Проверката: Бонусите в Агенцията по вписванията – законни

От министерството с препоръки към ръководството на институцията
Обновена: 26 ное 2018 19:20 | 26 ное 2018 19:00, Красимир Ангелов
59
Проверката: Бонусите в Агенцията по вписванията – законни
Снимка: Булфото

Приключи проверката на Министерството на правосъдието в Агенция по вписванията, която бе извършена относно спазването на законовите, подзаконовите и вътрешноведомствените актове за организация на работата в Агенцията. Проверката бе разпоредена от министър Цецка Цачева по повод публикациите за изплатени допълнителни възнаграждения на служителите в Агенцията за третото тримесечие на тази годината.

Още по темата
Оказа се, че въпреки сериозните щети, които претърпя бизнесът заради срива на Търговския регистър през лятото, служители на отговорната Агенция по вписванията, са били поощрени за добре свършена работа. Така през октомври са били разпределени 700 хил. лв. "допълнителни възнаграждения за постигнати резултати" за юли, август и септември.

От МП отчитат, че условията за определяне и изплащане на допълнителните възнаграждения за постигнати резултати се уреждат с Наредба за заплатите на служителите в държавната администрация и Вътрешните правила за заплатите в Агенцията по вписванията.

Конкретните правила и разработена методика за определяне на допълнително възнаграждение за постигнати резултати, въз основа на определените оценки, се посочват в утвърдените от изпълнителния директор на Агенцията Вътрешни правила за заплатите.

На фона на това Инспекторатът е установил, че в  Агенцията по вписванията се прилагат следните вътрешни правила, имащи отношение към "допълнителните възнаграждения за постигнати резултати": Вътрешни правила за заплатите на АВ, Вътрешни правила за работните заплати на длъжностните лица по регистрация и Вътрешни правила за работните заплати на служителите в АВ, назначени по реда на Постановление на МС от 1996 г. Трите подзаконови нормативни акта са изготвени от Агенцията и утвърдени от изпълнителния й директор през 2013 г. От тогава до сега те са били променяни многократно.

В заключение в доклада се сочи, че утвърдените изменения на Правилата не са незаконосъобразни, тъй като не противоречат на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация.

Многобройните промени  през годините, както и три отделни правила за различните  категории служители, са оценени от Инспектората като пречка  за създаване на трайна и  ефективна практика, относно изчисляването на възнагражденията на различните категории служители.

Предвид това в доклада се съдържа препоръка към изпълнителния директор на Агенцията да се изготвят единни Вътрешни правила за заплатите в Агенцията по вписванията, касаещи и трите категории служители – служителите на агенцията; длъжностните лица по регистрация по Закона за търговския регистър в дирекция "Длъжностни лица по регистрация“ и служителите, назначени по реда на Постановление на МС№ 66/28.03.1996 г., при стриктно спазване на нормативните актове".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Партиен член преди 5 години
Най учтиво ви моля, това нещо с очилата повече да не го показвате.Нема спане после, кошмари и тикове цела нощ. Не се издържа. Моля ви.
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми то всичко е такаа прозрачно. Толкова прозрачно и безсрамно си вършат безобразията. И безнаказано. За сега.Някой да е очаквал, че ще си върнат бонусите.Виж, описаните нередности не са малко, но гарантират парите на точните хора.Дантеления призова да се спретне контрапротест с администрацията...
52
0
 
6
 
! Отговори
Още ще има преди 5 години
Говори се, че за Коледа пак ще се раздават тлъсти парични бонуси за всички от неработещата администрация.
51
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грозна, крадлива и лъжлива жена! Опозорява Бойко и му петни името.
50
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така ще бъдат ,, безгрешни " докато Тиквата е феодал . После затвора !
49
0
 
9
 
! Отговори
Гепи преди 5 години
Бонус- малос,в действие.Що не изнесетевсичкият цинизъм,който си разпределя-те по каналите герберски в един алма-нах,за 18-та год.,или да дадете хора отнарода да ви харизват полагащото ви се.Тогава ще има пазарлък с Менда.
48
0
 
10
 
! Отговори
Yudeo= fahist преди 5 години
.Kruv da pikaete kradlivi Gerber! Bili zakonni...mameto vi haydushko banditsko!
47
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герберасти, вървете в Ада !
46
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Хахах - системата с бонусите е въведена - да се стимулират гласоподавателите на герб, пардон - държавните чиновници и техните семейства! Че избори идват, ей! Ще назначат още стотина хиляди (че 400 000 са им малко - дори с 'броенето на глесовете от ЦЦ не са сигурни - за това трябва и още). За това се отварят нови агенции - за тол такси, за винетки, за контрол на пътищата - и така нататъка...
45
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама защо не се смени с Иванчева?
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 15 Много им даваш млади приятелю. Да даде дядо Коледа като масовите пенсии.
43
0
 
29
 
! Отговори
... преди 5 години
Решение ала Чичко Цецка. Ъбсурд! Как да обясня на баба ми, дето има 55 години стаж, че ще получи 40лв. милостиня за Коледа, а някакви наредени чиновници са си делнали по 1000+лв за това, че търговския регистър не работи един месец?!
42
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека има за Цецка и Цецко-какво ли друго им остава?Липсва морал, както и интелект....
41
0
 
13
 
! Отговори
Хахах преди 5 години
Ако бяхте въвели публичен рейтинг, изобразяващ се на страницата им от клиентите на агенцията, щеше да си проличи истинската оценка. Това би било валидно за всяка държавна структура. Интересно от къде идват средствата за бонусите, а за пенсионери и болни не достигат. И системата за бонуси кой ли я въведе и с каква цел? Да задържат високо квалифицираните кадри там. Но така ли е в действителност?
40
0
 
16
 
! Отговори
гробарят преди 5 години
Всичко е имитация на дейност и много шум за нищо пушилка,поредният P.R. на управляващите ,щом е поверено на, Цачева значи, че всичко е бутафорно!
39
0
 
23
 
! Отговори
месара преди 5 години
Този смотла освен да раздаде бонуси, направи ли нещо друго в това министерство
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 32... ама не те чувам.
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато слезе Исус, олелията ще е колосална.
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как да сме обективни.
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как няма да са законни като баба Цеца е там