Бонус-малусът: За 1 млн. шофьори – "Гражданска" от 225 лева

Дребните нарушения няма да утежняват цената на застраховката
26 ное 2018 16:15,
158

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Завишение от 400% и цена от около 1200 лв. при настоящите условия за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще плащат само 0,6% от собствениците на коли, или близо 18 хил. души. Това показват разчетите на застрахователните компании и КФН за ефекта от въвеждане на системата "бонус-малус", предаде Bulgaria ON AIR.

Попадането в групата с най-голямо завишение на цената ще става след тежка катастрофа, довела до смърт, или след 9-10 по-леки нарушения на пътя.

Още по темата

78% от собствениците на автомобили, или около 2 млн. души, ще ползват бонус от полицата, тъй като са изрядни водачи.

Още първата година след въвеждане на системата "бонус-малус" те ще ползват отстъпка от 10%, а на втората година отстъпката им ще бъде 20%.

За да ползват максималния бонус от 25% обаче, ще трябва да шофират без нарушение в продължение на 7 години.

Разчетите показват, че 44% от собствениците, или близо 1 млн. души, ще достигнат до максималния бонус. Така при настоящи цени от около 300 лв., за "Гражданска отговорност" те ще плащат 225 лв.

Застраховката както и досега ще се сключва за всеки автомобил. Но при нарушение на пътя отрицателни точки и по-рисков клас ще се слагат както на колата, така и на собственика.

При въвеждане на системата "бонус-малус" може да се стигне до ситуация шофьорите, които направят катастрофа, да предпочетат да платят причинените от тях щети на другия автомобил, вместо да се повиши техният рисков клас като водачи и да нарасне цената на тяхната "Гражданска отговорност".

Например неспазване на дистанция и лек удар на колата отпред ще води до завишение на цената на полицата със 190%, ако се викне пътна полиция, попълни се протокол и щетата бъде платена от застрахователя. Освен това виновният шофьор ще плаща по-скъпа полица в продължение на 5 години. В този случай по-изгодно за виновния шофьор ще бъде да плати от джоба си за ударената броня и случаят въобще да не стига до застрахователя.

Въвеждането на системата "бонус-малус" по света е довело до намаляване на катастрофите и жертвите – с между 15% и 30% в различните държави.

В България ефектът може да е и по-голям, защото хората са чувствителни към цената на всяко нещо, за което плащат. Очаква се голяма част от лошите водачи да променят поведението си, за да не влошат досието си и да плащат по-скъпа "Гражданска отговорност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
20
 
! Отговори
Tangra преди 5 години
Добра идея, но минала през лобистката мелница и надута, като корема на политиците. Шкембелии !!!
36
0
 
8
 
! Отговори
jj преди 5 години
До Пак лъжат 2318 хиляди са собствениците, не автомобилите :)
35
0
 
23
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Единственото решение е масови протести и превземане на Народното Събрание!
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи за убийство на човек вместо да отидат в затвора само ще си платят?!
33
1
 
20
 
! Отговори
избирател преди 5 години
Държава чакаща единствено на преки данъци и такси от физически лица е ...........Другарю Борисов,аз съм доста глупав човек,но дори и аз разбирам.че е нужна индустрия за силна икономически държава.
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Т.Е. никой от тия 18 000 души няма да си направи застраховка. После го гони и го съди ако можеш. При много голям късмет ще го осъдиш след 10 години и тогва ще се окже че той няма имущество което да му вземеш........ Евала Бойко, машала!
31
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Системата на ГЕРБокрадците е ГОЛЯМ *АЛОС-МАЛЪК *АЛОС.Целта е отново да се ограбят безмозъчните им избиратели.
30
0
 
19
 
! Отговори
Пътен полицай преди 5 години
Ухаа. Ако рушвети ще ни дават за най-малкото провинение, само и само да не им пишем акт, че да не плащат прескъпата застраховка.
29
0
 
19
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Тия неща не ги измисля ГЕРП а хората които прибират парите. ГЕРП само изпълняват. Ето видяхме как като на застрахователите им притрябват пари се фалира застрахователно дружество и полицаите се пускат по улиците
28
3
 
13
 
! Отговори
До 26 преди 5 години
, не е задължение да иамш кола, а право, но това май никога няма да го схванеш.
27
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
0,6% щели да плащат максималната сума (400% увеличение). А колко ще плащат между 300% и 400% увеличение, т.е. между 900 и 1200 лева? Колко ще плащат между 200% и 300% увеличение, т.е. между 600 и 900 лева? И т.н.Поредната гавра на ГЕРБ с избирателите на другите партии. Платените избиратели на ГЕРБ са все още с каруци.
26
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От правна гледна точка е незаконно за едно и също нарушение да те глобяват 2 пъти - един път КАТ и втори път застрахователя. Незаконно е застрахователя да взема предвид минали периоди, когато шофьора не е бил предупреден за други последствия освен от КАТ! Това ще падне в съда! Може да се каже само - отсега нататък всяко Ваше нарушение ще се отрази на Гражданската Ви отговорност. Някой тенденциозно иска да натика едни пари в ръцете едни хора.КОИ?
25
36
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***, то не е задължително да имате коли бе! като нямате пари - пеш.
24
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вдигнаха цените на ГО заради новата система. Изрядните следва да плащат по-малко. Сега обеча, изрядните ще платят след 7 години стойността на ГО без реална отстъпка. Останалите ще плащат повече на застрахователната мафия. Народът стана *** и не може да прави елементарни сметки.
23
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ забодоха поредния фалос в дир ника на материала.
22
1
 
9
 
! Отговори
Пак лъжат преди 5 години
0,6% от автомобилите в България били около 18000. Това означава, че автомобилите в България са 3 милиона. Защо тогава ни лъжат, че автомобилите били над 4 милиона, от които около 3,4 милиона леки автомобили, а останалите са товарни, специални, автобуси и влекачи?!
21
0
 
28
 
! Отговори
Загрижен депутат преди 5 години
Щом копираме всичко от ЕС, да вземем да завишим заплатите и пенсиите,да намалим харчовете по депутатите,да бръкнем в касите на "индустриалците" тип "Банев" и сие!
20
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия гадове са супер нагли. Нищо в тази страна не е наред, само гледат от къде какви пари да смъкват.
19
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво, Бойко мачкай това просто племе.Само геноцид и фалос за него.Докато мърда.
18
1
 
18
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Може ли вместо бонус-фалос просто да ни вдигнат данъците там до колкото пари са им нужни и да не ни занимават с *** процедури. Че идеята е да бъдем ограбени е ясно.