%, ако се викне пътна полиция, попълни се протокол и щетата бъде платена от застрахователя. Освен това виновният шофьор ще плаща по-скъпа полица в продължение на 5 години. В този случай по-изгодно за виновния шофьор ще бъде да плати от джоба си за ударената броня и случаят въобще да не стига до застрахователя.

Въвеждането на системата "бонус-малус" по света е довело до намаляване на катастрофите и жертвите – с между 15% и 30% в различните държави.

В България ефектът може да е и по-голям, защото хората са чувствителни към цената на всяко нещо, за което плащат. Очаква се голяма част от лошите водачи да променят поведението си, за да не влошат досието си и да плащат по-скъпа "Гражданска отговорност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тез нямат спиране, тормоза на народа продължава
56
7
 
2
 
! Отговори
do 55 преди 5 години
До АнонименНаучи се да пишеш бе ***
55
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бонус-малус за шофьорите , а кога да очакваме същото и за заплатите на политиците ?
54
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Озаконяват рекета! Ще има не само протести, но и бунтове! Няма как да ви мине номера нещастни герберасти!
53
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е най-корумпиращата до сега далавера за КАТ!!!! Тотален стимул за корупцията! Голяма грешка Бойко! За тази грешка ще идеш на село да ядеш сланина! Ти и без това мечтаеш за това!
52
1
 
24
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Ако държавата си застрахова автомобилите би трябвало застраховките да не се повишават, защото от тях застрахователите ще получат много пари при малко нарушения.
51
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо казвате , че ще ползват 75 лв отстъпка , а не примерно 10 и 20? 75 лв ще ползват след 7 години практически НИКОГА !!!
50
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи ако бъда съвестен шофьор ще ми дадат отстъпка, с която застраховката ще ми е по-скъпа от сегашната и много по-скъпа от преди 2 години. Голям Бонус, няма що!
49
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бългерианци, на Ваше място не бих се притеснявал за увеличената застраховка. Но сериозно щях да се притеснявам за следващото нещо което ще бъде увеличено на Ваш гръб. Като бръшнян чувал сте, колкото и да Ви тупам все има какво да падне. Да сте ми живи и здрави! Вечно Ваш Боко.
48
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е да променим червената олигархична система и да влезем в ЕС отново с истински държавници!
47
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Струва ми се , че много скоро ще гледаме как електората на ГЕРБ ще излезе на протест срещу тези които са избрали :)))))
46
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Пенсионер - ...Къде да подам молба ?В Арменския синод, до арменския поп!
45
1
 
20
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Статията е манипулативна! Какво гарантира, че след седем години базата за изчисление ще е все още 300 лв., а няма да е 500 лв.
44
0
 
2
 
! Отговори
Ne e prozrachno, ne преди 5 години
Mnogo charshafi pak po masite, ve...zasto kriat debelite kalki i butcheta na adminisratorite, tehnite chujdestranni kunduri, frenskite im pantelonki i kalcuni, torbichki i chantichki....kakvo kriat tesi adminisratori pod masite i pod charshafite ot bg narod suveren?! Pachki levove, liri i evra li si podmiatat pod charshafcheaaatata?! Hahahahaha...
43
3
 
29
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
Притежавам книжка от 1977г. и до сега нямам нито едно нарушение. Застрахователя трябва да ми плаща на мен.Къде да подам молба ?
42
1
 
15
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Вижте сега, Менда било име на тракийско божество, според Павката Серафимов;))) Бонус-Фалос е данъкът към него!Бъдете тракийци, бъдете европци и нема да плащате. ако сте, Бълагри, обаче, шъ плащате до умиргане!
41
1
 
14
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
Пак недомислен закон от оялите се депутати.По разумно е,данъкът да си остане същият,но който предизвика катастрофа да доплати % съобразно щетата,материална или и телесна,като тоя % се начислява и следващите "х" години.В случая да се натоварят джигитите на пътя,пияндурниците и наркоманите.А по отношение на минали провинения според римското право не е законосъобразно.Или в БГ законодателите са "Юридически джигити"???
40
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече стана много отегчително това обилно напояване на населението с обяснения за измишльотината "бонус-малус", което е една фантасмагория, дрън-дрън! Такова нещо никога няма да се случи на практика! Целта е "трай бабо за хубост", докато около шиите ни се стяга все по-силно милиционерската хватка, наричана "задължително автомобилно застраховане".
39
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Утре по същата логика ще кажат - понеже пушите цигари, Ви увеличаваме двойно здравната вноска, защото потенциално има по-голяма вероятност да се разболеете от скъпоструващи болести. Имаме доказателства - купували сте цигари с баковата си карта. Няма значение, че от днес вече не пушите - да не сте пушили изобщо, трябвало е да предположите, че не само ще умрете от цигарите, но и ще бъдете наказан финансово за това. Оруел ряпа да яде!
38
0
 
33
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Мафия. Като не им изнася на застрахователите, никой не ги насилва да сключват застраховки ГО. Да се занимават с други застраховки.