Бонус-малусът: За 1 млн. шофьори – "Гражданска" от 225 лева

Дребните нарушения няма да утежняват цената на застраховката
26 ное 2018 16:15,
158

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Завишение от 400% и цена от около 1200 лв. при настоящите условия за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще плащат само 0,6% от собствениците на коли, или близо 18 хил. души. Това показват разчетите на застрахователните компании и КФН за ефекта от въвеждане на системата "бонус-малус", предаде Bulgaria ON AIR.

Попадането в групата с най-голямо завишение на цената ще става след тежка катастрофа, довела до смърт, или след 9-10 по-леки нарушения на пътя.

Още по темата

78% от собствениците на автомобили, или около 2 млн. души, ще ползват бонус от полицата, тъй като са изрядни водачи.

Още първата година след въвеждане на системата "бонус-малус" те ще ползват отстъпка от 10%, а на втората година отстъпката им ще бъде 20%.

За да ползват максималния бонус от 25% обаче, ще трябва да шофират без нарушение в продължение на 7 години.

Разчетите показват, че 44% от собствениците, или близо 1 млн. души, ще достигнат до максималния бонус. Така при настоящи цени от около 300 лв., за "Гражданска отговорност" те ще плащат 225 лв.

Застраховката както и досега ще се сключва за всеки автомобил. Но при нарушение на пътя отрицателни точки и по-рисков клас ще се слагат както на колата, така и на собственика.

При въвеждане на системата "бонус-малус" може да се стигне до ситуация шофьорите, които направят катастрофа, да предпочетат да платят причинените от тях щети на другия автомобил, вместо да се повиши техният рисков клас като водачи и да нарасне цената на тяхната "Гражданска отговорност".

Например неспазване на дистанция и лек удар на колата отпред ще води до завишение на цената на полицата със 190%, ако се викне пътна полиция, попълни се протокол и щетата бъде платена от застрахователя. Освен това виновният шофьор ще плаща по-скъпа полица в продължение на 5 години. В този случай по-изгодно за виновния шофьор ще бъде да плати от джоба си за ударената броня и случаят въобще да не стига до застрахователя.

Въвеждането на системата "бонус-малус" по света е довело до намаляване на катастрофите и жертвите – с между 15% и 30% в различните държави.

В България ефектът може да е и по-голям, защото хората са чувствителни към цената на всяко нещо, за което плащат. Очаква се голяма част от лошите водачи да променят поведението си, за да не влошат досието си и да плащат по-скъпа "Гражданска отговорност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
1
 
! Отговори
az преди 5 години
***, след година две, всички ще плашаме по 1000 лв...вижте проекто закона...една глоба за 10 км над лимита и си вече на 75% повече за следвашата година...за това хората трябва да протестират, не за цените на бензина...няма да ти трябва бензин като не можеш да си позволиш кола...
136
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 5 години
Моята "го" миналата година беше 180лв а сега е 265лв къде ми е бонуса?
135
0
 
2
 
! Отговори
Партиен член преди 5 години
Значи 7 г. Без катастрофа получаваш 25% бонус Обаче удряш леко тоя пред теб и хоп 190% плащаш повече. Е много умно бе. Ще започнат разни елементи на сфетофарите да тръгват назад и да искат пари за да не викат кат.
134
0
 
3
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
До Rock of ages 125 Протестите трябва да бъдат преди , а не след дъжд качулка.Лесно се приема , трудно се отменя.Справка наредбата за тутюнопушенето.
133
0
 
4
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Има някаква логика, но 400 % повече е безумно много. До 100% е приемливо.Трябва да има граница на нормалност.
132
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може да те санкционират за това, че си беден 2 пъти !1. КАТ с глоба2. Увеличена ГО
131
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха ха ха Тя до миналата година беше 180 лв. сега с Бонуса 225 лв. !!!
130
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като е така, защо ченгетата унищожават снимките за превишена скорост на тези от парламента, данс и пр. Когато това важи наистина за всички, тогава ще е нормално. Отделно всеки шофьор си плаща глоба за нарушението, това означава втора глоба да плаща.
129
0
 
12
 
! Отговори
Проблема който вечно преди 5 години
Като пуснете ченгетата да пишат актове само вие в Парламента ще сте на Бонус. Ще си пълнят джобовете по поръчка. Обаждат се на КАТ и казват да излизат да пишат актове и всичко приключва.
128
0
 
