54% от българите се отопляват на дърва и въглища

Синдикалисти с протест в защита на родния добив на въглища
45
54% от българите се отопляват на дърва и въглища
Снимка: архив, БулФото

54% от населението в България използва за отопление дърва и въглища, 28,6% - електричество, 15 на сто - централизирано топлоснабдяване. Данните обявиха от Института за енергиен мениджмънт.

Газоразпределителната мрежа не се използва в пълния й обем. Макар че около 10% имат достъп до природен газ, само 2% използва природен газ за отопление, съобщи Иванка Диловска от Института по време на дискусия в София.

Тя допълни, че между 77-82% от общите емисии на фините прахови частици са в резултат от битовото отопление за периода 2011-2016 г. През 2016 г. този процент е 55,5, предимно от изгарянето на дърва и въглища.

През 2016 г. средно за година в България непланираните прекъсвания на тока са били около 113 минути, планираните са били около 170 минути годишно, предаде БТА. В Дания, Германия и Люксембург са били с най-малко непланирани прекъсвания на тока, защото в тези страни имат най-голям брой подземни кабели

Междувременно индустриалните федерации на КТ "Подкрепа" организират протест в София в защита на добива и преработката на български лигнитни въглища. В протестното шествие се очаква да се включат около три хиляди души, съобщи на пресконференция в централата на синдиката Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа".

В началото на декември в Катовице, Полша ще се състои 24-та Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата. Очакваме и настояваме правителството да изготви Национален план за климата и енергетиката, отчитащ реалността в енергийния сектор и последствията за българската икономика. В момента България няма Национална енергийна стратегия и програма за бъдещето за развитието на отрасъла, заявяват от синдиката.

ЕК да прилага диференциран модел към отделните държави, спрямо тяхното състояние и перспективи за развитие, настоя Манолов. В България основен източник на енергия е АЕЦ "Козлодуй", а ТЕЦ-овете помагат, когато потреблението се увеличи и ако те спрат, може да има недостиг, защото няма и откъде да се внесе енергия, допълни президентът на синдиката.

Протестното шествие ще мине през централата на Европейската комисия, Министерството на икономиката, Президентството, Министерския съвет и КЕВР, Министерството на енергетиката и МОСВ.

Цената на електроенергията се увеличава, но цената на въглищата не се вдига, заявиха от синдиката. Ако мините не могат да произвеждат въглища, то и ТЕЦ-овете не могат да работят, посочиха от КТ "Подкрепа".

В България почти половината от електроенергията се произвежда от въглища, местно производство. Намаляването на тази икономика ще ликвидира изцяло български бранш, в който са заети общо 150 хиляди души, заявиха от синдиката. Протестът е планиран за 29 ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами ние по онова недоносено време даже на нафта се греехме. Литър битова нафта беше 8 ст. литъра. За някои това ще прозвучи като фантастика но за нас не беше. С два варела по 200 литра изкарвахме цялата зима. ДВА ВАРЕЛА 400 ЛИТРА ПО 8 СТОТИНКИ 32 ЛЕВА ЗА ЦЯЛА ЗИМА. Кой може на днешно време да се отоплява за 32 лева 7 месеца.. Като имате предвид че зимата започваше в краят на Октомври и свършваше в краят на Април. Кубик дърва 5 лева тон въглища 15 лева. С дърва и въглища беше по скъпо.
14
5
 
14
 
! Отговори
Даниел преди 5 години
Жалък факт.....2019 г....
13
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИванС 510 лева на месец ли ще сложиш ред бе *** балкански?
12
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости.... 77-78% от финните прахови частици били от отопление, това не може да бъде! Сега като вдигнат данъците на замърсяващите стари коли (на газ и метан) и въздуха ще стане с планинска чистота! Освен това при настоящото грабителство. .... пардон управление на ПП ГРОБ всички ще си купят електромобили, значи ще могат да си позволят и климатици
11
19
 
7
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Трябва старите коли, заводите които замърсяват над нормите и селяните дето се топлят на дърва държавата да е безкропомисна. Ако съм аз такъв ред ще им сложа че ушите им ще вият
10
9
 
8
 
! Отговори
Пъзел преди 5 години
Отоплявайте се на дърва! Помогнете на ромите да съсипят цялата гора!!!
9
5
 
29
 
! Отговори
... преди 5 години
Бре кой е луд да се отоплява на природен газ бе!? Че това е по-скъпо и от отопление на парно! А парното е мнооого скъпо отопление, дори да не го ползваш зимата пак ти е скъпо! Та най-евтино е на въгллища и дърва! После е тока! и накрая други алтернативни отоплителни начини! Тука е България все пак!
8
5
 
21
 
! Отговори
Azz-ът преди 5 години
Пускаме в експлоатация двата енерго блока в Козлодуй, и електро енергия колко щеш! Проблема е в цената и заплатата!!!
7
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойковците ако са още няколко години ще трябва да си търсим пещери в тях да живеем!
6
19
 
5
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До АнонименЕ друго си е да си на топло и да лекуваш рак на белите дробове...
5
25
 
5
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Няма да се замърсява въздуха от някакви клесовци, който няма пари за печка парно на студено, няма цяла България да диша *** заради безпарични ***
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трудно е на студ не се стои, климатижите и те пак въглища гълтат, а за газ не ми се мисли. Инсталацията е кошмарно скъпа, изисква задължително саниране на къщата.
3
5
 
12
 
! Отговори
Бойко преди 5 години
Има,ли *** нема страшно.
2
8
 
17
 
! Отговори
СциганинС преди 5 години
21 веки в ЕС и на дърва повечето отнаселението !
1
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В миналото 100% от хората са се отоплявали на дърва и въглища. Проблеми нямало.