Бюрокрация, администрация... И неподготвени хора!

Ще помогне ли вкарването на учени и бизнесмени в политиката?
27 ное 2018 10:52, Боряна Павлова
9

Има ли място академичната среда в държавното управление и готова ли е родната политическа реалност да допусне и приеме съвети от експерти в областта на науката и бизнеса? Какви цели се поставиха вчера от сдружение "Единение" и на каква тема поискаха народно допитване?
 
"Искаме да се направи допитване по какъв начин да се направи единението. Искаме инкриминиране на хората, които се занимават с корупция и грабителство. Искаме тези, които са изкарали мандата си, да нямат повече право да са в политиката. Ако една по-голяма част от обществото участва в тези дебати и не стои на страна от тях – ще има смисъл. Общественото порицание тежи много. Ние нямаме национални цели. Човек тръгнал на някъде не стига никъде. Трябва да се обсъдят кои са целите ни и гражданите да взимат участие в тях", подчерта инициаторът на проекта "Единение" академик Стефан Воденичаров. 

Според него духовността е много важна, а сме бедни, защото не произвеждаме, тъй като добавената стойност я изнасяме извън държавата.

"Здравеопазването ни куца. Държавните болници станаха търговски дружества. Порочната система "Ученикът носи парите" или "Студентът носи парите" съсипа образованието. Сега преподавателите искат или не търпят ученици и студенти, които не са успешни. С новите технологии ученето на факти вече не е важно. Трябва непрекъснато да се дават задачи за решаваме в екип на младите хора. Именно те ги подготвят за реалния живот", отбеляза Воденичаров в "България сутрин". 

Академикът уточни, че проблемът на България е, че хората, които заемат ключови постове в политиката, не са подготвени за там и нямат потенциал.

"Големият проблем за активните хора, които искат да направят нещо в тази държава, е администрацията. Предлагаме в един документ да бъде събрана цялата нужна информация, която институциите изискват от нас. Трябва да бъде подкрепен българският бизнес. Демографската криза е на предела си, преди да стане необратима", посочи гостът пред Bulgaria ON AIR.

Академик Воденичаров заяви, че единение на обществото и властта няма да има докато всеки гледа партийната принадлежност.
 


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
6
 
! Отговори
Преживял преди 6 месеца
Администарцията е една от структурите, която за 30 години не е пипана. Нямаше лустрация в България и съответно има неподготвени хора и много възрастни, които живеят все едно е 1980 година. Има и много ковви на висшестоящите от мъжки и женски пол. И резултат никакъв. Там трябва реформа, демек голяма сеч.
6
0
 
15
 
! Отговори
ай сиктир преди 6 месеца
"Не подготвени хора" самата истина си е и какво от това управляващите никога няма да допуснат промяна. При самия факт, че суджука се гордее, че е прост и е прочел само една книга говори достатъчно, а за сбиртока в дупетатника да не говорим.
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В администрацията има три нива — управленско, експертно и техническо. Само в България има и четвърто ниво — калинки, които изобщо не знаят какво правят там. То и за това администрацията наброява 800 000 човека. 40 пъти повече от Холандия, която е с 16 милиона население.
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
 "Общественото порицание тежи много"
----------
Тежи, но на хора с морал, срам и съвест! Отдавна в политиката няма такива експонати! Попитайте "видните" политици кога за последно са имали чувство за вина или срам! А сред тях нормалните хора не могат и не искат да виреят.
3
2
 
22
 
! Отговори
dp преди 6 месеца
В администрацията трябва да се назначават само хора които имат опит,а не от студентската скамейка става ШЕФ и за него всичко приключва.Трябва да знаят какво е това първо да работиш и после да получават,а не да чакат края на месеца и заплатата. Докато назначаваме твой човек и мой човек така ще е!
2
1
 
26
 
! Отговори
zeus преди 6 месеца
Всеки втори в администрацията е ненужна калинка, назначена с връзки, вземаща заплата и вършеща нищо!
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бедни сте щото сте тъпи, вкарване на хора в политикта ще помомогне на още хора да седнат на лапачката и да лaпaт смело народните пари.