16
 
! Отговори
Спасение преди 5 години
До Това е обир!Държавата е слугинаж на МАФИЯТА
127
1
 
11
 
! Отговори
сараош преди 5 години
Никой не ви ще гадната задължителна застраховка която храни бандити. Застраховаме коли които струват 4000 лв. за по 1200. Нормална цена с 60 лв.
126
2
 
17
 
! Отговори
Пример! преди 5 години
Сами се сещайте, какво следва след като камерата/патрулката винаги е скрита в храстите веднага след НЕАДЕКВАТНИЯ знак 50км извънградско заради някаква отбивка! И ти дори да си караш най-културно с 90км/ч вече си нарушител и то сериозен! Това са капани или както ги наричат в КАТ, хранилки! Само че вече ще хранят не само ченгетата, ами и застрахователите! Честито! Пак на наш гръб обаче!
125
2
 
15
 
! Отговори
Пример! преди 5 години
Лично аз, в последните 6-8г от моя живот, мога да определя себе си, като изключително спокоен и дисциплиниран водач! Въпреки това, лятото прибирайки се към Бургас на излизане от магистралата не съм набил спирачка, веднага след знака край на магистрала, бях сниман от ЦИВИЛНА кола с камера паркирана 300метра след знака отдясно в авариината лента със скорост 130км/ч. Бях в процес на намаляне на скороста, движех се по магистрален път 3х3 ленти без насрещтно движение! Нищо опасно! Струваше ми 600лв!
124
2
 
21
 
! Отговори
Това е обир! преди 5 години
Това е рекет! Слугинаж на мафията, която се нарича застрахователи! Не трябва да позволяваме този ГРАБЕЖ да се случи! Не ме и тересува, кой е на власт. 99% от активните шофьорите ще бъдат с малуси защото така работи системата! Тук там може да има някой дядо, дето в събота вади ладичката от гаража за да измине тези 30км седмично до вилата или да си отиде на село!
123
1
 
13
 
! Отговори
Софийско копИлИ преди 5 години
Абсолютни глупости! Все едно да изнасилиш жена с убеждението какъв страхотен с?кс ще си направите! " Платете си вместо да викате КАТ! ". Че тогава защо въобще ни трябват застраховки? Ще останат по пътищата баровци и полицаи!
122
0
 
18
 
! Отговори
Денис преди 5 години
Аз също бих излязла да протестирам.Сега се интересувам къде се случват шествията.НетърмТова наистина е РЕКЕТ!Ще плащаш по-висока застраховка 12 г. При нарушение превишена скорост от 10 г. Например.Имам малка дъщеричка и бих искала да я отгледам със спокойствие, а не да мисля дали да й купя учебници и дрехи за училище или да плащам застрахователна премия от 700-1200 лв.Шофъор съм от 15 г. И съм имала 2 дребни нарушения но не мисля, че трябва колата да е наследник на виновността и то 12 г.?!
121
2
 
12
 
! Отговори
Rock of ages преди 5 години
Ако това безумие влезе в сила и съдът не го отмени излизам да протестирам срещу рекета!!!
120
0
 
14
 
! Отговори
Rock of ages преди 5 години
Тази и други статии по темата са си чист платен PR!!! Правят ни на *** по същия начин, по който преди доста време една нагла мутра се опитваше да ме убеждава да си застраховам колата при него. За толкова прости ли ни имат?! Сега явно са решили да хвърлят пясък в очите на хората с масирана рекламна кампания по всички медии, че повечето сме щели да се изръсим по-малко за гражданска, ама след една година, пълни глупости! ОК, но защо по дяволите автомобилите да носят вината на ползвателите?!
119
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След време всички ще се окажат с малуси и ще плащат рекет на застрахователите. Това е рекет. Надушили са лесни пари от рекет на шофьорите. Защо малуса не е равен на бонуса - 25 процента, а е 400 процента? С камерите за скорост бързо ще си намерят жертви за рекетиране.
118
1
 
20
 
! Отговори
Малака преди 5 години
Тези псевдозастрахователи Ви се подиграват! В Гърция имам " Сеат", заводски 180 к.с. и застраховката му е 245 ? на година, а не е в първа младост и аз не съм от най- примерните водачи! Какви са тези " Мики Мауси"- не знам!! Само се чудят как още кожа да свалят... За това- когато идвам по някакъв повод- автобусчето. И гледам да е по- рядко!